"Οne One One", Γ. Μανταφούνης & A. McAtamney

one-one-one-imandafounis--amcatamneyraymond-gruaz

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στο δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες.

Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με το χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο. Μέσα από το κοινό βλέμμα γεννιέται ένας κόσμος αισθήσεων. Οι χορογράφοι μυούν το θεατή σε μια ενοχλητική κατάσταση, γεμάτη ερωτηματικά που αφυπνίζουν. Οι καλλιτέχνες μεταφράζουν τα συναισθήματα του κοινού, τα μετατρέπουν σε κάτι άλλο και τα αποδίδουν ως χορευτική δομή. Η συνεργασία μεταξύ του χορευτή και του κοινού γίνεται πλέον αναπόφευκτη. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Η επικοινωνία, σημαντικό στοιχείο στη δουλειά του Γιάννη Μανταφούνη, είναι το έναυσμα αλλά και η πρακτική του One One One.

Σύλληψη: Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Παραγωγή: Cie Ioannis Mandafounis
 

Ο Γιάννης Μανταφούνης σπούδασε χορό στην ΚΣΟΤ και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Yπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γαιτεμπόργ της Σουηδίας, του Nederlands Dans Theater II και της Ομάδας Φόρσαϊθ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με χορευτές και μουσικούς. Δημιούργησε την ομάδα MAMAZA με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ και χορογράφησαν μαζί έργα που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου deSingel στην Αμβέρσα με το τρίο MAMAZA. Έχει συνεργαστεί με την Έλενα Τζαννόττι στο ApersonA, με την Ίφα Μακατάμνυ και με τον Λωράν Σετουάν. Με τον Μπρους Μάγερς, την Έλενα Τζαννόττι και τη Ρομπέρτα Μόσκα, δημιούργησε το Ossip Mandelstam. A Performance (2016). Το 2015 βραβεύτηκε ως «εξαιρετικός χορευτής» (Danseur exceptionnel) στα Ελβετικά Βραβεία Χορού. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία με βάση την ιαπωνική πολεμική τέχνη μπούντο, και χορογραφεί για ακαδημίες και ευρωπαϊκές ομάδες χορού.

Η Ίφα Μακατάμνυ (Aoife McAtamney), ανεξάρτητη χορογράφος, ζει στο Δουβλίνο. Σπούδασε χορό στη Σχολή Σύγχρονου Χορού στο Λονδίνο παρακολούθησε το πρόγραμμα D.A.N.C.E II. Χορογραφεί από το 2009. Το πρώτο της έργο, Sweetheart that’s the interesting part... έκανε πρεμιέρα στο Pavillon Noir, της Αιξ-αν-Προβάνς. Η πρώτη της σόλο χορογραφία, Softer Swells, υπήρξε επιλογή του φεστιβάλ Aerowaves 2014. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα DISH Dance. Άλλες συνεργασίες της: Egg Charade με τη χορογράφο Νίνα Βαλόν από το Εnvy&P., A Room For All Our Tomorrows με τους Ίγκορ και Μορένο, και το ντουέτο One One One με τον Γιάννη Μανταφούνη.

 


info: 23 Ιουλίου 2017 | Παραλία Καλαμάτας | ώρα: 11.00 | Είσοδος ελεύθερη | www.kalamatadancefestival.gr 

dancepress.gr