«Γυναίκες στρατηγοί...» στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου

national_peking_opera_theatre_m

Η Εθνική Όπερα του Πεκίνου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το έργο της «Γυναίκες στρατηγοί της οικογένειας Γιανγκ», μια μεγάλη παραγωγή με μουσική, τραγούδι, παντομίμα, πολεμικές τέχνες, χορό και ακροβατικά, εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελληνικούς υπέρτιτλους, και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2017 ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ: έτος πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας».

Πρόκειται για ένα επικό αριστούργημα, έναν ύμνο στο θάρρος και την ευφυΐα των γυναικών της Κίνας, μια συγκινητική ιστορία της ξακουστής οικογένειας στρατηγών Γιανγκ, από τη δυναστεία Βόρειου Σονγκ, ανδρείων υπερασπιστών της πατρίδας, σε μια εποχή που ο πόλεμος ήταν μια αυστηρώς ανδρική υπόθεση τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση. Πρωταγωνιστική φυσιογνωμία του έργου είναι η γιαγιά της οικογένειας, She Taijun, η οποία, ενώ παραθέτει γεύμα γενεθλίων για τον εγγονό της Yang Zongbao που πολεμά στα σύνορα, μαθαίνει τη θλιβερή είδηση του θανάτου του. Στο μεταξύ, όλοι οι άνδρες της οικογένειας Γιανγκ έχουν πέσει ηρωικά στη μάχη, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ζωντανά μόνο τα γυναικόπαιδα. Παρά τα εκατό της χρόνια, η She Taijun θα τεθεί επικεφαλής της γυναικείας στρατιάς της οικογένειας, μιας στρατιάς που, ύστερα από πολλές περιπέτειες, θα κατατροπώσει τελικά τον εχθρό και θα επιστρέψει νικηφόρα στα πάτρια εδάφη.

Το έργο αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό των κινεζικών παραστατικών τεχνών και ειδικότερα της Όπερας του Πεκίνου, η οποία έχει συμπεριληφθεί από το 2010 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πάνω από 40 έργα και 100 συντελεστές της Εθνικής Όπερας του Πεκίνου (China National Peking Opera Company) έχουν τιμηθεί με εθνικά και διεθνή βραβεία, ενώ οι ομάδες του διάσημου καλλιτεχνικού συγκροτήματος περιοδεύουν διαρκώς σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερα από 50 κράτη και στις πέντε ηπείρους, ενισχύοντας τους φιλικούς δεσμούς της Κίνας με τις υπόλοιπες χώρες.

Σεμινάριο: «Πρόσωπο με πρόσωπο με την αριστουργηματική όπερα του Πεκίνου»

Η Εθνική Όπερα του Πεκίνου, στο πλαίσιο της εμφάνισής της στο Μέγαρο και των εκδηλώσεων «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ 2017: έτος πολιτιστικών ανταλλαγών», διοργανώνει Σεμινάριο (ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας). Ο χώρος, η ημερομηνία και οι ώρες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Οι θεατές θα εξοικειωθούν με την ιστορία της όπερας του Πεκίνου ως είδος παραστατικής τέχνης, με τα σκηνικά και τα φροντιστηριακά αντικείμενά της που λειτουργούν συμβολικά, με τη μουσική και το τραγούδι που βασίζονται σε φολκλορικούς σκοπούς και ερμηνεύονται με παραδοσιακά όργανα, με τις διάφορες κατηγορίες ρόλων, με τα κοστούμια, τα αξεσουάρ και το μακιγιάζ που υπογραμμίζουν την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα. Θα μάθουν επίσης για την εκπαίδευση των ερμηνευτών της Όπερας του Πεκίνου, η οποία είναι πολυετής και απαιτεί ποικίλες δεξιότητες: τραγούδι σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα, απαγγελία με εκφορά λόγου που διαφέρει από την καθημερινή ομιλία, ηθοποιία, παντομίμα, χορευτικές και ακροβατικές ικανότητες με στοιχεία πολεμικών τεχνών.

 


info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα (μετρό Μέγαρο Μουσικής) | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη Γ), 20 € (Ζώνη Β), 28 € (Ζώνη Α), 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές 7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ). 9 €  (πολύτεκνοι, 65+) Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr - Τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες: 210 728 23 33 – Πληροφορίες: 210 725 85 10 | Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα 15 λεπτών


 

dancepress.gr