"Aequam" - Σπύρος Κουβαράς

aequam-4

Χορογραφική Σύνθεση

για 1 σώμα, πέτρα, πρόκες, χρώμα ζωγραφικής και ηχητικό περιβάλλον

Το Aequam είναι μια σόλο χορογραφική περφόρμανς του Σπύρου Κουβαρά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Owl Art Space στην Αθήνα, στην 6η θεματική έκθεση ΜΟΝΟ / ΛΟΓΟΣ, στα πλαίσια του εικαστικού project ΜετροΛόγος, το οποίο είναι παραγωγή της Owl Art Space και διοργανώνεται από την εικαστικό Αλεξάνδρα Νασιούλα. Την επιμέλεια της 6ης θεματικής είχαν από κοινού ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η Αλεξάνδρα Νασιούλα. Η περφόρμανς θα επαναληφθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο ΕΜΣΤ, στα πλαίσια του 2ου Performance Philosophy School of Athens Symposium που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Performance Philosophy Network σε επιμέλεια Στέλλας Δημητρακοπούλου και Στεφανίας Μυλωνά.

Η σόλο χορογραφική σύνθεση Aequam είναι ένας κινητικο-ηχητικός μονόλογος, που αντλώντας υλικό από το Holzwege του M. Heidegger, αποτυπώνει το αέναο καθ'οδόν, στο σιωπηλό «δάσος της ποίησης», στο αρχέγονο «δάσος της εσωτερικής ζωής». Για πολλούς, ένας Holzweg (μονοπάτι του δάσους που δεν οδηγεί έξω από αυτό) και κάθε τέτοιος δρόμος, συνιστά αδιέξοδο, και σε κάθε περίπτωση μοιάζει απαράλλακτα με τους υπόλοιπους. Μόνο όποιος «γνωρίζει» έχει την ικανότητα να τους ξεχωρίζει και να αποτιμά την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η όδευση πάνω στον καθένα τους. Σημασία δεν έχει η έξοδος από το δάσος, αλλά η παραμονή εντός του, σημασία έχει η ισορροπημένη παραμονή της σκέψης σε ένα πεδίο που ορίζεται από το ίδιο το Είναι.

Στην περφόμανς το σώμα ορίζεται ως ανάμνηση και ως συνείδηση του εαυτού και ο λόγος γίνεται σώμα, ενώ το υποκείμενο επινοεί ακατάπαυστα τον ίδιο του τον εαυτό, αφότου τον έχει αναζητήσει σε μια εσωτερική άβυσσο. Η σχέση σώματος και υλικού (ατσάλι, πέτρα και χρώμα) και η αλληλεπίδραση κινητικής, λεκτικής και ηχητικής γλώσσας, δημιουργούν κατά τη διάρκεια της χορογραφίας, ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον στο οποίο ενυπάρχουν σπαράγματα μνήμης.

Χορογραφία, εικαστική εγκατάσταση, ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική: Gyorgy Ligeti / Poème symphonique for 100 metronomes
Κείμενο: Απόσπασμα από τον Δύστηνο Άγγελο του Heiner Müller
Συμπαραγωγή: Compagnie Synthesis 748 και Γκαλερί Owl Art Space


 H ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι, από το χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Από το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα του Σπύρου Κουβαρά και της Synthesis 748 έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία.

Το κινητικό λεξιλόγιο και η έρευνα της Synthesis 748 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας, η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή. Τα έργα της ομάδας εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ σύγχρονου χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένης εγκατάστασης, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο και λιγότερο με τη λογική.

 


info: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 | ΕΜΣΤ, Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή - Αθήνα (μετρό Φιξ) | ώρα: 20:00 | Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.emst.gr | Είσοδος ελεύθερη


 

dancepress.gr