"Face to Phase" - Τζένη Αργυρίου & Βασίλης Γεροδήμος

face-to-phase-01myrto-apostolidou_

Πώς θα ήταν αν ανατρέπαμε τον καθιερωμένο τρόπο «θέασης» μιας έκθεσης και για πρώτη φορά ο θεατής να γινόταν “μάρτυρας” μιας διαδικασίας που συνήθως του είναι άγνωστη; Μπορεί ένα τέτοιο βίωμα να επηρεάσει τον τρόπο που προσλαμβάνουμε το έργο τέχνης;

Το Face to Phase, έργο που συνυπογράφουν η Τζένη Αργυρίου και ο Βασίλης Γεροδήμος, φιλοδοξεί να μετατοπίσει έστω και λίγο, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την εμπειρία μιας έκθεσης ως θεατές.

Φέρνει στο φως την πορεία των έργων τέχνης, από την άφιξή τους στον εκθεσιακό χώρο μέχρι την αναχώρησή τους, επισημοποιώντας όλα εκείνα τα αόρατα στάδια της προετοιμασίας με τα οποία το κοινό δεν συναντιέται ποτέ. 

Προσκαλεί το κοινό να αποδεσμευτεί από τη μουσειακού τύπου εμπειρία και να γίνει παρατηρητής και συνάμα κομμάτι του ευρύτερου έργου, από την αρχή ως το τέλος και πάλι από την αρχή. Η σχέση του θεατή με τα έργα και τους δημιουργούς τους επαναπροσδιορίζεται, καθώς καλείται να επιλέξει ο ίδιος τις δράσεις, αλλά και τα σημεία από το οποία θα τις παρακολουθήσει, δημιουργώντας την προσωπική του πορεία και αφήγηση μέσα στο χώρο και το έργο.

Σε χρόνο συμπιεσμένο το Face to Phase παρουσιάζει μπροστά στα μάτια του κοινού τα έργα 21 καλλιτεχνών, προσπαθώντας παράλληλα να σχολιάσει τις έννοιες του εφήμερου και της ματαιότητας που διατρέχουν τη δημιουργική διαδικασία.

Για να μπορέσει ο επισκέπτης να έχει ολοκληρωμένη αίσθηση του έργου, οι δημιουργοί παρακαλούν να τηρηθεί η ώρα προσέλευσης στις 19:00.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κώστας Τσώλης, Δημήτρης Ντοκατζής, Άννα Λάσκαρη, Ίρις και Ελένη Τουλιάτου, Πέτρος Τουλούδης, Μάρω Φασουλή, Δημήτρης Φουτρής, Κώστας Χριστόπουλος, Μαρία Γεωργούλα, Ηλίας Κοέν, Αλέξανδρος Λάιος, Λάμπρος Πιγούνης, Ηλίας Σιψάς, Φίλιππος Βασιλείου, Ερμίρα Γκόρο, Χρήστος Δεληδήμος, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Γεωργία Σαγρή.

Σύλληψη – Επιμέλεια: Τζένη Αργυρίου & Βασίλης Γεροδήμος
Συν-επιμελήτρια: Μαρία Βασαριώτου

 

Η Τζένη Αργυρίου (Καβάλα, 1977) είναι χορογράφος και media artist. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης στην Αθήνα. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υορκη όπου και συνεργάστηκε με χορογράφους όπως οι Chamecki Lerner, Maria Hassabi, Yin Mei, Amanda Loulaki, Nina Winthrop. Από το 2003 είναι ιδρυτικό μέλος της amorphy.org, που στηρίζει τη δημιουργία διεπιστημονικών μορφών τέχνης. Ενώ στην αρχή της καριέρας της χρησιμοποιούσε το χορό ως μέσω έκφρασης, γρήγορα υιοθέτησε τη χρήση νέων μέσων, μετατρέποντας τα έργα της σε υβριδικές δημιουργίες πολυμέσων (performances και εγκαταστάσεις). Την τελευταία δεκαετία δημιούργησε και επιμελήθηκε πολυάριθμα πρότζεκτ εκ των οποίων το untitled, έναν ηχητικό περίπατο περφόρμανς στο Fast Forward Festival 2 "X-apartments"Memorandum, Memoria Obscura, Pleas(e)nter, Dr. Maybe Darling. H δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Νέα Υόρκη. 

Ο Βασίλης Γεροδήμος (Άρτα 1977) αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (2002-2005). Εισήχθη ως αριστούχος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο του Γ. Λάππα - 2005-2010). Συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα μεταξύ άλλων Γλασκόβη Σκωτίας, Landscape Architect “Solway Heritage” - Land Art με την συμμετοχή του Jim Buchanan-Andy Goldswothy (2005) και Μαγιόρκα Ισπανίας στο Consell de Mallorca (2004). Από το 2016 είναι μέλος της amorphy.org. Η πλειοψηφία της δουλειάς του αποτελείται κυρίως από μεγάλης κλίμακας γλυπτά, site specific και in situ εγκαταστάσεις που συνδιαλέγονται με την ιστορία και τις μορφές των χώρων στους οποίους δημιουργούνται και συνήθως συνοδεύονται από επιτοίχια, κολάζ, μακέτες κ.α. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2004 έχει επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό σκηνικών εγκαταστάσεων για χορογράφους και σκηνοθέτες.

 


info: 14 Οκτωβρίου 2017 | Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος | Ώρα έναρξης: 19:00. Διάρκεια παρουσίασης: 19:00 - 23:00


 

dancepress.gr