"Home" και "2084" οι παραστάσεις που διακρίθηκαν στο In Progress Feedback Festival 2017

home2

Ο Κινητήρας φιλοξενεί τις παραστάσεις χορού των δυο καλλιτεχνικών ομάδων που διακρίθηκαν στο In Progress Feedback Festival (IPFF) 2017. Πρόκειται για τα έργα Home από την ομάδα Almalibre.co της Αναστασίας Μπρουζιώτη και 2084 από την ομάδα A(r)CT της Ελένης Παπαϊωάννου και του Άλεξ Γκοτς. Τα δυο έργα, ύστερα από την ισοψηφία που σημείωσαν στην πρώτη θέση με βάση το feedback του κοινού, παρουσιάζονται στον Κινητήρα στην τελική τους μορφή σ’ ένα συναρπαστικό Double Bill.

  • Home – ομάδα Almalibre.co

Tο έργο Home είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή The Embrace (The Loving) του Egon Schiele (1915-1917) και τις συλλογές Cοuple Paintings (1939-1959) και Social Realism (1928-1947) του Edward Hopper. Ο ρεαλισμός και η απλότητα του Hopper σε συνδυασμό με τις απομονωμένες φιγούρες του, ακόμα και όταν τα πρόσωπα που ζωγραφίζει βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, σε αντίθεση με την έντονη ζωτικότητα των δύο φύλων στους πίνακες του Schiele, αποτυπώνουν δύο εντελώς αντίθετες ατμόσφαιρες, δύο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπινης συνύπαρξης και επικοινωνίας. H Almalibre.co συνθέτει μέσω της κίνησης, του χώρου και των σωμάτων μια χορογραφία που μετατρέπεται σε ζωγραφικό πίνακα.

Χορογραφία: Αναστασία Μπρουζιώτη
Μουσική παραγωγή: Γιάννης Ρωμανός
Χορεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ματίνα Κοκολάκη, Aναστασία Μπρουζιώτη, Γιάννης Τσιγκρής

Η ομάδα Almalibre.com δημιουργήθηκε από την Αναστασία Μπρουζιώτη το 2011. Έργα της: Wish (2012), A true story (2013), Moving Picture (2014), Race to grace (2015), Soul Mechanisms/ Journey in the sky (2016), Infinity room dear (2017), Ηome (2017).Τα έργα της A true story και Race to grace έχουν βραβευθεί από στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας (Certamen Coreografico de Madrid) στην Μαδρίτη το 2013 και το 2015 αντίστοιχα. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 2016 επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Ισπανίας Red de Cielo abierto να περιοδεύσει στη χώρα με το έργο Race to grace. To 2017 συμμετείχε στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ "Ιn Progress Feedback Festval 2017" του Κινητήρα με το έργο Home που διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού). Το Νοέμβριο 2017 θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Echo Echo festival of Dance and Movement της Ιρλανδίας.
 

 

  • 2084 - ομάδα A(r)CT

Το 2084 είναι μια συνεργασία των περφόρμερς Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς και του μουσικού Πάνου Χουντουλίδη. Αντλώντας στοιχεία από το 1984 του Τζορτζ Όργουελ, το 2084 βασίζεται στην ιδέα πως ο έρωτας μπορεί να αποτελέσει πράξη επαναστατική, αντιστασιακή και συχνά ριψοκίνδυνη. Δύο άνθρωποι, πέρα από την αγάπη που μοιράζονται, αγαπούν και την ελευθερία. Και αντιστέκονται με σθένος στη συνεχή προσπάθεια μιας “ανώτερης” δύναμης να καταργήσει κάθε ίχνος διαπροσωπικής σχέσης, για να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία πάνω τους. Το 2084 αντανακλά το φόβο πως κάποια μέρα, ίσως χάσουμε τη ικανότητα να νιώθουμε, να σκεφτόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό, την αξιοπρέπειά μας, τους γύρω μας. Ίσως χάσουμε τον κόσμο που κάποτε ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε.

Χορεύουν: Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς
Μουσική σύνθεση: Πάνος Χουντουλίδης

Η ομάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 πάνω στην ιδέα, ότι ο χορός, όπως και όλες οι τέχνες, πρέπει να λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής-και όχι μόνο-αλλαγής. Ο Άλεξ Γκοτς και η Ελένη Παπαϊωάννου είχαν την πρώτη τους συνεργασία στο πλαίσιο των σπουδών τους στο London Contemporary Dance School. Δημιουργούν έργα βασισμένα στο χορό και το σωματικό θέατρο, installations και site-specific παραστάσεις. Έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αγγλία και την Ελλάδα. Έχουν δουλέψει και επηρεαστεί από καθηγητές, χορογράφους, χορευτές και καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, όπως οι Bruno Caverna, David Zambrano, Matan Levkowich, Edivaldo Ernesto, κ.α, εμπλουτίζοντας το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο. Ο Πάνος Χουντουλίδης είναι ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός με βάση το Λονδίνο. Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Ελένη Παπαϊωάννου στη δημιουργία ενός μικρού μήκους videodance.

 


info: Κινητήρας - Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα, τηλ.: 210 924 83 28 | Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21.30, Κυριακή & Δευτέρα στις 20.30  | Διάρκεια: 80΄ | Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 8 € | Στις 21 Οκτωβρίου, από τις 18.00 έως τις 20.00 θα πραγματοποιηθεί Master Class από τις ομάδες A(r)CT και Alma Libre για επαγγελματίες χορευτές. Αντί της παράστασης, θα ακολουθήσει συζήτηση ανοιχτή στο κοινό.


 

dancepress.gr