"Ο Καρυοθραύστης" - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

10nutcracker-grigorovich-

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς και το μπαλέτο του, μετά τον Σπάρτακο, την Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη, τη Ζιζέλ και τον Δον Κιχώτη, έρχεται και πάλι στην Ελλάδα, με το πιο όμορφο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη.

Ο Καρυοθραύστης του Γκριγκορόβιτς έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι το 1966 και έκτοτε αποτελεί το στολίδι του ρεπερτορίου του. Το όνομα Γιούρι Γκριγκορόβιτς έχει ταυτιστεί με τα Μπαλέτα Μπολσόι, στα οποία υπήρξε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής για 31 χρόνια και συνεχίζει ακούραστα μέχρι σήμερα να δημιουργεί, χορογραφώντας και διδάσκοντας στο διάσημο μπαλέτο. Τον αποκαλούν «θρύλο των Μπολσόι» καθώς είναι ο σημαντικότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος κλασικού χορού! Φέτος, με την επέτειο των 90ων γενεθλίων του, τα μεγάλα θέατρα του κόσμου τιμούν τον κορυφαίο καλλιτέχνη παρουσιάζοντας τις χορογραφίες του.

Μπαλέτο σε 2 πράξεις, βασισμένο στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών»

Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Λιμπρέτο, χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς (βασισμένο στην αρχική διασκευή του Μαριούς Πετιπά)
Σκηνικά-κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Χορεύουν: οι σολιστ, οι Α΄χορευτές και το corps de ballet.

 

Ο Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1927 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε στην Κρατική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης. Μετά την αποφοίτησή του το 1946, έγινε δεκτός απ’ τα μπαλέτα Κίροφ του Λένινγκραντ (σημερινά Μαριίνσκι), όπου χόρεψε ως σολίστ. Άρχισε να χορογραφεί στο Gorkiy Leningrad Pallas, όπου το 1947 ανέβασε τα πρώτα του μπαλέτα «Aistenok» και «Slovianskie Tantsi». Ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε τη παράσταση «Semero Bratiev». Έκανε το ντεμπούτο του ως χορογράφος στα Κίροφ το 1957, γεγονός καθοριστικό για την εξέλιξη της τέχνης του μπαλέτου κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Στα Κίροφ (Μαρίινσκι) εργάστηκε ως Ballet Master από το 1961 έως το 1964 και παρουσίασε χορογραφίες όπως το «Πέτρινο λουλούδι» και «Η εποχή της αγάπης».

Από το 1964 έως το 1995 έγινε ο πρώτος Ballet Master, αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μπολσόι, περίοδο κατά την οποία τα Μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 παγκόσμιες περιοδείες. Εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως: Καρυοθραύστης (1966), Σπάρτακος (1967) και Ιβάν ο Τρομερός (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως Η Λίμνη των ΚύκνωνΗ Ωραία Κοιμωμένη, κ.ά. 

Το 1995 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αφήνει το Θέατρο Μπολσόι και δουλεύει με πολλές ομάδες από τη Ρωσία και άλλες χώρες, προετοιμάζοντας παράλληλα την πρώτη του παράσταση στην πόλη Κρασνοντάρ με τη δική του ομάδα, το Grigorovich Ballet Theatre. Το 1996 ανεβάζει το έργο του Χρυσή Εποχή σε μουσική του μεγάλου συνθέτη Shostakovich και από τότε πραγματοποιεί με το Grigorovich Ballet Theatre περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 επιστρέφει στο Μπολσόι και από το 2008 είναι μόνιμος καθηγητής, χορογράφος και Ballet Master του φημισμένου ρωσικού συγκροτήματος, μοιράζοντας τον χρόνο του σε παραγωγές για τα Μπολσόι, αλλά και για την ομάδα του.

Έχει λάβει πάνω από 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων για την προσφορά του στην τέχνη και τη διάδοση του εθνικού πολιτισμού της Ρωσίας. Επιπλέον, του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι του Εθνικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας (1973), του Εθνικού Ήρωα της Ρωσίας (1986), καθώς και ειδικό μετάλλιο για τα επιτεύγματά του υπέρ του Έθνους (2007).

Έχει διατελέσει:
- Χορογράφος και Ballet Master των τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας (1980)
- Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου, στη Μόσχα
- Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου «Serge Lifar»
- Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Εφήβων Καλλιτεχνών Κλασικού Χορού «Russian Young Ballet»
- Από το 1974 έως το 1998 καθηγητής του τμήματος Ballet Masters του Εθνικού Κονσερβατόριου του Λένινγκραντ
- Από το 1998 προϊστάμενος του Τμήματος Χορογραφίας και Μπαλέτου στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας

Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χορογράφων από το 1989 και του προγράμματος «Benois de la Danse» υπό την αιγίδα της UNESCO από το 1992. Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 εγκαινίασε τη Νέα Σκηνή των Μπολσόι με την παράσταση Η Ωραία Κοιμωμένη, ενώ στα τέλη του 2011 του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας ο ανώτατος τίτλος για την προσφορά στην πατρίδα και την τέχνη. Στις 2 Ιανουαρίου του 2017 έγινε 90 χρονών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ συνέντευξη του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο dancepress.gr  εδώ
 
 

info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | Τιμές εισιτηρίων: 15€ εως 60€. Τηλεφωνικές κρατήσεις και προπώληση: 210 728 23 33 – Πληροφορίες: 210 7258510 Παραστάσεις: 20, 21, 25, 28 Δεκ. ώρα 20:00,  22, 23, 26, 27, 29, 30 Δεκ, ώρα 16:00 & 20:00   


 

dancepress.gr