"Risk" - Ιωάννα Πορτόλου / Ομάδα Griffón

riskioanna-chatziandreou-12_p

Το Risk, η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón, επικεντρώνεται στο ρίσκο. Ποιο είναι το κόστος του υποκειμενικού ρίσκου, της κατάκτησης ή της απώλειας αυτού που έχει αξία για τον καθένα; Μια παράσταση-χορευτικός μαραθώνιος, ένα disco εξομολογητήριο που μιλάει για όλα τα μικρά και μεγάλα μύχιά μας.

Το Risk τοποθετείται σε εκείνη τη λεπτή διαχωριστική γραμμή, όπου το σώμα απελευθερώνεται από τους φόβους και τις αντιστάσεις του, χάνει τον έλεγχο και ανοίγεται στο κρυφό, το απωθημένο, το ανομολόγητο. Πέντε ερμηνευτές στη σκηνή (Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου) εκκινούν από τις πιο ξεσηκωτικές μουσικές των 80s (“I Feel Love”, “I Will Survive”, “Stayin' Alive”, “Upside Down”, “Heart and Soul”, “Τoo Drunk To Fuck”) και κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους.

Η δυναμική του dancefloor μπορεί να προϋποθέτει κέφι και εκτόνωση, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να αντισταθεί στην αναμέτρηση και τον ανταγωνισμό. Ποιος θα αντέξει; Ποιος θα αποσυρθεί; Ποιος θα καταρρεύσει; Πώς επιβιώνεις όταν χορεύεις (..άρα όταν ζεις) σαν αυτοκίνητο κούρσας; Η ευτυχία στη ζωή προϋποθέτει ρίσκο. Παίρνουμε, όμως, το ρίσκο να είμαστε ευτυχισμένοι; Από τη μια, ο ιλιγγιώδης φόβος της έκθεσης, της «βουτιάς στο κενό», από την άλλη, αυτή η σπάνια στιγμή ελευθερίας όταν καλείσαι να «πάρεις τα ρίσκα» σου, να κυνηγήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Η χορογράφος ανασυστήνει επί σκηνής έναν φαντασιακό χώρο, μέσω του οποίου ο καθένας κατακτά την ασφάλεια να προτείνει μια άγνωστη, αλλά και μοναδική εκδοχή του εαυτού του.


H ομάδα χορού Griffόn ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου, με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων που δίνουν προτεραιότητα στον εικαστικό χώρο. Παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα και οργανισμούς στην Ελλάδα. Από το 2000 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές, η ομάδα είχε σταθερή συνεργασία με το Θέατρο Αμόρε, παρουσιάζοντας εκεί πέντε δικά της έργα. Το 2012, έπειτα από ανάθεση, η ομάδα χορογράφησε και παρουσίασε το μπαλέτο Τα πλάσματα του Προμηθέα του Μπετόβεν, σε συνεργασία με την Καμεράτα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ παλαιότερα, στο πλαίσιο μεγάλων πολιτιστικών θεσμών, έχει δεχθεί παραγγελίες έργων όπως το Lapland (2004) και η Μηλιά (2006) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα τρία τελευταία έργα της ομάδας, Δάσος (Θέατρο Τέχνης, 2014), Ταμπού (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015) και Πορνό (Φεστιβάλ Αθηνών, 2017), είναι ένα τρίπτυχο από ντουέτα, του Γιάννη Νικολαΐδη και της Σεσίλ Μικρούτσικου, που αναπαριστούν τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας ανθρώπινης σχέσης.

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική δραματουργία: Αντώνης Παλάσκας
Διάρκεια: 45΄
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).

Παράλληλη δράση 

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

 


info: 15 -18 Ιανουαρίου 2018 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (μικρή σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │ Ώρα έναρξης: 21.00 │Εισιτήρια: κανονικό 7€ 15€. Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12€. Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11€. ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€. Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr


 

dancepress.gr