«Μυστήριο Μπουφφ» σε χορογραφία Γιάννη Μανταφούνη

b_23394_or__mg_0700

Ο διεθνούς φήμης χορογράφος δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση στο ισόγειο του Θεάτρου Rex για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον διακεκριμένο χορογράφο Γιάννη Μανταφούνη, που διαπρέπει στις ευρωπαϊκές σκηνές, να σκηνοθετήσει το έργο ΜayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι, μέσα από τη δική του πρωτοποριακή μέθοδο.

Στο έργο που γράφτηκε για την πρώτη επέτειο της μπολσεβίκικης επανάστασης, ο κορυφαίος Σοβιετικός ποιητής, μέγας σατιρικός συγγραφέας και ευφυής θεατράνθρωπος Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, παρωδεί τη δομή του μεσαιωνικού κύκλου μυστηρίων και εξηγεί τον τίτλο ως εξής: "Μυστήριο είναι ό,τι μεγάλο υπάρχει στην επανάσταση, μπουφφ ό,τι είναι σ’ αυτή γελοίο".

Όλα αυτά θα ακούγονταν πολύ παρωχημένα, αν ο Μαγιακόφσκι δεν είχε προνοήσει να «δώσει την άδεια» στους μελλοντικούς σκηνοθέτες να μη διστάσουν να κάνουν ό,τι θέλουν στο έργο του, ώστε να το μεταφέρουν στην εποχή τους! Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι ονειρευόταν ένα θέατρο που θα συνδύαζε το δραματικό στοιχείο με τον χορό και τον ρυθμικό λόγο. Ένα θέατρο αντιρρεαλιστικό, επαναστατικό, μαζικό, φουτουριστικό, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι κι εκατοντάδες αυτοκίνητα κι αεροπλάνα θα γέμιζαν μια γιγάντια σκηνή και θα αναπαριστούσαν για εκατομμύρια θεατές το ηρωικό έπος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το Μυστήριο Μπουφφ είναι η μικρογραφία αυτού του κοσμικού οράματος.

Λίγα λόγια για την παράσταση: στο ΜayaBuff ο χρόνος διαστέλλεται και η πρόθεση αποστασιοποιείται από τη δράση. Στο κρίσιμο δευτερόλεπτο που προηγείται  της εκφοράς του λόγου, πριν την απόπειρα κίνησης, οι χορευτές-ηθοποιοί έχουν ήδη κριθεί, όχι για αυτό που υποκρίνονται, αλλά για αυτό που είναι. Με την απλότητα του ήχου των κορμιών τους στον χώρο και με ρούχα καθημερινά,  οι χορευτές-ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στα μάτια του θεατή το έργο που παράλληλα ερμηνεύουν.
 

Βασισμένο στο έργο «Μυστήριο Μπουφφ» του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
Χορογραφία, σκηνοθεσία: Γιάννης Μανταφούνης
Xoρεύουν – ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Αλεξάνδρα Καζάκου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Effi Rabsilber, Χρήστος Στέργιογλου, Συμεών Τσακίρης, Αμαλία Τσεκούρα, Αντιγόνη Φρυδά.
 


info: Εθνικό Θέατρο - Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα | Eισιτήρια: 22€, 17€, 15€, 10€ (φοιτητικό). Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 15€. Παρασκευή ενιαία τιμή 13€. Προπώληση  στα ταμεία Εθνικού Θεάτρου: Κτίριο Τσίλλερ και Θέατρο Rex, Ticketservices Στοά Πεσμαζόγλου – Πανεπιστημίου 39 (210 723 45 67). | Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00


 

dancepress.gr