Ιαπωνικοί χοροί από την ομάδα IZENA-no-KAI

izena_no_kai_10604476_1412108235786202_3916903159046910295_o

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας παρουσιάζει ένα πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από την Ιαπωνική χορευτική ομάδα IZENA-no-KAI. Οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Okinawa -μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας- και των νήσων Amari, παρουσιάζουν μια πολυδιάστατη παράσταση με φολκλορικούς χορούς Ryukyu.

Ο χορός Ryokyu από την Okinawa και τις νήσους Amari έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ryokyu κατά τον 15ο αιώνα. Η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφθαναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Edo (σημερινό Tokyo) και Satsuma, για να ψυχαγωγήσουν τους Shogun (στρατιωτικοί ηγέτες). Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.) ο χορός, συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής, απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους. Τα μέλη της ομάδας IZENA-no KAI αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών στα χωράφια κάτω από τον καυτό ήλιο ή των ψαράδων που υμνούν τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή και καλοτυχία, που μιλούν για την ολάνθιστη τροπική φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες –κλασικές και σύγχρονες– ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες (karate), άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας. Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, πολύχρωμες μάσκες, καστανιέτες από μπαμπού, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, μικρά παραδοσιακά τύμπανα και ψάθινα καλάθια. 

Η ομάδα χορού IZENA-no-KAI ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία με σκοπό τη διάδοση της τέχνη του παραδοσιακού χορού της Okinawa και των νήσων Amari. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, η ομάδα έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας φολκλορικούς χορούς σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Οι χορογράφοι της φημίζονται τόσο για την διατήρηση της παράδοσης, όσο και για την ευρηματικότητά τους. Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020, η χορευτική ομάδα προετοιμάζεται για την ευρύτερη διάδοση της κουλτούρας της Okinawa και των νήσων Amari σε όλο τον κόσμο.

 


info: 12 & 13 Φεβρουαρίου 2018 | Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Nίκος Σκαλκώτας), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 7€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 10€, 15€. Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr - Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 728 23 33


 

 

dancepress.gr