"Aπό τι υποφέρετε; Από Ύπαρξη" - Ομάδα Αμάγλαμα / Μ. Γοργία

29543138_2024678901191950_6276694566040251765_n

Με τίτλο Aπό τι υποφέρετε; Από Ύπαρξη, το νέο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα πραγματεύεται το διαιώνιο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος, αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου.

Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης της χορογράφου, καθώς αποτελούν το υλικό που αναζωπυρώνει δικές της αγωνίες σε ό,τι αφορά την φθαρτότητα του σώματος, καθώς και τα αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα περί Θανάτου και Ύπαρξης.

Με επιλογές αποσπασμάτων από συνεντεύξεις που ο ποιητής έδινε κατά καιρούς («Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου», εκδόσεις Ίκαρος), αλλά και από το ποιητικό του έργο, η χορογράφος στοχεύει να αναδείξει τη φυσιογνωμία ενός σπάνιου ανθρώπου που δεν λύγισε, δεν πήγε με τα νερά κανενός συστήματος και έφυγε χωρίς την αναγνώρηση που του άξιζε από την πολιτεία.

Φέτος, ο χώρος της ομάδας Αμάλγαμα στη Μενάνδρου έχει υποστεί αλλαγές (διατηρώντας όμως τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά) ώστε, χάριν κάποιων σκηνών, να παραπέμπει σε πισίνα. Ενώ η θάλασσα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ποίηση του Καρούζου, εδώ επιλέγεται το εμφιαλωμένο σε μπουκάλια νερό, δημιουργώντας αντιφάσεις και συμβολισμούς, αλλά και ομόφωνα νοήματα με κάποια από τα λεγόμενα του ποιητή: «Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από κείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δε θέλει πώμα».

Οι θεατές καλούνται και σε αυτό το έργο να «συνομωτήσουν» με τους περφόρμερς ακολουθώντας τις οδηγίες τους. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Δάφνη Σταθάτου, ως το νεανικό, φλογερό σώμα του Καρούζου που παλεύει με «την παγίδα της ύπαρξης». Οι δύο ακόμα «Καρούζοι» του έργου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη, καθώς και η ίδια η χορογράφος, δεν πλαισιώνουν απλά την πρωταγωνίστρια, αλλά δημιουργούν ένα δραματουργικό όλον και ένα παιχνίδι ανάμεσα στο σώμα, το λόγο, την οπερατική φωνή και το αντικείμενο.

Σύλληψη-χορογραφία-σκηνοθεσία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: η Δάφνη Σταθάτου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η Μαρία Γοργία
Κείμενα από συνεντεύξεις και Ποιήματα του Νίκου Καρούζου
Επιλογή κειμένων-προσαρμογή ποιημάτων στα λυρικά τραγούδια και κείμενα: Μαρία Γοργία
Διάρκεια: 75 λεπτά

Η ομάδα Αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ «Resolutions» (The Place Theatre, London, 1997). Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 1998. Έχει στο ενεργητικό της 21 χορογραφίες και 19 παραγωγές, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Ιταλία, Κροατία και Κύπρο. Το 2004 η ομάδα συμμετείχε, μετά από παραγγελία του έργου «Οι Άθλοι του Πένταθλου» στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004). Η ομάδα Αμάλγαμα στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων έργων που βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού και αισθητικού προβληματισμού, πάνω στη θέση της τέχνης με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και τα όρια ανάμεσα στη φόρμα και την ιδεολογία, έχει παρουσιάσει έργα, ανάμεσα σε άλλες συμμετοχές της, στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ιούνιος 2012), στο Φεστιβάλ «Theatri di Vita» στη Μπολόνια (Ιούλιος 2012), στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2012), στο Φεστιβάλ Καλαμάτας (Ιούλιος 2016).

Η Μαρία Γοργία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε με υποτροφία της ΚΣΟΤ στο Laban Centre for Movement & Dance (MA in Dance Studies), με ειδίκευση στη χορογραφία. Έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού από την Αθήνα, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ και έχει διδάξει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (1998-2009) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2009). Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικά έργα.

 


info: Χώρος Αμάλγαμα, Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα | Παραστάσεις: από 1η Μαρτίου 2018, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή | Ώρα έναρξης: 21.00 | Είσοδος ελεύθερη με συνεισφορά. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991 και στο 6975619682. Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 45 άτομα


 

dancepress.gr