ΑΠΕΙΡΟΙ ΙΙΙ - Τέτη Νικολοπούλου

_dsc7835---antigrafh-web

Η χορογραφία Άπειροι επικεντρώνεται στη φυσική, μη επιτηδευμένη και αέναη κίνηση. Καθώς δεν είναι ποτέ σαφές, πότε και πώς περνά κανείς από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από το σώμα στον νου, από το μέσα στο έξω και από το εγώ στο εμείς, η χορογράφος και χορεύτρια Τέτη Νικολοπούλου μαζί με τους έμπειρους στον αυτοσχεδιασμό χορευτές Τίμο Ζέχα και Ελένη Πανταζάτου εμβαθύνουν στις μαγικές ιδιότητες της μαθηματικής κορδέλας Möbius, οι οποίες συνδέονται με την ίδια την εμπειρία του χορού.

Η ομάδα συνεχίζει την έρευνα (2016-σήμερα) πάνω στην κορδέλα möbius, η οποία πριν ενώσει τις άκρες της, τις αντιστρέφει, επιτρέποντας σε ένα σώμα να κινείται ασταμάτητα πάνω της αλλάζοντας διαρκώς προσανατολισμό, για να συνδεθεί αυτή τη φορά με το φιλοσοφικό δοκίμιο Μαριονέττες του Kleist.

Με τους εξαιρετικούς μουσικούς αυτοσχεδιασμούς των Βαγγέλη Αλεξόπουλου και Χρυσούλας Παπαδοπούλου, η ομάδα ΄παίζει΄ με τις απίθανες ιδιότητες του σώματος, όταν αυτό λειτουργεί ως όλον: την ικανότητα του να παραλλάσσει το σχήμα του, χωρίς να σπάει μέσα από την άσκηση έντασης τις ΄εύκολες΄μετακινήσεις του βάρους του στο χώρο μαζί με ένα άλλο σώμα (contact improvisation), τις ελικοειδείς και σπειροειδείς κινήσεις που δημιουργούνται από τις κινήσεις των αρθρώσεων, τις ατελείωτες κινητικές αλυσίδες που μπορεί να φτιάχνει, κ.ά.

Στην έρευνα αυτή η ομάδα συνεργάζεται επίσης με τη Ζωή Χατζιδάκη (ομάδα Anima- Soma), η οποία συνέβαλε τόσο στην οργάνωση και παραγωγή της παράστασης, όσο και στη σωματοποιημένη (ως όλον) προσέγγιση της κίνησης.

Και μαζί, προσκαλούν τις ψυχές μας να συναντηθούν στο σημείο εκείνο στο οποίο «…η γνώση φεύγει στο αχανές και διακρίνεται πιο καθαρά στο σώμα εκείνο, που δεν έχει διόλου γνώση, (ά-πειρα / χωρίς πείρα), ή έχει γνώση απέραντη (α-πέρας / χωρίς τέλος), δηλαδή στο ανδρίκελο ή στον Θεό» (Kleist, 1810).

«…γιατί στον οργανικό κόσμο, όσο σκοτίζεται κι αδυνατίζει ο λογισμός, τόσο πιο αστραποβόλα και ηγεμονική προβάλλει η χάρη. Και όπως η τομή δύο ευθειών στη μια πλευρά κάποιου σημείου διασχίζει το άπειρο και ξεφυτρώνει αίφνης στην άλλη του πλευρά, ή όπως το είδωλο κοίλου κατόπτρου διανύει το κενό και εμφανίζεται απρόοπτα εμπρός μας, έτσι απρόοπτα παρουσιάζεται η χάρη…» - (Kleist, 1810), ή, … απλά…, ο χορός.

Σύλληψη- χορογραφία: Τέτη Νικολοπούλου
Σύμβουλος κίνησης: Τίμος Ζέχας
Έρευνα-ερμηνεία: Τίμος Ζέχας, Τέτη Νικολοπούλου, Ελένη Πανταζάτου
Ζωντανή μουσική: Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 50΄
 


info: 5 & 12 Μαίου, 2 & 9 Ιουνίου 2018 | Χώρος Τέχνης 14η Μέρα, Καλλιρρόης 10, Αθήνα (στάση μετρό Ακρόπολη, στάση τράμ Βουλιαγμένη). Τηλ. κρατήσεων 6932 376 259, 210 921 00 77  | Ώρα έναρξης 21.00 | Εισιτήρια: 10€


 

dancepress.gr