60 χρόνια Alvin Ailey American Dance Theater

ailey_the_winter_lisbon_2_0

Μετά από 21 σταθµούς στα µεγαλύτερα θέατρα της Αµερικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Robert Battle οδηγεί το Alvin Ailey American Dance Theater σε µια διεθνή περιοδεία για την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του συγκροτήµατος, µε αφετηρία την Ελλάδα. Το κοινό της Αθήνας θα ζήσει από κοντά την απαράµιλλη τέχνη των 32 κορυφαίων χορευτών του µπαλέτου, σε ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει το σύγχρονο χορό και την τζαζ - δύο τεχνών που γεννήθηκαν στην Αµερική.

Το Alvin Ailey American Dance Theater, ξεκίνησε από µια θρυλική παράσταση τον Μάρτιο του 1958 στη Νέα Υόρκη, που άλλαξε καθοριστικά την αντίληψη του αµερικανικού χορού. Ιδρύθηκε από τον Alvin Ailey. Καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήµατος από το 2011 είναι ο Robert Battle. Το Alvin Ailey American Dance Theater έχει παρουσιάσει τα έργα του µπροστά σε περισσότερους από 25 εκατοµµύρια θεατές στα µεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, εµπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας. Έχει παρουσιαστεί σε 71 χώρες, προωθώντας τη µοναδικότητα της αφρο-αµερικανικής πολιτιστικής εµπειρίας και τη διατήρηση της παράδοσης του σύγχρονου χορού στην Αµερική.

Το Α’ Πρόγραµµα (11, 12, 14, 15 Σεπτεμβρίου ώρα 21.00) περιλαµβάνει το The Winter in Lisbon του Billy Wilson, ένα ρυθµικό και πολύχρωµο εορτασµό του µεγάλου Dizzy Gillespie, το Members Do not Get Weary - παγκόσµια πρεµιέρα της χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήµατος από το 2002, σε µουσική του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane, το ντουέτο Ella του Robert Battle σε µουσική της Ella Fitzgerald, ενώ στο Β’ Πρόγραµµα (12, 15 Σεπτεμβρίου ώρα 16:30 και 13 Σεπτεμβρίου ώρα 21.00) θα απολαύσουµε τη δηµιουργία του Alvin Ailey Night’s Creature (1975), µπαλέτο σε µουσική του Duke Ellington, το συγκλονιστικό σόλο του Robert Battle In / Side, που αναδεικνύει τη µουσική της Nina Simone και το πνευµατικά φορτισµένο Four Corners του αγαπηµένου χορογράφου Ronald K. Brown. Και τα δύο προγράµµατα κλείνουν µε το Revelations του Alvin Ailey, µια χορογραφία-σταθµό του σύγχρονου χορού και της Αφροαµερικανικής κληρονοµιάς.
 

  • ALVIN AILEY | Ιδρυτής

Ο Alvin Ailey γεννήθηκε στο Rogers του Τέξας και πέθανε σε ηλικία 58 ετών, το 1989. Οι πρώτες εμπειρίες της ζωής του στον αγροτικό αμερικανικό Νότο το ενέπνευσαν για μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα έργα του. Η ακαδημαϊκή του κατάρτιση στον χορό, ξεκίνησε στα μαθήματα του Lester Horton μετά από σύσταση της φίλης του, Carmen de Lavallade. Ο Horton, ιδρυτής ενός από τα πρώτα πολυφυλετικά μπαλέτα στις ΗΠΑ, έγινε μέντορας για τον Ailey. Μετά το θάνατο του Horton το 1953, ο Ailey έγινε διευθυντής του Lester Horton Dance Theater και άρχισε να χορογραφεί τα δικά του έργα. Στη δεκαετία του '50 και του '60, ο Ailey εμφανίστηκε σε τέσσερις παραστάσεις στο Broadway, μεταξύ των οποίων το House of Flowers και το Τζαμάικα.

Το 1958 ίδρυσε το Alvin Ailey American Dance Theatre για να πραγματοποιήσει το όραμά του για τον εμπλουτισμό της αμερικανικής σύγχρονης χορευτικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της μοναδικότητας του αφρο-αμερικανικού πολιτισμού. Το 1969 ίδρυσε το Αμερικανικό Κέντρο Χορού Alvin Ailey (The Ailey School) και το 1974 σχημάτισε το συγκρότημα Alvin Ailey Repertory (Ailey II), για την παρουσίαση νέων έργων καινοτόμων χορογράφων. Ο Ailey ήταν πρωτοπόρος των προγραμμάτων που προωθούν τις τέχνες στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα εκείνων που είναι επωφελή για τις “αδύναμες” κοινότητες. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, του απονεμήθηκαν πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Kennedy Center Honor το 1988, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στον αμερικανικό πολιτισμό. Το 2014, έλαβε μεταθανάτια το 'Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας', την υψηλότερη πολιτική διάκριση της χώρας, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του και της δέσμευσης του στα πολιτικά δικαιώματα και τον χορό στην Αμερική. Όταν ο Alvin Ailey πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1989, οι New York Times έγραψαν γι 'αυτόν: "Δεν χρειαζόταν να τον γνωρίσετε προσωπικά για να σας αγγίξει η ανθρωπιά, ο ενθουσιασμός και η θαρραλέα στάση του για την πανανθρώπινη αδελφοσύνη των φυλών."

 

  • ROBERT BATTLE | Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Ο Robert Battle έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Alvin Ailey American Dance Theater τον Ιούλιο του 2011, μετά από προσωπική επιλογή της Judith Jamison, Καλλιτεχνικής ∆ιευθύντριας των Ailey από το 1989. Ο Battle έχει δημιουργήσει πολλά από τα έργα του του Alvin Ailey American Dance Theatre. Το σημερινό ρεπερτόριο του Μπαλέτου περιλαμβάνει τα δικά του μπαλέτα Awakening, No Longer Silent και The Hunt. Εκτός από την επέκταση του ρεπερτορίου του Ailey με έργα διαφορετικών καλλιτεχνών όπως οι Kyle Abraham, Mauro Bigonzetti, Hope Boykin, Ronald K. Brown, κ.α. ο Battle έχει επίσης θεσπίσει το New Directions Choreography Lab, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς χορογράφων.

Το ταξίδι του Robert Battle προς την κορυφή του σύγχρονου χορού, ξεκίνησε στη γειτονιά Liberty City του Μαϊάμι της Φλόριντα. Έδειξε από νωρίς το καλλιτεχνικό του ταλέντο και σπούδασε χορό σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γυμνασίου, πριν μετακομίσει στη New World School of Arts του Μαϊάμι. Χόρεψε με την The Parsons Dance Company από το 1994 έως το 2001 και έγινε χορογράφος του ίδιου μπαλέτου, από το 1998. Ο Battle ίδρυσε το δικό του μπαλέτο, το Battleworks Dance Company, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2002 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού.

 


info: 11 - 15 Σεπεμβρίου 2018 | Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 21.00, στις 12 και 15/9: ώρα 21.00 &16.30 | Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α: 90€, ζώνη Β: 65€, ζώνη Γ: 40€, διακεκριμένη 120€ |


φωτο © Nan Melville

dancepress.gr