"Personas", νέο έργο από την Ομάδα Πλεύσις

personas-6s--c-nmarkou

Personas - Προσωπογραφίες σε κυρτό κάτοπτρο

Με αφορμή και έμπνευση το ποιητικό έργο του John Ashbery «Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο», η ομάδα Πλεύσις παρουσιάζει τη νέα καλλιτεχνική πρόταση της Personas, μία multi media performance σωματικού θεάτρου. Θέμα της η ποιητική εισαγωγή του θεατή στον «κόσμο του εαυτού» που καθορίζεται από τις έννοιες «παρατηρώ, ανακαλύπτω, συνδέομαι, κουβαλώ μέσα μου ως μνήμη».

Η παράσταση κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους: την εικονική πραγματικότητα και τη σχέση του περφόρμερ με τα σκηνικά αντικείμενα και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην παράσταση με ένα άμεσο, χειροποίητο τρόπο. Με το ύφος της παράστασης να εναλλάσσεται μεταξύ σοβαρότητας και χιουμοριστικής διάθεσης, εγείρονται διάφορα ερωτήματα, που λειτουργούν ως οδηγός για τον θεατή για την εισαγωγή του στην ποιητική αφήγηση του έργου: «Τι κρύβεται πίσω από ένα πορτραίτο; Πώς αντικρύζω τον άλλο; Ποια η βαθύτερη ανάγκη μου για έκθεση;»

Ένα σύνθετο θέαμα ως προς τη σκηνική του γλώσσα, όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, το θέατρο αντικειμένων, το εικαστικό περιβάλλον, η σύνθεση ηλεκτροακουστικών τοπίων και live electronics, οι κινηματογραφικές παρεμβάσεις μέσω live projection και graphic animation συνυπάρχουν επί σκηνής. Η παράσταση αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή John Ashbery, τα γλυπτά του Juan Muñoz και τα πορτραίτα του Γιώργου Ρόρρη. Συνομιλεί γόνιμα με τα έργα τους στα οποία εμπεριέχονται αναφορές στο πρόσωπο ως ύπαρξη και στη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η ομάδα Πλεύσις μέσω αυτού του project αναζητά νέες μορφές έκφρασης, ερευνώντας την ανθρώπινη φύση. Η σκηνική σύνθεση κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, διερευνά τη σχέση του προσώπου ως υπόσταση με το βαθύτερο «είναι» μας. Είναι ένα έργο για τον σύγχρονο άνθρωπο και την εύθραυστη ισορροπία του μεταξύ προσωπικής επιθυμίας και κοινωνικής ταυτότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής
Ερμηνεία, χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Τζάνος Μάζης, Δανάη Παζιργιανίδη
Σοπράνο: Καλλιόπη Αγγελοπούλου
Μουσική σύνθεση, live electronics: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Διάρκεια: 65'

Η ομάδα Πλεύσιςαπό την σύστασή της (1996) κινείται στο χώρο του σωματικού θεάτρου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος η οποία προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο, που διαμορφώνεται κατά περίσταση, και στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας.

Με σταθερή παρουσία στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα η Πλεύσις εκφράζει έναν διαρκή προβληματισμό και μία αναζήτηση γύρω από την γλώσσα του σώματος. Από το 2004 ως σήμερα παραγωγές της ταξιδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

 


info: 12 Ιανουαρίου - 3 Μαρτίου 2019 | Θέατρο Χώρος Τέχνης 14η Μέρα, Καλλιρρόης 10, Αθήνα (Μετρό Ακρόπολη, Τραμ Στάση Βουλιαγμένης). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944 242 118 | Ημέρες  παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή | Ώρα έναρξη: 21.30 | Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ μειωμένο, 5€ ατέλειες


 

dancepress.gr