"Exodus", Αθανασία Κανελλοπούλου

a8anasia-kanellopoyloy-exodus---dancepressgr

Η Αθανασία Κανελλοπούλου χορογραφεί και σκηνοθετεί το Exodus, μια παράσταση για την προσπάθεια έξι ανθρώπων που αντιστέκονται ενάντια στην κατάσταση της διάλυσης και του χάους. Το Exodus αποτελεί τη νέα καλλιτεχνική πρόταση της Αθανασίας Κανελλοπούλου, μιας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του σύγχρονου χορού.

Το χορογραφικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την έννοια της ταυτότητας, του κοινωνικού φύλου και των κοινωνικών-πολιτικών εξελίξεων που είναι εμφανείς στο πλαίσιο των σύγχρονων παραστατικών Τεχνών. Το έργο Exodus έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την περίοδο 2018/19.
                                                                                                             

Ξεκινώντας ως μια παράσταση - «απάντηση» στο βιβλίο του Laszlo Krasznahorkai “Η μελαγχολία της αντίστασης’’, όπου η ματαιότητα της επαναστατικής πράξης οδηγεί τους ήρωες στην τελική τους καταστροφή, το Exodus αναπτύσσεται μέσα από τη σύγκρουση και την αμφισβήτηση των κυρίαρχων ατομικών και κοινωνικών δομών. Το έργο παρουσιάζεται μέσα από θραύσματα μικρών επαναστατικών πράξεων, όπου η ατομική και συλλογική ταυτότητα πρέπει πρώτα να αποδομηθούν για να βρουν την έξοδο προς τη λύτρωση και την ολοκλήρωση.

Το Exodus εξιστορεί αυτό το ταξίδι, όπου τα σώματα βρίσκονται σε μια βαθμιαία εξέγερση και χτίζουν μέσα σε εναπομείναντα ερείπια, αναζητώντας το κύτταρο της Ιστορίας τους. Είναι μια μικρή κοινωνία που αντιστέκεται στον παραλογισμό και πάλλεται με τις χορδές της αλλαγής, σε αναζήτηση μιας –έστω– προσωρινής, αλλά άμεσης στιγμής ηρεμίας. Πόσα σύνορα και γέφυρες πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στον τελικό προορισμό; Πόσα τείχη πρέπει να γκρεμίσουν και πόσους κύκλους πρέπει να δημιουργήσουν για να βρουν τη θαμμένη Ιστορία;

Σύλληψη, Χορογραφία, Σκηνοθεσία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνευτές: Δανάη Δημητριάδη, Γιώργος Μιχελάκης, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη Γάβρη, Μαρία Παπαδοπούλου, Αλέξης Φουσέκης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Διάρκεια: 50΄

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.


Η Αθανασία Κανελλοπούλου είναι ανεξάρτητη χορογράφος, παιδαγωγός και χορεύτρια. Έχει σπουδάσει με υποτροφία χορό στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό.
‘Εζησε για 17 χρόνια στο εξωτερικό όπου συνεργάστηκε με πολλές ομάδες, όπως το Χοροθέατρο Wuppertal Pina Bausch (guestdancer), Les Ballets C de la B, Jasmin Vardimon Company, Cocoondance, Alexandra Waierstall, κ.α.

Από το 2008 έχει ξεκινήσει τη χορογραφική της έρευνα και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από διάφορες ομάδες χορού σε Μάλτα, Αυστρία, Κάιρο, Ισλανδία, Παλαιστίνη, Νορβηγία, κ.ά. ενώ παραδίδει σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας σε Ακαδημίες χορού ανά τον κόσμο. Από το 2017 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ το 2018 ίδρυσε την ομάδα Παραστατικών Τεχνών Athanasia Kanellopoulou Performing Arts, ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανταλλαγής.

 


info: 12, 13, 18, 19 & 20 Μαρτίου 2019 | Θέατρο «Ροές», Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 347 43 12 | Γενική είσοδος: 12€, άνεργοι / φοιτητές / άνω των 65 : 8€  | Ώρα: 21.30 

dancepress.gr