"Silence Speaks", ομάδα Hippo

tony_silence_hippo-3cut

Η θεατρική ομάδα HIPPO παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη νέα της παραγωγή με τίτλο Silence Speaks, βασισμένη στο έργο του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, το οποίο μεταφέρεται -σε παγκόσμια πρώτη- επί σκηνής.

Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα, συναντιέται επί σκηνής σε μια πρωτότυπη, βιωματική περφόρμανς σωμάτων χωρίς λόγο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η περφόρμανς θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς δηλαδή το σώμα βιώνει την απώλεια.

Παντρεύοντας την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας ΗΙΡΡΟ, που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η περφόρμανς θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών, μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Στόχος η εξωτερίκευση της εσωτερικής αλήθειας, τόσο των ερμηνευτών, όσο και του κοινού. 

To Silence Speaks κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα (9 - 12 Μαΐου) και συνεχίζει με παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (16 - 19 Μαΐου). Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Ο Tony Yap είναι γεννημένος στη Μαλαισία, καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Υπήρξε ένας από τους βασικούς περφόρμερς του θεάτρου IRAA (1989-1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 1993 ίδρυσε την Mixed Company – τη σημερινή Tony Yap Company – στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας, με επιρροές από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορούς από την Ασία, το Butoh και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

Για την Mixed Company o Tony έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Icarus, Print of a Pulse, Narcissus' s Dream και St Sebastian. Το Icarus και το Narcissus' s Dream ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης χορευτικής φόρμας στο φεστιβάλ Green Room Awards στη Μελβούρνη. Ο Tony έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Δανία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ έχει βραβευθεί σε φεστιβάλ και από διάφορους φορείς ως χορευτής και σκηνοθέτης.

Το 2005, μετά από υποτροφία που έλαβε από τον  ασιατικό οργανισμό Asia Link, ξεκίνησε μια έρευνα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, με θέμα τη σαμανιστική trance πρακτική, την οποία και εφάρμοσε στην περφόρμανς του Evocation of a lost body. Το 2008 συμμετείχε σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ασιατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και, σε συνεργασία με άλλους  καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση RIAU, εμπνευσμένη από τις νομαδικές φυλές που κατοικούν στα νησιά Riau στην Ινδονησία. Έχει λάβει επίσης χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστραλίας για την περφόρμανς The Buddha Body Series, που μετεξελίχθηκε στην περφόρμανς Rasa Sayang, η οποία παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη τη χειμερινή σεζόν του 2010, στη Μελβούρνη με μεγάλη επιτυχία. Ο Tony Yap είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Melaka Arts and Performance.

 

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασική μέριμνα της ομάδας υπήρξε πάντα η κινητικότητα και η επικοινωνία με όσο δυνατόν περισσότερους μικρούς και μεγάλους θεατές σε χωριά και πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας. H ομάδα ξεκίνησε από την επαρχιακή πόλη των Σερρών, επεκτάθηκε σταδιακά στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και μετά στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της, η παρουσίαση παραστάσεων ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά, αλλά και πόλεις ή νησιά της παραμεθορίου (πχ. Οινούσες, Ζωνιανά Κρήτης).

Πραγματοποίησε περιοδείες εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση πολιτιστικών σχέσεων του απόδημου ελληνισμού με την μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και στη διάδοση της σύγχρονης θεατρικής κουλτούρας μας στο εξωτερικό.

Ο Αλέξανδρος Ράπτης και ο Φώτης Δούσος οργάνωσαν και εμψύχωσαν θεατρικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) στην Αθήνα, στην Βομβάη, στην Μελβούρνη, στο Σαν Φραντσίσκο και στο New Jersey. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο 'kinemo' τον Νοέμβρη του 2018 από τις εκδόσεις Αγγελάκη, το οποίο αποτυπώνει την θεατρική  τους γλώσσα και πρακτική. Το 2018 η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη την πειραματική παράσταση Mellonia (2018).


Κείμενο: Dhanedra Kawade
Διασκευή – Σκηνοθεσία: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)
Κίνηση – Χορογραφίες: Tony Yap
Μουσική σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Περφόρμερς: Tony Yap, Καλλιόπη Σίμου, Ηρακλής Κωτσαρίνης, Μίκα Στεφανάκη, Αναστασία Πλέλλη
Διάρκεια: 60’ (χωρίς διάλειμμα)

 


info: ΑΘΗΝΑ: 9, 10, 11, 12 Μαίου 2019 | Θέατρο ΠΟΡΤΑ, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ.21 0771 1333, boxoffice@porta-theatre.gr | Ώρα έναρξης: 21.30 | Προπώληση: viva.gr. Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 12€ φοιτητών, ανέργων & ΑΜΕΑ, 8€ ομαδικά (άνω των 15 ατόμων) & ατέλειες (κατά σειρά προτεραιότητας, από το ταμείο του θεάτρου) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 16, 17, 18, 19 Μαίου 2019 | Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (φουαγιέ), Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, Πληροφορίες - κρατήσεις: 2315 200200 | Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 12€ ανέργων & ΑΜΕΑ, 8€ φοιτητών & ομαδικά (άνω των 15 ατόμων), 5€ ατέλειες (κατά σειρά προτεραιότητας, από το ταμείο του θεάτρου) | Ώρα έναρξης: 21.30


 

dancepress.gr