"Sutra" - Sidi Larbi Cherkaoui

sutra_0078_credit-andree-lanthier

Ο χαρισματικός βελγο-μαροκινός χορευτής και χορογράφος παρουσιάζει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα το Sutra (1η παρουσίαση Φεστιβάλ Αθηνών 2008) έχοντας οδηγηθεί στο ερώτημα: στην αυστηρή πειθαρχία σώματος και νου χωράει το συναίσθημα; Με βουδιστές μοναχούς σαολίν επί σκηνής και ζωντανή μουσική εμπνευσμένη από την μυσταγωγική ατμόσφαιρα των βουδιστικών μοναστηριών, το έργο παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για δύο παραστάσεις. Το Sutra είναι μία παραγωγή του Sadler’s Wells London και έχει παρουσιαστεί σε 83 πόλεις σε 33 χώρες, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 ενθουσιώδεις θεατές έχουν παρακολουθήσει τη βραβευμένη συνεργασία μεταξύ του χορογράφου Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι (Sidi Larbi Cherkaoui), του γλύπτη Antony Gormley και των 19 Σαολίν πολεμιστών-μοναχών από την Κίνα. Αυτό το εκπληκτικό θέαμα δυναμισμού και σωματικότητας, εξερευνά τη φιλοσοφία και την πίστη που κρύβεται στην παράδοση των Σαολίν, καθώς και τη σχέση της με το kungfu μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Ο τίτλος Sutra προέρχεται από τη λέξη sutta στα Πάλι, την ιερή γλώσσα των θρησκευτικών κειμένων του Ινδουισμού. Κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει κλωστή ή νήμα, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος αρχαίων και μεσαιωνικών ινδικών κειμένων που απαντώνται στον Ινδουισμό, στον Βουδισμό και στον Ζαϊνισμό, και αποτελούν το σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί στη ζωή τους.

Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι (Sidi Larbi Cherkaoui) με καταγωγή από την Φλαμανδία και το Μαρόκο, έκανε το ντεμπούτο του το 1999, στο μιούζικαλ Anonymous Society, του Andrew Wale. Έκτοτε έχει αναπτύξει περισσότερες από 50 χορογραφίες και έχει, μεταξύ άλλων, λάβει δύο Βραβεία Olivier, τρία βραβεία Ballet Tanz ως ο καλύτερος χορογράφος (2008, 2011, 2017) και το Kairos Prize (2009) για το καλλιτεχνικό του όραμα και την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ήταν επίσης ο χορογράφος στην ταινία Άννα Καρένινα (2012) του Joe Wright. To 2015 ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας.

Ο Βρετανός Antony Gormley είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τα γλυπτά του, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα τέχνης που διερευνούν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τον χώρο, τη διάδραση των ανθρώπων με τη φύση και το σύμπαν. Το 2019 παρουσίασε το SIGHT, μία μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Δήλου, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ.

To Sutra παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και χορογραφία Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, με το εντυπωσιακό σκηνικό του Antony Gormley με τα 21 ξύλινα κιβώτια και την μουσική του Πολωνού συνθέτη Szymon Brzóska, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση και ακούγεται ζωντανά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παράλληλα με τον βασικό κορμό δράσεων που προσφέρονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας έτσι τις πηγές εσόδων του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στην παράσταση θα συμμετέχει και ο χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι.

 


info: 3 - 4 Σεπτεμβρίου 2019  |  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ. ταμείων: 213 088 57 00  | ώρα έναρξης 21.00  | Τιμές εισιτηρίων: 5€, 10€


 

dancepress.gr