"ELENIT", μια τραγική κωμωδία του Ευριπίδη Λασκαρίδη

dance_elenit_new-work-collage-by-loukas-bakas_p

Δύο χρόνια μετά την τελευταία παραγωγή του στην Αθήνα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μεγάλη περιοδεία ανά τον κόσμο και διεθνή αναγνώριση. Στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το ELENIT, σε παραγωγή της Στέγης και σε συμπαραγωγή με μερικά από τα πιο σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Πρόκειται για μια τραγική κωμωδία με ανατρεπτικό και εξωφρενικό χιούμορ, που αγκαλιάζει το γελοίο μαζί με το τρομακτικό, με έναν θίασο από παράξενα πλάσματα.

Όπως και τα προηγούμενα έργα του Λασκαρίδη, το ELENIT θυμίζει ανασκαφή. Ο κεντρικός ήρωας κινείται σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα και ήχους εκφραστικούς, με ένα πλήθος από αντικείμενα και σύμβολα, που τα ξαναφέρνει στο φως και τα ερμηνεύει από την αρχή. Γύρω από αυτόν τον κεντρικό χαρακτήρα, υπάρχει για πρώτη φορά ένας θίασος από ετερόκλητα πλάσματα, σε έναν κόσμο πρωτόγνωρα πλούσιο, εμπνευσμένο από την ιστορία του υπερθεάματος. Εικόνες φτιαγμένες να μαγέψουν, με οδηγό τις αντανακλάσεις των κοστουμιών του Άγγελου Μέντη, και μουσική που μας αιχμαλωτίζει, από τον Γιώργο Πούλιο, δημιουργούν ένα αλλόκοτο σύμπαν. Ο Λασκαρίδης έχει συνοδοιπόρους μια ομάδα σημαντικών ερμηνευτών / χορευτών (Μιχάλη Βαλάσογλου, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνο Κότσαρη, Θάνο Λέκκα, Δημήτρη Ματσούκα, Ευθύμιο Μοσχόπουλο, Γιώργο Πούλιο, Φαίη Τζούμα). Με αυτό το έργο,ο διεθνής Έλληνας δημιουργός ολοκληρώνει μια διαδρομή και φωτίζει κάποια από τα προηγούμενα βήματά του.

Ο παράδοξος και γοητευτικός κόσμος του Ευριπίδη Λασκαρίδη γεννιέται από απλά υλικά. Οι καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, ώστε να πυκνώνουν και να χάνουν την οικειότητά τους. Το έργο του είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ένα ταξίδι σε τοπία που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς εξηγήσεις, σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ερείπια που παραμένει όρθιος και μαγευτικός. Οι χαρακτήρες μεταμορφώνονται κι αυτοί, κινούνται σε έναν τόπο γεμάτο φωνές που το νόημά τους μένει μετέωρο, αναζητώντας αυτό που ενώνει τα πράγματα πίσω από τις λάμψεις, τα χαλάσματα και τις αλλαγές. Όλα συμβαίνουν με έναν τρόπο που ακινητοποιεί τις ερμηνείες, που μπορεί να γελά και να πιστεύει ενώ συγχρόνως ειρωνεύεται. Η ελευθερία και η τόλμη αυτής της γραφής προϋποθέτει μια εμπιστοσύνη, κάτι ανάμεσα στην αγάπη και την πίστη στη ζωή και την τέχνη.


Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Με τους: Μιχάλη Βαλάσογλου, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνο Κότσαρη, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Θάνο Λέκκα, Δημήτρη Ματσούκα, Ευθύμιο Μοσχόπουλο, Γιώργο Πούλιο, Φαίη Τζούμα
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη // Osmosis

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
 

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 1995 έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε έργα σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Robert Wilson.Το 2000 ξεκίνησε το δικό του σκηνοθετικό έργο για τη σκηνή και την οθόνη, ενώ το 2009 ίδρυσε την ομάδα OSMOSIS. Το RELIC (2015), το πρώτο περιοδεύον έργο της ομάδας, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από είκοσι φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως στη Lyon Biennale de la Danse, στο Palais deTokyo, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Chantiers d'Europe του Théâtre de la Ville, στο Barbican Pit του Λονδίνου, στο πλαίσιο του MiME Festival, καθώς και στο PublicTheatre στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Onassis Festival 2019: Democracy is Coming. Στους σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του έργου ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) περιλαμβάνονται το Théâtre de la Ville, το Festival Trans Amériques, το Tanzim August στο Βερολίνο και το Hong Kong Arts Festival. Στα τέλη του 2019 η νέα διεθνής συμπαραγωγή της ομάδας OSMOSIS θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και κατόπιν θα ξεκινήσει τη διεθνή της περιοδεία μέσα στο 2020 και το 2021, μαζί με τα έργα RELIC και ΤΙΤΑΝΕΣ. Το 2016 ο Λασκαρίδης τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship.
 


info: 28, 29, 30 Νοεμβρίου, 1, 4, 5, 6, 7 Δεκεμβρίου 2019 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (κεντρική σκηνή), Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, (Μετρό Συγγρού-Φιξ), τηλ. 210 900 58 00 │ώρα έναρξης: 20.30 | Εισιτήρια: Κανονικό: 7, 8, 10, 14, 18 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 7, 8, 11, 14 €. Παρέα 10+ άτομα: 6, 7, 10, 13 €. Κάτοικος γειτονιάς: 7 €. ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 5, 7,  10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr


 

 

dancepress.gr