Βήμα σε νέους δημιουργούς

nea-eikona--41

Η Σχολή Χορού Μετάνειρα και το Flux Laboratory Athens εγκαινιάζουν τη νέα συνεργασία τους με την παρουσίαση των δύο ξεχωριστών αυτοτελών χορογραφιών Body Monologue και Infinity Room Dear. Σύμπραξη που αποσκοπεί να δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς, να τους ενθαρρύνει να πειραματιστούν, να ερευνήσουν και να εξελίξουν τη σκέψη και την πρακτική τους.
 

  • BODY MONOLOGUE

Το σόλο της νεαρής χορογράφου Αναστασίας Βαλσαμάκη επαναφέρει ένα αναπάντητο όσο και αυτονόητο ερώτημα επί σκηνής: «Τι μπορεί ένα σώμα;» Διερώτηση γόνιμη που δεν εξετάζει απλώς τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, αλλά και τις αφηγηματικές λειτουργίες της χορευτικής γλώσσας. Η συγκεκριμένη σπουδή επικεντρώνεται στη δομή του μονολόγου, αλλά αντί να λεκτικοποιεί παίζοντας με τα νοήματα, τα αναιρεί επιστρέφοντας στο προ-γλωσσικό, στην «εύγλωττη» σιωπή του σώματος που εκφράζεται καθώς κινείται. Πρόκειται για μια σιωπή φτιαγμένη από χειρονομίες, παύσεις, εύπλαστες φόρμες και ανοίκειες σωματικές καταστάσεις που κινητοποιούν το βλέμμα μας, «συνομιλούν» με εκείνο το απόθεμα που γλιστρά από τη στερεότητα των νοημάτων στη ρευστότητα εκείνων για τα οποία το σώμα είναι ικανό να «μιλήσει» μέσα από τον χορό.

Σύλληψη & Χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη
Συνδημιουργία & Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου
 

  • INFINITY ROOM DEAR (ON YOUR OWN REFERENCE)

Καρπός της χορογραφικής έρευνας που πραγματοποίησε η Αναστασία Μπρουζιώτη μαζί με τον Σταύρο Αποστολάτο στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών La Caldera, το Infinity Room Dear είναι ένα ντουέτο γύρω από την ανεξάντλητη επικοινωνιακή διάσταση της αγκαλιάς. Εμβληματική χειρονομία με ποικίλες συναισθηματικές αποχρώσεις, μάς υπενθυμίζει τη διττή φύση του σώματος στον κόσμο• οντότητα που αγγίζει και αγγίζεται, που αναζητά να κατασκευάσει στη συνάντησή της με τον άλλο έναν (ιδανικό) τόπο συνύπαρξης. Προσωρινό καταφύγιο αλλά και εγκλεισμός, η αγκαλιά δεν είναι παρά ένα σχεσιακό συμβάν, μια στιγμή κατά την οποία τα σώματά μας συνευρίσκονται στο τώρα. Οι δύο χορευτές εξετάζουν τόσο δομημένες όσο και αυτοσχέδιες απόπειρες εναγκαλισμού, επιχειρώντας να ορίσουν εκείνη τη φευγαλέα στιγμή, εκείνο το «μαζί» που διαρκεί μόνο επειδή συγκρατεί φευγαλέα την επιθυμία μας να ενωθούμε.

Ιδέα, Συνδημιουργία & Ερμηνεία: Αναστασία Μπρουζιώτη & Σταύρος Αποστολάτος
Μουσική Επιμέλεια: Σταύρος Αποστολάτος

 

Το Flux Laboratory παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται συνεχώς με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Αποτελεί ένα εργαλείο για τη σκέψη και τη διάδοσή της και κυοφορείται μέσα σε ένα οικοσύστημα που συνεχώς επανασχεδιάζεται από καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και θεωρητικούς (πάνω από 400 δημιουργούς στο διάστημα των τελευταίων 15 ετών) ενθαρρύνοντας τις συνέργειες μεταξύ φορέων του δημόσιου, ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα. Από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας.
Το Flux Laboratory Athens δραστηριοποιείται από τον Μάιο του 2019 στηρίζοντας και υλοποιώντας δράσεις γύρω από τις επιτελεστικές τέχνες (performing arts) συμβάλλοντας ενεργά στην ελληνική τοπική επιχειρηματική και πολιτιστική δυναμική και ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό και τη διεπιστημονικότητα μέσα από τον σύγχρονο χορό, την κινησιολογία, το video dance, την τέχνη του ήχου, τα ψηφιακά μέσα. Ερευνητικός άξονας του καλλιτεχνικού του προγράμματος αποτελεί το 'Σώμα' ως αναπόσπαστο εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως πηγή καταγραφής γνώσης και εμπειριών, αλλά και ως μια δυναμική που νοηματοδοτεί τις έννοιες της συνοχής του κοινωνικού ιστού και της κοινότητας. Flux σημαίνει ροή. Ρευστότητα. Συνεχής αλλαγή. Το Flux Laboratory Athens επιδιώκει να μεταδώσει στην καλλιτεχνική δράση την ουσία αυτής της ροής σε μια πόλη που διαρκώς μετασχηματίζεται.

 


info: 19, 20, 21, 22 Δεκεμβρίου 2019  | "ΦΙΑΤ", Φαλήρου 97-99, Κουκάκι |  Ώρα: 21:00  |  Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


 

dancepress.gr