"Πρακτική εγκυκλοπαίδεια - Αποκλίσεις " - Λενιώ Κακλέα

practical-encyclopaedia_-detours_--marc-domage--7_p

Η Λενιώ Κακλέα ανιχνεύει, μέσα από το σώμα, το σύγχρονο κοινωνικό τοπίο της Ευρώπης και προσεγγίζει μια «διευρυμένη» έννοια της χορογραφίας μέσα από τις δουλειές της. Είτε επιλέγει την τετ-α-τετ απεύθυνση στους θεατές μέσα σε ασυνήθιστα εικαστικά περιβάλλοντα, είτε την καθιερωμένη σκηνική σύμβαση, η χορογράφος επεξεργάζεται συνεχώς τα μεταβλητά όρια της καλλιτεχνικής πρακτικής της, φέρνοντας έτσι σε διάλογο την τέχνη και την τεχνική του χορού με άλλα πεδία.

Στη νέα της δουλειά Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, επικεντρώνεται σε σωματικές, καθημερινές δραστηριότητες, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ευρώπης.

Η αφετηρία της έρευνας αυτής τοποθετείται στο 2016, όταν η χορογράφος, πλαισιωμένη από συγγραφείς και αναλυτές / αναλύτριες, πραγματοποίησε 600 συνεντεύξεις, συλλέγοντας αφηγήσεις γύρω από τις συνήθειες, τις τελετουργίες και τα συναλλακτικά ήθη των συνεντευξιαζόμενων.

Για την παρουσίαση του εγχειρήματος στην Αθήνα, στη σκηνή αλλά και σε μορφή ηχητικής εγκατάστασης-αναγνωστηρίου, η Κακλέα μαζί με τρεις ακόμη γυναίκες περφόρμερ ανιχνεύει το σύγχρονο τοπίο της Ευρώπης, μέσα από τη διασπορά και διάδοση των χειρονομιών-σωματικών τεχνικών που υιοθετούνται από τους / τις πολίτες / κατοίκους της.

Στο πλαίσιο της περφόρμανς, η Λενιώ Κακλέα δημιουργεί μια έκθεση που περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση του βιβλίου Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις (Practical enyclopeadia, Détours), αλλά και έναν χώρο όπου θα προβάλλεται μια ταινία 15 λεπτών, που θέτει βαθιά ερωτήματα για το σώμα σαν πολιτισμική κατασκευή. Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης θα παίζει το soundtrack, διάρκειας 150 λεπτών, που προτείνεται να ακούσουμε διαβάζοντας το βιβλίο.

Η νέα έκδοση του βιβλίου «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» (Practical enyclopeadia, Détours) είναι μια συλλογή κειμένων που περιγράφουν τις τελετουργίες, συνήθεις, ασκήσεις και επαγγέλματα των ανθρώπων που γνώρισε η Λενιώ Κακλέα στην Αθήνα, το Πουατιέ, τη Νιόν, το Ομπερβιλιέ και το Έσσεν.

Σύλληψη & Χορογραφία: Λενιώ Κακλέα
Ερμηνεύουν: Jessica Batut, Nanyadji Ka-Gara, Λενιώ Κακλέα και Elisa Yvelin
Δάρκεια: 1 ώρα
Η έκθεση θα λειτουργεί 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά την παράσταση, στο +5 The Workspace /+5 Χώρος Δημιουργίας, με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας.

 

Η Λενιώ Κακλέα ξεκίνησε από την έννοια της πρακτικής, για να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη πράξη έξω από τη διχοτομία «εργασία / ελεύθερος χρόνος». Δημιούργησε έτσι ένα χορογραφικό έργο που καταγράφει τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με πρώτο σταθμό το προάστιο του Παρισιού, Aubervilliers, από τα φτωχότερα της Γαλλίας. Μέσα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, πιστοποιείται πώς «οι πρακτικές μας είναι ένα πεδίο μέσα στο οποίο ανακαλύπτουμε και καλλιεργούμε την ταυτότητά μας, αναπτύσσουμε τη σχέση με το σώμα μας, εξασκούμε ή αποτυγχάνουμε να βρούμε την ελευθερία μας».

Η Κακλέα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Στέγη το 2014, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, με το έργο “Deux·L”, ένα σόλο πάνω «στο γυναικείο σώμα ιδωμένο ως γλώσσα και πάνω στη γλώσσα ιδωμένη ως το σώμα μιας θηλυκής σκέψης». Η νέα της δουλειά –μια συμπαραγωγή της Στέγης με άλλα ιδρύματα– τοποθετείται στη διατομή της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Με εργαλείο την επιτόπια έρευνα και με τη συνδρομή των συνεργατριών της, διαμορφώνει την παρουσίαση σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει από την εκάστοτε κοινωνική συνθήκη.

Οι «τεχνικές του σώματος», στις οποίες μας παραπέμπει το έργο της Λενιώς Κακλέα, βασίζονται στη σκέψη ενός από τους θεμελιωτές της κοινωνικής ανθρωπολογίας, του Marcel Mauss, ο οποίος κατέδειξε πώς οι πολιτισμικά καθορισμένες τεχνικές διαπλάθουν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ερμηνεύοντας έτσι πτυχές του πολιτισμού μέσα στον οποίο αυτό «κατασκευάζεται».

Ο όρος «διευρυμένη» χορογραφία αναφέρεται στη μετατόπιση, θεωρητική και πρακτική, από την καθαρή ενασχόληση με την κίνηση (pure dance), στη λογική μιας πιο ευρείας αντίληψης της κίνησης και του σώματος, σύμφωνα με την οποία ο χορός είναι ένα είδος γνώσης που αναφέρεται τόσο στις πληροφορίες οι οποίες εγγράφονται στα σώματά μας, όσο και στους τρόπους με τους οποίους οι πληροφορίες αυτές αναπαράγονται και κυκλοφορούν στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα.

 


info: 10 - 12 Ιανουαρίου 2020 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (μικρήή σκηνή), Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, (Μετρό Συγγρού-Φιξ), τηλ. 210 900 58 00 │ώρα έναρξης: 21.00, έκθεση στις 20:00 και στις 22:00 | Εισιτήρια: Κανονικό: 7€, 15 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €. Παρέα 10+ άτομα: 11 €. Κάτοικος γειτονιάς: 7 €. ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org


 


 

dancepress.gr