«Πυγμαλίων» με υπογραφή Τρίσα Μπράουν

Πυγμαλίων

Ελληνικό Φεστιβάλ

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Άμστερνταμ στις 13 Ιουνίου 2010, η μπαρόκ όπερα – μπαλέτο Πυγμαλίων του Ζαν Φιλίπ Ραμώ έχει ως δεύτερο σταθμό της την Αθήνα.
Η Τρίσα Μπράουν στο σκηνοθετικό και χορογραφικό κομμάτι και ο Ουίλιαμ Κρίστι στη μουσική διεύθυνση του φωνητικού και οργανικού συνόλου Les Arts Florissants συναντώνται καλλιτεχνικά για πρώτη φορά και δημιουργούν μια σύγχρονη εκδοχή του Πυγμαλίωνα, σε μια παραγωγή που φέρει έντονα τη σφραγίδα και των δύο.
Κάτω από τους ήχους της μπαρόκ μουσικής, η εξαιρετική αμερικανίδα χορογράφος που εφέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της ομάδας της, οραματίζεται ένα Πυγμαλίωνα που αφήνει πίσω του τον εκφραστικό κώδικα των μπαρόκ χορών και υιοθετεί ένα μεταμοντέρνο κινητικό λεξιλόγιο. Η Τρίσα Μπράουν εφαρμόζει στο σκηνοθετικό και χορογραφικό σκέλος της παραγωγής και κάποια παλαιότερα αγαπημένα της τεχνάσματα, στήνοντας εναέριες χορογραφίες, κάτι που είχε δοκιμάσει και με τον "ιπτάμενο" Ορφέα στην όπερα του Μοντεβέρντι, το 1998. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις δεν διστάζει να ενσωματώσει στην χορογραφία της και τους μουσικούς ερμηνευτές του Πυγμαλίωνα.

Λιγότερο γνωστός στο χορευτικό κοινό, ο ιδιοφυής μαέστρος και δεξιοτέχνης τσεμπαλίστας Ουίλιαμ Κρίστι είναι ειδικός στο ρεπερτόριο μπαρόκ και ιστορικός τέχνης και μουσικής. Ιδρυτής του μουσικού συνόλου Les Arts Florissants είναι ο καλλιτέχνης που μέχρι σήμερα έχει πειραματιστεί ποικιλοτρόπως με διάφορες συνεργασίες του στο τομέα της παλιάς μουσικής. Η συνεργασία του με την Τρίσα Μπράουν συμπίπτει με τα 30 γενέθλια προσφοράς του στην αναβίωση της μπαρόκ μουσικής.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζονται αποσπάσματα από τον Ιππόλυτο και Αρικία, την πρώτη όπερα που συνέθεσε ο Ραμώ.

Μουσική διεύθυνση: Ουίλιαμ Κρίστι
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά: Τρίσα Μπράουν
Συμμετέχουν οι χορευτές της The Trisha Brown Dance Company
Παραγωγή: Φεστιβάλ της Αιξ αν Προβάνς
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ της Ολλανδίας, Teatro Real (Μαδρίτη)

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

info : 26 & 28 Ιουνίου 2010, 21:00 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, εισιτήρια τηλ. +30 - 210 32 72 000 www.greekfestival.gr
 

dancepress