Hors Corps : πέραν του σώματος

Hors Corps 1

Ομάδα Χορού Βίδα

Σε χορογραφία, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Όλιας Λυδάκη, η ομάδα χορού Βίδα παρουσιάζει στο Φεστιβάλ «Ηράκλειο - Καλοκαίρι 2010», το έργο της Hors Corps : πέραν του σώματος. Η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο ως work in progress με ερμηνεύτριες την Όλια Λυδάκη και την Ιωάννα Αποστόλου. Με σύνθετα στοιχεία τόσο χορογραφικά, όσο και σκηνοθετικά, το Hors Corps : πέραν του σώματος πραγματεύεται την προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της θνητής του φύσης. Κατά την αναζήτησή του θα ακολουθήσει το ένστινκτό του και μέσα στο διχασμό ύλης-πνεύματος, θα ψάξει να εξαγνιστεί και να απελευθερωθεί, αναμετρώντας και εξαντλώντας τις δυνάμεις που κρύβονται στο σώμα του, όσο και στη γή που πατά. 

Η δουλειά της Όλιας Λυδάκη, μέσα από τη δωδεκάχρονη θητεία της στη Γαλλία κοντά στη γιαπωνέζα χορεύτρια-χορογράφο Carlotta Ikeda, διέπεται κατά μεγάλο μέρος από τις αρχές του butoh. Ο χορός της, συχνά στα όρια της ακινησίας, απαιτεί έντονη εσωτερική φόρτιση και έλεγχο, έτσι ώστε οι ψυχικές διακυμάνσεις να αποτυπώνονται με συνέπεια στο σώμα-εργαλείο του ερμηνευτή, χωρίς την ανάγκη μιας προκαθορισμένης φόρμας. Ισορροπεί ανάμεσα στην εκρηκτικότητα και την πλαστικότητα της κίνησης, τονίζει τη γλυπτική της ικανότητα και αναδεικνύει τη δύναμη και την ποιητικότητα της λεπτομέρειας. 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «βίδα» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006 από τους χορευτές-χορογράφους Rowan Thorpe, καλλιτεχνικό διευθυντή της «βίδα» και την Όλια Λυδάκη. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ειδικεύεται στη δημιουργία, την υποκίνηση και την υποστήριξη live art, performance art και άλλων δρώμενων, καθώς και στην οργάνωση δραστηριοτήτων που σχετίζονται, εμπνέουν και εμπλουτίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Η Όλια Λυδάκη σπούδασε στο Centre de Danse International στις Κάννες, το Centre National de Danse Contemporaine στην Angers και είναι κάτοχος γαλλικών κρατικών πτυχίων διδασκαλίας κλασικού και σύγχρονου χορού. Μετά την αποφοίτησή της το 1998, συνεργάστηκε με πολλούς χορογράφους στη Γαλλία και την Ελλάδα. Το 1999 συναντά τη χορογράφο Carlotta Ikeda και αρχίζει να μελετά κοντά της το butoh. Μέχρι σήμερα είναι μέλος της ομάδας Ariadone και βοηθός χορογράφου και διδασκαλίας σε διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια butoh. Στην Ελλάδα έχει διδάξει στη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια κίνησης στο θέατρο. Το 2003-04 ήταν μέλος της χορογραφικής ομάδας για τις Τελετές Έναρξης - Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έχει χορογραφήσει τα σόλι Tenir en Surface, Fool’s triumph, την ταινία χορού μικρού μήκους Cicha και συγχορογραφήσει τα έργα Apollo 3 και Rewind. 

H Ιωάννα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού το 2007.  Ως υπότροφος του Ιδρύματος Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στο Folkwang Hochscule στο Essen της Γερμανίας.
Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Ύψιλον της Αγγελικής Στελλάτου, το Χοροθέατρο Χ-it του Φώτη Νικολάου, την ομάδα Σύγχρονου Χορού του Γιάννη Μανταφούνη, τη Lumi Dance Company, την ομάδα Ad Hoc, το ΜΜΑ, την Hellenic Dance Company (2006-2008), κ.α. Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με τη θεατρική ομάδα Plays2place και ως βοηθός χορογράφου της Αγγελικής Στελλάτου στην παραγωγή «καν.ίβ.αλοι». Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό και φοιτά στο τμήμα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
 

Χορογραφία, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια : Όλια Λυδάκη
Ερμηνεία : Ιωάννα Αποστόλου, Όλια Λυδάκη
Ηχογραφήσεις, μοντάζ ήχου : Μανώλης Λυδάκης
Πρωτότυπη σύνθεση : Αθηνά Καφετζή
Σχεδιασμός κοστουμιών, σκηνικών : Κλαίρη Παπασταματίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Μανόλης Βιτσαξάκης
Τεχνικός ήχου: Σύλβια Κατσαρού

info : Βόρεια Χαμηλή Πλατεία Πύλης ΒΗΘΛΕΕΜ – (έκθεση EL GRECO) έναντι Πανάνειου, Ηράκλειο Κρήτης │ ώρα 21:30 │ Πληροφορίες - Κρατήσεις τηλ. : 6979338786 και 6972205776
 

dancepress