"Η Μαρία πάει στο ποτάμι" - "Το Μαντρόσκυλο"

omadantalika1---mantroskylo-3

Ένα εισιτήριο, δύο παραστάσεις ! Το Χοροθέατρο Νταλίκα της Βάσως Γιαννακοπούλου και του Τάσου Παλαιορούτα και η Καλλιτεχνική ομάδα Φora etc. της Μέντη Μέγα και του Μανώλη Ανδριωτάκη, ενώνουν τις παραγωγές τους σε μια βραδιά και παρουσιάζουν ένα χορευτικό double bill, στον καινούργιο θεατρικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.  

«Η Μαρία πάει στο ποτάμι»

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του Χοροθεάτρου Νταλίκα. «Η Μαρία πάει στο ποτάμι» είναι ένα σόλο, παράσταση-ταξίδι τόσο σε εξωτερικά, όσο και σε εσωτερικά τοπία. H πορεία της Μαρίας είναι η κάθε πορεία, η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα. Το ποτάμι είναι ένας προορισμός, ο στόχος, που μπορεί να ανήκει στην σφαίρα των επιθυμιών, του καθήκοντος, ή να είναι απλά μια πορεία προς το αναπόφευκτο. Το ενδιαφέρον της παράστασης εστιάζει στην σύγχυση που βιώνουμε, στο φόβο που συχνά, αν όχι πάντα μας ορίζει και στην αδιάκοπη ανάγκη μας να ανακαλύψουμε την προσωπική μας αλήθεια.

Το Χοροθέατρο Νταλίκα ιδρύθηκε το 2004 από τη χορεύτρια και χορογράφο Βάσω Γιαννακοπούλου και το φωτιστή Τάσο Παλαιορούτα. Ο κύριος στόχος της είναι να παράγει έργο χορού, ενώ χρησιμοποιεί, παράλληλα και τεχνικές δανεισμένες από το θέατρο, προσπαθώντας να δώσει στο κοινό μια παράσταση, που να λειτουργεί λιγότερο ως ένα απλό θέαμα και περισσότερο ως ένα τρόπος κατανόησης πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι ιδρυτές της ομάδας υπογραμμίζουν ότι : «επιθυμία μας είναι να αποδώσουμε τις ιστορίες μας με τρόπο, που η αφαιρετικότητα της γλώσσας του χορού να μην αποξενώνει το θεατή από τον πυρήνα της κεντρικής ιδέας. Σκοπός μας είναι να επικεντρωνόμαστε στην ουσία, αντιμετωπίζοντας το χορό ως μέσο έκφρασης και αφήγησης και όχι ως μια φόρμα δεδομένη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ¨κουβέντα¨ με το κοινό για πράγματα απλά που -υποθέτουμε τουλάχιστον- αφορούν όλους. Τα συναισθήματα δεν εκβιάζονται, μπορεί να προκύψουν, μπορεί και όχι ». Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα: «Δίγωνο» (2005), «Φύλλο και Φτερό» (2005), «Πουθενά» (2006), «Ευγενείς αποδράσεις» (2008), σε θέατρα και διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύλληψη: Βάσω Γιαννακοπούλου, Τάσος Παλαιορούτας, Σίμος Πατιερίδης
Χορογραφία/δραματουργία: Βάσω Γιαννακοπούλου, Σίμος Πατιερίδης
Ερμηνεία: Βάσω Γιαννακοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Χοροθέατρο Νταλίκα
Επεξεργασία ήχου/electronics: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμι: Δέσποινα Μακαρούνη
Διάρκεια : 30΄
  

«To Μαντρόσκυλο. Μια αλληγορία για τα Media»

Μια χορογράφος και ένας δημοσιογράφος στοχάζονται πάνω στη φύση και τη λειτουργία των σύγχρονων Media και δημιουργούν μια παράσταση γεμάτη αλληγορικές εικόνες, ποιητικές σκηνές και υπαινικτικό χιούμορ. Το έργο παρακολουθεί τη μεταμόρφωση ενός σκύλου σε δημοσιογράφο, ή την πορεία του καθενός μας από την αθωότητα, στον κυνισμό. Παράλληλα διατυπώνονται κάποια επίκαιρα ερωτήματα, όπως, «πόσες εφημερίδες χρειάζονται για να ‘καλυφθεί’ ένα γεγονός;», «τί σκιές προκαλούν τα φώτα της δημοσιότητας;»…

Η ομάδα Φora etc παρουσίασε για πρώτη φορά το «Μαντρόσκυλο» το Δεκέμβρη του 2009, ως χορογραφική έρευνα με ερμηνεύτρια τη χορογράφο Μέντη Μέγα. Η παρούσα εκδοχή του «Μαντρόσκυλου» που ερμηνεύει η Όλια Λυδάκη, έγινε σε συνεργασία της ερμηνεύτριας με τη Μέντη Μέγα.

Η καλλιτεχνική ομάδα Φora etc., επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Μέντη Μέγα
Χορογραφία: Μέντη Μέγα σε συνεργασία με την Όλια Λυδάκη
Ερμηνεία: Όλια Λυδάκη
Δραματουργία: Μανώλης Ανδριωτάκης
Σκηνογραφία: Άλκης Μπούτλης
Μουσική: Μάρθα Μαυροειδή
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κουστούμι: Άγγελος Μέντης
Βοηθός χορογράφου: Λία Χαμηλοθώρη
Διάρκεια: 60’
 

info : 15 – 18 Οκτωβρίου 2010 και 20 – 24 Οκτωβρίου 2010 │ Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια, Ακαδημία Πλάτωνος │ Μαραθωνομάχων 8, (100 μ. από τη διασταύρωση της Λ. Αθηνών-Καβάλας με τη Σπύρου Πάτση) │ τηλ. 210 5125600 │ εισιτήριο : 15 € και φοιτητικό 12 € │ χωρητικότητα θεάτρου 150 θέσεις.

Ωρες Εναρξης

21:30 «Η Μαρία πάει στο ποτάμι », Χοροθέατρο Νταλίκα

22:15 «To Μαντρόσκυλο. Μια αλληγορία για τα Media», Φora etc.


 

dancepress