Sylvie Guillem - Russell Maliphant, "Push"

Guillem - Maliphant Push

Tο συγκλονιστικό ντουέτο Sylvie Guillem και Russell Maliphant επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από τέσσερα χρόνια, για μια παράσταση που αποδεικνύεται όχι μόνο διαχρονική, αλλά αληθινό κόσμημα στη διεθνή χορογραφική εργογραφία. Στο Ηρώδειο τότε, καλεσμένοι του Ελληνικού Φεστιβάλ 2006, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης τώρα, οι δύο κορυφαίοι χορευτές θα παρουσιάσουν το περίφημο ντουέτο Push, μαζί με τρεις ακόμη χορογραφίες του Russell Maliphant, τις Shift, Solo και Two και θα κλείσουν την περιοδεία του έργου για εφέτος, με ένα τελευταίο σταθμό τους στο Βουκουρέστι.
Το Push δημιουργήθηκε το 2005 από τον Russell Maliphant και αποτελείται από τέσσερα έργα : το Solo που ερμηνεύεται από τη Guillem σε μια ατμοσφαιρική φλαμένκο μουσική και το Two, που την τοποθετεί σε ένα παιχνίδι με το φώς και την κίνηση. Το Shift, που ερμηνεύει ο ίδιος ο χορευτής και χορογράφος και τέλος το Push, ένα αισθησιακό ντουέτο που χαρακτηρίζεται από την αψεγάδιαστη σκηνική χημεία και την ποιητική εκφραστικότητα των δύο χορευτών.

Οι δύο χορογραφίες Solo και Two δημιουργήθηκαν από το Βρετανό χορογράφο ειδικά για την Guillem, σε μια χρονική στιγμή που η Γαλλίδα σταρ πλησιάζοντας τότε τα 40 της και αποχωρώντας σταδιακά από την καριέρα της ως κλασική χορεύτρια, είχε ήδη αρχίσει να δοκιμάζει τις δυνάμεις της στη σύγχρονη χορογραφία. Αμέσως μετά το Push, ήρθε για την Guillem και η συνεργασία της με τον Akram Kahn, στο Sacred Monsters.
Από το 2005, το Push έχει τιμηθεί με το βραβείο the Laurence Olivier Awards και με το Time Out Award για την ερμηνεία της Guillem στο Solo. Έχει επίσης βραβευθεί ως η καλύτερη χορογραφία με τα National Dance Awards και με το South Bank Show Dance Award.

Η συνεργασία Guillem - Maliphant

Όταν ο Muliphant ερωτήθηκε τι ένοιωθε για τη συγκεκριμένη συνεργασία, είχε απαντήσει : «όταν άρχισα να δουλεύω μαζί της ήμουν αρκετά νευρικός, δεν ήξερα τι να περιμένω.. εκείνη ήταν ανάλαφρη, αέρινη, με μοναδικές ευκολίες και όμορφες γραμμές… αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή». Εκείνη πάλι είχε πει, ότι « ο Muliphant χρησιμοποιεί πολύ απλές κινήσεις, αλλά ο τρόπος που τις συνθέτει, δίνει αυτό το δυνατό αποτέλεσμα, κάτι γαλήνιο, αισθησιακό. Δημιουργώντας το Push δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμό, συζητώντας, ακούγοντας πολύ ο ένας τον άλλο και παρατηρώντας πως αντιδρούσαν τα σώματά μας ».

  • Η Sylvie Guillem γεννήθηκε στο Παρίσι το 1965 από μητέρα γυμνάστρια. Το 1976 το όνομά της είχε συμπεριληφθεί στη λίστα της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής της Γαλλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτή στη Σχολή Χορού της Όπερας του Παρισιού και μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, στα 19 της, γίνεται η νεότερη danseuse étoile του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τίτλος που της απονέμεται από τον Rudolf Nureyev. To 1988 εγκαταλείπει το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού για ένα δελεαστικό συμβόλαιο με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου. Χορεύει επίσης με το American Ballet Theater, αλλά συνεργάζεται και με τους Maurice Béjart, Mats Ek, William Forsythe, Bob Wilson. Παράλληλα, κάνει διαφημιστικά σποτ και το 2000 φωτογραφίζεται γυμνή και χωρίς ίχνος μακιγιάζ για τη γαλλική Vogue, θέλοντας να δείξει μια εικόνα που καμία σχέση δεν είχε με το γυαλιστερό σκηνικό ρετουσάρισμά της. Εξαιρετικό χάρισμα, σωματική και πνευματική ευστροφία, εργατικότητα, τελειομανία, πειθαρχία και μια ιδιαίτερη ικανότητα να χειρίζεται και να προωθεί αποτελεσματικά τον εαυτό της και τη δουλειά της, είναι στοιχεία που έφεραν τη Sylvie Guillem στην κορυφή. Έχει κατά διαστήματα αμφισβητηθεί ως ψυχρή και αφύσικη από ένα απαιτητικό κοινό που δεν αρκείται μόνο στις «τέλειες» τεχνικά ερμηνείες της. Η ίδια έχοντας απόλυτη επίγνωση της «τέλειας» σκηνικής εικόνας της ως κλασική χορεύτρια, έχει πει : « δεν ονειρεύθηκα ποτέ να γίνω μπαλαρίνα και δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιφανειακή διάσταση...»

 

  • Ο Russell Maliphant σχεδόν αμέσως μετά την εκπαίδευσή του στα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος χορευτής. Έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως το DV8 Physical Theatre, η Michael Clark & Company, το Μπαλέτο της Λωραίνης και το Μπαλέτο της Λυών, η Batsheva Dance Company. Το 1996 ίδρυσε τη δική του ομάδα Russell Maliphant Company με στόχο την έρευνα και μείξη στοιχείων από διαφορετικές σωματικές πρακτικές και τεχνικές εκτός του μπαλέτου, όπως contact improvisation, yoga, capoeira, tai chi και chi gung. Το Push δεν είναι η πρώτη συνεργασία του με την Sylvie Guillem. To 2003 δημιούργησε μαζί της το έργο το Broken Fall. Ενώ από εφέτος, περιοδεύει ήδη μαζί της με μια νέα παραγωγή με τίτλο Eonnagata.

 

info : 14, 15 Οκτωβρίου 2010 │ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών │ ώρα 21:00 │ www.megaron.gr
          17, 18 Οκτωβρίου 2010 │Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης│ 21:00 │ www.tch.gr
 

dancepress