“Dr. Maybe Darling” - Τζένη Αργυρίου

dr-darling---photo-lila-sotiriou-web

Ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, οι παραστάσεις της Dr. Maybe Darling, παραγωγή της Τζένης Αργυρίου.
Η “Dr. Maybe Darling” είναι μια performance - παρουσίαση ενός πειράματος σε εξέλιξη, που συνδυάζει εικόνα, κίνηση, λόγο και τεχνολογία. Ένας λευκός θόλος έχει τοποθετηθεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη για να αποτελέσει το εργαστήριο ‘BrainTrace Lab’ της Dr.Darling. Στην εγκατάσταση αυτή θα στεγάζεται τόσο η performance, όσο και το κοινό, το οποίο κατά την είσοδο του στο θόλο-εγκέφαλο θα καλείται να συμμετέχει, αν το επιθυμεί, στην έρευνα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η “Dr.Maybe Darling” προετοιμάζεται για τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει με θέμα το αίνιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η διάλεξη αρχίζει εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του σύγχρονου ανθρώπινου εγκέφαλου. Καθώς όμως εξελίσσεται, η Dr.Darling έρχεται αντιμέτωπη με τις μη συγκλίνουσες επιστημονικές, και όχι μόνο, απόψεις. H ανάγκη της να κατανοήσει αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα, την οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον εγκέφαλο της και γίνεται ταυτόχρονα ο επιστήμονας και το πειραματόζωό του.

Η Τζένη Αργυρίου εξετάζει το θεμελιώδες ζήτημα της “ελευθερίας της βούλησης” σε συνδυασμό με την όλο και πιο δύσκολη διαδικασία "λήψης αποφάσεων". Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να πιστέψουμε στην ελευθερία, στο νόμο των πιθανοτήτων, ή στο πεπρωμένο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα μας; Πώς οι άνθρωποι βιώνουν, σωματικά και διανοητικά, ‘τον εαυτό τους’ και ‘τις αποφάσεις τους’ στον σημερινό δυτικό πολιτισμό; Τι συμβαίνει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια εκείνων των χρονικών διαστημάτων που ο νους είναι απασχολημένος με τη λήψη αποφάσεων;
Η “Dr.Maybe Darling” είναι μία έρευνα που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια στη Λισσαβώνα με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών Pepinières Européennes pour Jeunes Artistes ΜAP XXL. Από τότε, η ίδια, έχει συλλέξει οπτικό και ακουστικό υλικό μέσω συνεντεύξεων, κι έχει πειραματιστεί με τη σεναριακή απόδοση του έργου και τη σκηνική εγκατάσταση. Λόγω της φύσης του, το έργο θα βρίσκεται υπό εξέλιξη και θα παρουσιάζεται κάθε φορά βάση νέων δεδομένων.

 

Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος, media & performing artist και συν-καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας amorphy.org. Τελειόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού το 1998, έχει μετεκπαιδευτεί στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργογραφία της : 1,170,694 site specific δουλειά - Αθήνα 2004, See You in Walhalla - Αθήνα, Άμστερνταμ και Σόφια 2006 με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός 2000 της Ε.Ε,   Lights on You – Αθήνα 2008, με την υποστήριξη της Coca Cola Light, ToBeToDo_dobedobedo'– Αθήνα 2010 για το Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κλπ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αργυρίου Τζένη, Ερμηνευτικό Alter Ego: Σιάμου Σταυρούλα  Συμμετέχουν: Σιάμου Σταυρούλα, Βαρσάμη Ανδρομάχη, Κατσιώτη Λορίνα, Ηχοληψία: Νικηφόρος Αντώνης, Εικόνα – Βίντεο: Σωτηρίου Λίλα, Πρωτότυπη Μουσική και live processing: Πούλιος Γιώργος, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία: Δεληδήμος Χρήστος, Μακαρούνη Δέσποινα, Φωτισμός: Μιχόπουλος Θόδωρος

info :16, 17, 21 έως 24, 29 έως 31 Οκτωβρίου 2010 │ Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 2103453111 │ απογευματινή στις 19:00 και βραδινή στις 20:30 │ www.benaki.gr | Τιμή εισιτηρίου: 17€ και 12€ φοιτητικό.

Από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 και ώρες 10:00 έως 18:00, θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται, να επισκέπτεται δωρεάν το ‘Brain Trace Lab’ της Dr.Darling για δημιουργικό υλικό και πληροφορίες της παράστασης.

φωτο : Λίλα Σωτηρίου

dancepress