“Quiet” – Arkadi Zaides

3b-photo-dor-garbasg-graphics-avital-schreiber-web

Τρίπτυχο Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ

Καλεσμένος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ως ένας από τους τρείς καλλιτέχνες του Τρίπτυχου Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, ο χορογράφος Arkadi Zaides παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα.
To Quiet είναι ένα έργο πολιτικό, με δύο Εβραίους και δύο Άραβες χορευτές και ηθοποιούς, που επιζητεί την ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία σε ένα τόπο, όπου η συνεχώς αυξανόμενη βία και η δυσπιστία ανάμεσα στις κοινότητες του Ισραήλ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και δεν αφήνουν περιθώρια για σκέψη, προβληματισμούς, λύσεις.
Σύγχρονος χορός, capoeira, τζούντο συνθέτουν μία δυνατή και τολμηρή χορογραφία, στην οποία κάθε ένας από τους ερμηνευτές διηγείται τη δική του ιστορία και εισβάλει στην ιστορία του άλλου, χωρίς σταματημό. Οι τέσσερεις ερμηνευτές μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, όλοι κάτοικοι του Ισραήλ πήραν μέρος σε μία οκτάμηνη, επίπονη δημιουργική καλλιτεχνική διαδικασία και μας παρουσιάζουν ένα σκληρό τοπίο. Ένα τοπίο επιθετικότητας και βίας που κατά διαστήματα φανερώνει ψήγματα συμπόνιας και τρυφερότητας, μέσα στη σύγχυση, την απελπισία και την προσμονή ενός τόπου ελπίδας για όλους, ενός τόπου Quiet.

Στην παράσταση χορεύουν εκτός από τον ίδιο το χορογράφο, οι Rabia Khoury (Παλαιστίνη-Ισραήλ, περφόρμερ), Ofir Yudolevitch (Ισραήλ, χορευτής και δάσκαλος Capoeira), Mohammed Mugraby (Παλαιστίνη-Ισραήλ, ράπερ, ηθοποιός και τραγουδιστής, δάσκαλος τζούντο), Klone (καλλιτέχνης γκράφιτι, γεννημένος στην Ουκρανία το 1983, μετανάστης στο Ισραήλ από το 1994), Τοm Tlalim (ηχητικός, ζει Ολλανδία).

Χορογραφία- Σκηνοθεσία: Arkadi Zaides
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Joanna Lesnierowska
Χορεύουν: Rabie Khoury, Mohammad Mugrabi, Ofir Yudilevitch, Arkadi Zaides
Μουσική: Tom Tlalim Σκηνικά: Klone, Φωτισμοί: Firas Roby

Ο Arkadi Zaides είναι ανεξάρτητος επαγγελματίας χορογράφος από το 2004, χορευτής και δάσκαλος χορού. Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1979 και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1990. Στο έργο του Arkadi διακρίνει κανείς την πεποίθηση πως ρόλος της τέχνης είναι να προκαλεί και να εμπνέει τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει έναν ευρύτερο οικουμενικό ρόλο για να αγγίξει και να φέρει κοντά διαφορετικές κοινότητες και διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας. Στη δουλειά του ο Arkadi εστιάζει όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο του Ισραήλ.
Από το 2001 ο Arkadi διδάσκει την τεχνική “gaga”, την κινησιολογική γλώσσα του Ohad Naharin, σε επαγγελματίες και σε ερασιτέχνες χορευτές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό. Τα μαθήματά του συνδυάζουν επίσης τεχνική release με feldenkrais και yoga.
Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ σε χώρες όπως: Ισραήλ, Ελβετία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ινδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ρουμανία, Γερμανία, Κίνα, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Το 2006 υπήρξε ένας από τους τρείς φιναλίστ του “Rolex mentor and protégé art initiative” στην κατηγορία του Χορού, με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί οικονομική βοήθεια ώστε να υποστηριχθεί το καλλιτεχνικό του έργο στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Το βίντεο χορού “Solo Siento” μια συνεργασία με τη video artist Shira Miasnik κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ “VDance”, ( Τελ-Αβίβ το 2007). Το έργο του “adamdam” κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας “No Ballet” στο Ludwigshafen, της Γερμανίας το 2008. Το 2008 και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο «Νέος Καλλιτέχνης της Χρονιάς» στο τομέα του Χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ.

 

info : Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550 │ώρα 21:00 │εισιτήρια: 20€, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας & πολυτέκνων: 15€ - Πακέτο εισιτηρίων και για τις τρεις παραστάσεις: 50€ │www.mcf.gr 

Το είναι χορηγός επικοινωνίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

dancepress