«Ξένη Γλώσσα» - Κινητήρας Χοροθέαμα

3enh-glwssa-1---kinhthras-xoro8eama

Ένας ξυπόλυτος διάλογος στους δρόμους της Αθήνας

Σε επανάληψη για 8 παραστάσεις παρουσιάζεται στον Κινητήρα Στούντιο το έργο Ξένη Γλώσσα της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα.

Δύο άγνωστοι, μια γυναίκα κι ένας άντρας συναντιούνται μια νύχτα από σύμπτωση σε ένα τυχαίο δρόμο της Αθήνας. Αν και οι δύο ξένοι σε αυτήν τη χώρα, φαίνεται να μη μοιράζονται κανένα άλλο κοινό πλην ενός: κανείς τους δεν φοράει παπούτσια.

Η παράσταση Ξένη Γλώσσα, εξερευνά τις συμπτώσεις –και την α-πιθανότητα τους να εμφανιστούν – που μεταμορφώνουν τις ζωές μας πέρα από τη θέληση μας. Η λέξη σύμπτωση περιέχει ταυτόχρονα το τυχαίο, το παράξενο και το απροσδόκητο- στην ελληνική γλώσσα όμως, σημαίνει επίσης και συνταύτιση, κάτι που οι ήρωες του έργου προφανώς αγνοούν. Έτσι, τα γεγονότα που ακολουθούν τη συνάντηση τους, είναι πρωτόγνωρα, απροσδόκητα, σημαντικά. Η Ξένη Γλώσσα είναι η τρυφερή και αστεία ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που ξεκινάει σαν ταινία, μεταφέρεται στο δρόμο και κάποια στιγμή «πατάει» την σκηνή.

Η σκηνοθέτις της παράστασης Βίκυ Αδάμου, ενεργό μέλος της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα, έχει σπουδάσει Θέατρο και Εικαστικές & Εφαρμοσμένες Τέχνες. Ίσως για αυτό το λόγο η Ξένη Γλώσσα μπορεί και κινείται σε δύο επίπεδα - μπορεί να «αναγνωστεί» τόσο σαν ένας διάλογος σε διαφορετικές γλώσσες, όσο και ως μια ιστορία συμπτώσεων, σε μια εποχή που τίποτα πια δεν μοιάζει απίθανο.Το κείμενο γράφτηκε ως αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συντελεστών βασισμένη σε επινοητικές (devised) τεχνικές. Σε όλη τη διάρκεια των προβών, ο λόγος προέκυπτε από την κίνηση και όχι η κίνηση από το λόγο, όπως συνήθως συμβαίνει στη δημιουργική διαδικασία της δουλειάς του ΚΙΝΗΤΗΡΑ.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Θανάσης Ροκανάς
Video Art: Χάρης Γερμανίδης
Πρωτότυπη Μουσική και Μουσική επιμέλεια: Oρέστης Τάνης Χορογραφίες: Αmalia Bennett
Kίνηση Romeo & Juliet: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Μαυρίδης Παύλος
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Επιμέλεια χώρου: Τόνια Αβδελοπούλου
Ερμηνεύουν: Αμάλια Μπένετ και Πάρις Ερωτοκρίτου Guests: Χριστίνα Γερογιάννη - Γιώργος Νικολαΐδης
Φωνή Άντρα: Γεράσιμος Μαύρος
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη
Μετάφραση και διδασκαλία Αραβικών: Ahmed Shokr

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Χοροθέαμα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντιγόνη Γύρα – Βίκυ Αδάμου
Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα ιδρύθηκε το 1996. Από τότε με τη διαρκή παρουσία της δίνει έμφαση στο θεατρικό χαρακτήρα του χορoύ. Δουλεύει βασισμένη στις θεωρίες του Rudolf Laban, του Augusto Boal και του θεάτρου της επινόησης (devised theatre) με χορευτές, ηθοποιούς και ερασιτέχνες. Ο κύριος στόχος του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι ο κοινωνικός προβληματισμός που πηγάζει μέσα από την αυθόρμητη και ακατέργαστη γλώσσα του σώματος. Η σύγχρονη αλλά αφηγηματική προσέγγιση των θεμάτων, ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ, ο λόγος και η κίνηση αποτελούν βασικά στοιχεία της δουλειάς τα οποία η ομάδα επεξεργάζεται με συνέπεια.
 

info : ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ - Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, τηλ. 210 9248328  |  ώρα 21:15  |  εισιτήριο 10€  | Παραστάσεις από Πέμπτη έως και Κυριακή


 

 

 

 

 

dancepress