"To lose Lautrec" – Sinequanon Κ.Θ.Β.Ε.

to-lose-lautrec-1-web-3

Το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., ετοίμασε μια ενδιαφέρουσα παραγωγή σε χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδα χορού Sinequanon και με αφορμή την έκθεση – αφιέρωμα στο γάλλο ζωγράφο Τουλούζ Λοτρέκ, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη (διάρκεια έκθεσης έως 30 Ιανουαρίου 2010). 

Η τεχνική της τρυφερότητας συναντιέται με την ρευστότητα της κίνησης σε μια χοροθεατρική παράσταση που βασικός πυρήνας της είναι το ντουέτο. Η ατμόσφαιρα ενός μυστηριακού καμπαρέ ζωντανεύει και ενώνει τους ανθρώπους καταργώντας τους κανόνες της κοινωνικής συμβατικότητας. Εκεί που πέφτουν οι μάσκες, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται χωρίς το βάρος της ηθικής, εκεί που τα σώματα αφήνονται ελεύθερα να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση .

Ανάλογη είναι και η ζύμωση των συντελεστών της παράστασης. Οι χορευτές χορεύουν με τους ηθοποιούς, οι ηθοποιοί εισάγουν τους χορευτές στον κόσμο της μυθοπλασίας, ενώ η μουσική, που παίζεται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθοδηγεί τα βήματά τους. Ο Δημήτρης Σωτηρίου χορογράφος και από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, εξηγεί ότι… «Πρόκειται για μια συνάντηση του σύγχρονου χορού με το καμπαρέ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ (1864-1901). Η βαθιά συμπόνια του Λωτρέκ, παρά την έντονη τάση του για σάτιρα, βασίζεται ακριβώς στη βαθιά κατανόηση που δείχνει για ό,τι είναι κοινό σε όλους, για την κοινή μοίρα της ύπαρξης..»

Sinequanon : Από τις πιο παλιές ομάδες σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, η Sinequanon ιδρύθηκε το 1992 από πέντε απόφοιτους της Κρατικής Σχολής Χορού. Ο αρχικός αυτός πυρήνας μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου έρχεται σε επαφή με σύγχρονες τεχνικές χορού, όπως Alexander technique, contact improvisasion, Susan Klein technique.
Το 1995 τα ιδρυτικά μέλη επιστρέφουν στην Ελλάδα και αρχίζουν τις χορευτικές παραγωγές τους δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην καθαρή κίνηση. Δέχονται παραγγελίες έργων από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Center Culturel Aragon, την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (Ρώμη 1999), το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και διοργανώνουν δύο διεθνή φεστιβάλ χορού (Travelogue 98 και Taxidromio 99) με προσκεκλημένους νέους αλλά και καθιερωμένους καλλιτέχνες (Mark Tompkins, David Zambrano, Julien Hamilton, Tim Feltmman κ.α.).
Ταξιδεύουν με τις παραστάσεις τους σε φεστιβάλ, Λονδίνο, Γαλλία, Ρώμη, Φλωρεντία, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Κύπρο αλλά και Βόλο, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Καλαμάτα. Στην πορεία κάποια μέλη αποχωρούν, ενώ νέοι άνθρωποι προστίθενται στο δυναμικό της ομάδας.
To 2004 δέχονται παραγγελία έργου από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004), αναλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Gala Γυμναστικής του Αθήνα 2004, συνεργάζονται με το Εθνικό Θέατρο και τον Σωτήρη Χατζάκη στις ΄Βάκχες’,.
 Μότο της ομάδας : «Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος τρόπος να αμυνθούμε και να συνεχίσουμε την έρευνα πάνω στην τέχνη του χορού. Γι’ αυτό και η sinequanon στηρίζει την ομαδικότητα και την από κοινού λειτουργία (συνεργασία) των μελών, συνεργατών και φίλων της» .


Χορογραφία: - Σκηνοθεσία: sinequanon
Σκηνικά – Κοστούμια - Φωτισμοί : Άντονι Ρίτσαρντ
Χορευτές: Αλεξίου Γιώτα, Δραμιτσιώτη Δέσποινα, Κοτσιφάκης Γιώργος, Λάμε Έντγκεν, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Τριαντάκη Δροσιά, Τσιάμογλου Αλέξης
Ηθοποιοί: Βασιλείου Λουκία, Καραμήτρη Μαρία, Καρανικόλας Άγγελος, Καρτόκης Δημήτρης, Λύκου Κατερίνα, Νταρακτσής Χρίστος, Όντος Δημήτρης, Πετκίδης Σάκης, Σκαρλάτου Θάλεια, Ταταρέα Αμαλία-Ελευθερία, Τζαφέρης Στέργιος, Φουντούλης Μανώλης, Φρυδά Αντιγόνη

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί : Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή). 

 

infoΠΟΥ : Βασιλικό Θέατρο, πλατεία Λευκού Πύργου τηλ. 2310 288000 │ ΩΡΑ : 21:00 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ : 20€, 15€ & φοιτητικά 12€, 10€ │ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Τετάρτη έως Κυριακή
 

dancepress