"Ελπίς" - ομάδα Όχι Παίζουμε

elpis-web

Το UrbanDig Project παρουσιάζει την ιστορία του «Ελπίς», του πρώτου Γενικού Δημοτικού Νοσοκομείου, στον χώρο που στεγαζόταν από το 1842 έως το 1971, σημερινό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η παράσταση αποτελεί ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη ιστορία του χώρου. Ένα ταξίδι, από την ίδρυση και λειτουργία του νοσοκομείου «Ελπίς» μέχρι το σημερινό Πνευματικό Κέντρο. Μια θεατροποιημένη ξενάγηση από δύο χορευτέs και έναν αφηγητή της ομάδας Όχι παίζουμε, στους διαδρόμους και τις αίθουσες του κτηρίου. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο «Λάμπρος». Πατέρας δύο παιδιών, που από τραυματίας πολέμου γίνεται δήμαρχος, εγκαταλείποντας την οικογένειά του για χάρη του νοσοκομείου, του κοινωνικού του έργου και της προσωπικής του δόξας.
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους ανθρώπους και τα γεγονότα που χάραξαν τη δύσβατη πορεία του «Ελπίς» στα χρόνια ενηλικίωσης της πρωτεύουσας.

Ερμηνεύουν οι performer: Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet, Ανδρέας Μαριανός
Κείμενο: Χρήστος Κανελλόπουλος - Γιώργος Σαχίνης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης - Ειρήνη Αλεξίου
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Φιλική Συμμετοχή: Μαρία Στρούζου, Ξένια Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Σαχίνης
Διάρκεια Παράστασης: 60΄

Η ομάδα Όχι παίζουμε, στα πλαίσια του UrbanDig Project (2005-2010), χρησιμοποιεί το θέαμα για να αναδείξει τόπους της νεότερης αστικής πολιτισμικής ιστορίας. Σε μια Ελλάδα γεμάτη από αρχαιολογικές ανασκαφές, η ομάδα «ανασκάπτει» νεότερους αστικούς και ημιαστικούς χώρους, ρίχνοντας (θεατρικό) φως στις ιστορίες τους ή σε προσωπικότητες που συνδέονται με αυτούς. Στήνει επιτόπιες “site-specific” θεατρικές, χορευτικές, μουσικές και εικαστικές παραστάσεις με σύγχρονη οπτική, χτίζοντας τον εξελικτικό δεσμό του χτες με το αύριο. Συνοδεύει συχνά τις παραστάσεις με επιστημονικά ή καλλιτεχνικά συμπόσια και διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις κ.α.

 

Πρόσφατες δράσεις του UrbanDig Project

UrbanDig 4: Γεώργιος Μ. Βιζυηνός
Χώρος Ανασκαφής: Ωδείο Αθηνών - 1871.
Σημασία Χώρου: Εκεί δίδαξε και ερωτεύτηκε για τελευταία φορά, πριν τον εγκλεισμό του.
Κείμενο: «Μοσκώβ – Σελήμ», το τελευταίο διήγημα του Γ.Μ.Β. πριν τον εγκλεισμό του.
Παράλληλες δράσεις: Συζητήσεις με προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες.
Έτος ανασκαφής: 2009

UrbanDig 5: Διονύσιος Σολωμός (1)
Χώρος Ανασκαφής: Πύργος Βαζαίου, Νάξος
Σημασία Χώρου: Ένας πύργος με μια εκκλησία, ιδανικός χώρος για τα φαντάσματα του Σολωμού.
Κείμενο: «Ο Λάμπρος»
Έτος ανασκαφής: 2010

UrbanDig 5: Διονύσιος Σολωμός (2)
Χώρος Ανασκαφής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Σημασία Χώρου: Πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» (1836-1971), οι ήρωες και οι ασθενείς του οποίου μοιάζουν με τον Λάμπρο.
Κείμενο: «Ελπίς» των Χ. Κανελλόπουλο και Γ. Σαχίνη, θεατρικό ποίημα με στοιχεία από τον «Λάμπρο», το αρχείο του «Ελπίς» και συγγράμματα της εποχής της ίδρυσης της Αθηναϊκής πρωτεύουσας.
Έτος ανασκαφής: 2010

infoΠΟΥ : Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα │ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα & Τρίτη, εκτός από 21/12 & 25/12│ ΩΡΑ : 20.00 │ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€ │ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Τηλ. 69.850.69.300
 

dancepress