" Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ " - Ομάδα Πλεύσις

ypo-thn-skia-toy-voytsek-3a-weba

Η ομάδα Πλεύσις προτείνει μια παράσταση όπου θέατρο, χορός και μιμική συνυπάρχουν, δημιουργώντας έντονα εικαστικά τοπία πλαισιωμένα από μουσική πρωτότυπη, σαν εξπρεσιονιστική ταινία βωβού κινηματογράφου. Με το έργο της «Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ» παρουσιάζει μία νέα εκδοχή του Βόυτσεκ, του αντι-ήρωα του Μπύχνερ, στήνοντας μία παράσταση σωματικού θεάτρου εμπνευσμένη από το αριστούργημα του γερμανού συγγραφέα.

Σ’ ένα αφαιρετικό σκηνικό όπου επίκεντρο είναι μία μεγάλη ντουλάπα και ένας μακρόστενος ξύλινος πάγκος, πέντε ερμηνευτές καλούνται να αφηγηθούν με την κίνηση των σωμάτων τους την ιστορία του στρατιώτη Βόυτσεκ, ενός προσώπου που πάσχει σωματικά και ψυχικά προσπαθώντας να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που τον εξοντώνει καθημερινά με την ταπείνωση, την καταπίεση, τη δουλειά και τον πόνο.
Οι ερμηνευτές «πλάθουν» επί σκηνής την ιστορία και τους βασικούς χαρακτήρες του Βόυτσεκ και της Μαρίας. Δημιουργούν με απλά αντικείμενα τους διαφορετικούς σκηνικούς χώρους του έργου, οι οποίοι παράλληλα αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα.
Ο ρόλος των κεντρικών προσώπων του έργου –αυτών του λοχαγού, του γιατρού και του αξιωματικού στην πλειοψηφία τους πρόσωπα της άρχουσας τάξης-- εναλλάσσεται με το ρόλο των αφηγητών, οι οποίοι, ως ένα είδος χορού, συμβάλλουν καθοριστικά στη δραματουργική εξέλιξη της ιστορίας, θέτοντας ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και κύριος της μοίρας του. Σε μια κοινωνία αμετάβλητη, όπου η ηθική και οι αξίες είναι για την άρχουσα τάξη αυτονόητες αλλά για την κατώτερη τάξη απροσπέλαστες, ο Βόυτσεκ οδηγείται σταδιακά στην «τρέλα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής
Μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Ερμηνεύουν: Αντώνης Κουτρουμπής, Όλγα Γερογιαννάκη, Θένια Κουτρουμπή, Νίκος Τόμπρος, Λάμπρος Παπαγεωργίου

Η ομάδα Πλεύσις επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

Η ομάδα Πλεύσις από τη σύστασή της (1996) κινείται στο χώρο του σωματικού θεάτρου αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στην σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο που κατά περίσταση διαμορφώνεται, στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο που αναπτύχθηκε μέσα από τις παραγωγές της ομάδας.

 

info ΠΟΥ : Θέατρο Άκης Δαβής – Αλκμήνη,  Αλκμήνης 12, Κ. Πετράλωνα -  τηλ. 210 342 86 50 (στάση μετρό Κεραμεικός) │ Παραστάσεις: Σάββατο 21:30 και Κυριακή 19.30 │τιμή εισιτηρίου: 15€ και 10€ μειωμένο


 

dancepress