" Άννα Καρένινα " - Ballet Eifman Αγ. Πετρούπολης

eifman-ballet--yuri-belinski-web

Μετά την περίφημη «Κόκκινη Ζιζέλ» πριν δύο χρόνια στην Αθήνα, το Μπαλέτο Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής με την «Άννα Καρένινα». Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τολστόι, η χορογραφημένη εκδοχή της Αννα Καρένινα από τον Boris Eifman, συνδυάζει στοιχεία από την εκφραστικότητα του σύγχρονου χορού με την αυστηρή φόρμα του κλασικού μπαλέτου. H Άννα Καρένινα έκανε πρεμιέρα στις 31 Μαρτίου 2005 στην Αγία Πετρούπολη και από τότε έχει περιοδεύσει στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο. Tην ηρωίδα ερμηνεύουν εναλλάξ, οι χορεύτριες Nina Zmievets και Anastasia Sitnikova. Ο Oleg Gabyshev και ο Sergey Volobuev θα ερμηνεύσουν τον Βρόνσκι, ενώ Καρένιν θα είναι ο Oleg Markov και ο Dmitry Fisher.

Η χορογραφία : Ο Eifman παρακολουθεί με τη χορογραφία του τους τρεις πρωταγωνιστές, έξω από το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος. Επιλογή που θεωρήθηκε σοφή, αφού διαφορετικά θα ήταν αδύνατον να μεταφράσει χορογραφικά τη μεγάλη και πυκνή αφήγηση του Λέοντα Τολστόι. 

Ο Boris Eifman καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος των Ballet Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης, γεννήθηκε το 1946 στη Σιβηρία και άρχισε την καριέρα του στο Ωδείο του Λένινγκραντ το 1966 κινώντας αμέσως το ζωηρό ενδιαφέρον των κριτικών με το πρώτο του χορόδραμα Ίκαρος. Την ίδια χρονιά διορίστηκε επίσημος χορογράφος της Ακαδημίας Vaganova και της Σχολής των Μπαλέτων Κίροφ. Το 1977 ίδρυσε το δικό του σύνολο, αντιδρώντας στον αυστηρό ακαδημαϊσμό της ρωσικής χορευτικής παράδοσης. Εκφράζοντας ελεύθερα τις δικές του καλλιτεχνικές τάσεις ο Eifman ανέπτυξε ένα εντελώς προσωπικό ύφος, με πρωτοποριακές μορφές έκφρασης. Το 1997 το Μπολσόι της Μόσχας, άνοιξε τις πόρτες του σε τρία έργα του Eifman,  (Κόκκινη Ζιζέλ, Ρώσος Άμλετ, Τσαϊκόφσκι ) που είχαν θριαμβευτική επιτυχία, ενώ ο ρωσικός τύπος τον ανακήρυξε σε αναμορφωτή του ρωσικού μπαλέτου και την ομάδα του σε μια από τις καλύτερες της χώρας. Το 2001, το ίδιο θέατρο παρουσίασε για πρώτη φορά, μια αναδρομή στο έργο του.

Το Ballet Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης αποτελείται από 60 χορευτές και έχει πια την πολυτέλεια ενός δικού της Κέντρου Χορού, το οποίο έγινε με τη στήριξη του ρωσικού κράτους και του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης. Το 2009 ο Eifman ανέλαβε τη νέα Ακαδημία Χορού και το 2012, η ομάδα του θα αποκτήσει ένα καινούργιο θέατρο, ενταγμένο στο μεγάλο σχέδιο επαναδιαμόρφωσης της πόλης. Ο χορογράφος και η ομάδα του περιοδεύουν συχνά σε όλο τον κόσμο: Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ. Κάθε δυο χρόνια είναι καλεσμένοι του New York City Center, για το οποίο ο Eifman δημιουργεί νέες παραγωγές και μαζί με τις παλαιότερες ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

________________________________________


Χορογραφία: Boris Eifman
Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ειδικά εφέ: Λεονίντ Ερέμιν
Σκηνικά: Ζινόβι Μαργκολίν
Κοστούμια: Βαχεσλάβ Οκούνεφ
Φωτισμοί: Γκλεμπ Φιλστίνσκι
Άννα Καρένινα: Μαρία Αμπάσοβα, Βέρα Αρμπούζοβα
Καρένιν: Άλμπερτ Γκαλιχάνιν, Όλεγκ Μαρκόφ
Βρόνσκι: Γιούρι Σμεκάλοφ, Αλεξέι Τούρκο


info ΠΟΥ : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη – Αίθουσα Τριάντη | Πληροφορίες & κρατήσεις : 210 7282333 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : Φοιτητικά: € 11,50, Γ Ζώνη: € 20, Β Ζώνη: € 36, Α Ζώνη: € 53 Διακεκριμένη: € 72│ ΩΡΑ : 20:00

 

photo © Yuri Belinski
 

dancepress