"Miroku" - Saburo Teshigawara

miroku-1---web

Miroku στα γιαπωνέζικα είναι το όνομα που έχει δοθεί στην τελευταία ενσάρκωση του Βούδα και ταυτίζεται με την έλευση μιας οικουμενικής αρμονίας. Ο Saburo Teshigawara επισημαίνει, ότι αυτή η αρμονία είναι σα μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ισορροπία που ποτέ δεν ολοκληρώνεται.

Το Miroku είναι μια πρωτοποριακή δημιουργία του Ιάπωνα χορογράφου, ένα χορευτικό σόλο που ερμηνεύεται από τον ίδιο, σε μια oneman-show παράσταση. Μέσα σε ένα σκηνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το φωτισμό, ο Saburo Teshigawara με συν-χορευτή του ουσιαστικά το φως και τις σκιάσεις, προσεγγίζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του άλλες διαστάσεις της αρμονίας, του χρόνου, του τόπου, της ταχύτητας, του εύθραυστου. Το μπλε κουτί μέσα στο οποίο κινείται, αλλάζει «πρόσωπα» ανάλογα με το φωτισμό, καθώς το σώμα του ερμηνευτή μπαίνει σε ένα διάλογο με την ίδια του την ιστορία. To Miroku  είναι δημιουργία του 2007 και έκανε την πρεμιέρα του το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο New National Theatre του Τόκιο.

Χορευτής, χορογράφος, σκηνογράφος, φωτιστής, εικαστικός δημιουργός, ο Saburo Teshigawara ( γ. 1954) το "αγαπημένο παιδί" των γιαπωνέζων, είναι γνωστός για την πρωτοποριακή δουλειά του, που αναμιγνύει αρμονικά το σύγχρονο χορό, το butoh και τις πολεμικές τέχνες. Στα θεάματά του, εκτός απο τις χορογραφίες επιμελείται σχεδόν πάντα ο ίδιος τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα φώτα πιστεύοντας ότι τα στοιχεία μιας παράστασης δεν είναι ξεχωριστές τέχνες, αλλά τα υλικά μιας σύνθεσης για να φτάσεις με μια φόρμα έκφρασης.  Άρχισε την καριέρα του στο Τόκιο, το 1981, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές τους στο κλασσικό μπαλέτο και τις εικαστικές τέχνες. Πήρε από την αρχή αποστάσεις από τη συμβατική παράδοση του χορού στην Ιαπωνία και άρχισε να χτίζει ένα προσωπικό ύφος, βασισμένο στο διάλογο του χορευτή με το σώμα του, ύφος που εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό ρεύμα του σύγχρονου χορού στη χώρα του. Tο 1985 ίδρυσε μαζί με την Kei Miyata την ομάδα KARAS (στα γιαπωνέζικα σημαίνει «κοράκι»). O Saburo Teshigawara έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Nederlands Dans Theater I, με το Μπαλέτο της Φρανκφούρτης (κατόπιν πρόσκλησης του William Forsythe), με το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας και με το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού. Το 1986 έκανε ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο στην Ευρώπη, στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Bagnolet, με το έργο του Kaze no sentan ( Στην κόψη του ανέμου ) και εκεί, ο ανήσυχος κόσμος του ευρωπαϊκού χορού ανακάλυψε στον Teshigawara  πρωτοφανείς φόρμες σωματικής έκφρασης, που δε χρησιμοποιούσαν τις συμβατικές στιλιστικές τεχνικές. 

Παράλληλα με τη χορογραφική του καριέρα, ο Teshigawara έχει κερδίσει το διεθνές ενδιαφέρον και στις εικαστικές τέχνες, με βίντεο εγκαταστάσεις και ταινίες συμμετέχοντας σε εκθέσεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Από το 1995 το S.T.E.P (Saburo Teshigawara Education Project) σε συνεργασία με Βρετανούς καλλιτέχνες στην Βρετανία, δημιουργεί θεάματα μέσα από με χορογράφους και χορευτές, που διαρκούν ένα χρόνο. Από το 2006 ο Teshigawara διδάσκει ως ειδικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Σωματικής Έκφρασης στον τομέα της Σύγχρονης Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Rikkyo στην Ιαπωνία. «Μελετάμε το σώμα ως τη βασική προϋπόθεση της έκφρασης… παροτρύνω τους φοιτητές να μην βιάζονται και να ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά τη διαίσθησή τους και τις ευαισθησίες τους, να διαμορφώνουν απόψεις που θα έχουν νόημα για αυτούς και θα τους ταιριάζουν. Τους λέω ότι πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους με σαφήνεια και με τις δικές τους λέξεις». 

Χορογραφία, σκηνικά, κοστούμια, σχεδιασμός φωτισμών: Saburo Teshigawara
Σολίστ: Saburo Teshigawara
Μουσική επιμέλεια: Neil Griffiths, Kei Miyata, Saburo Teshigawara
Διάρκεια : 60΄

 

info ΠΟΥ : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη – Αίθουσα Τριάντη | Πληροφορίες & κρατήσεις : 210 7282333 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : Φοιτητικά: € 11,50, Γ Ζώνη: € 20, Β Ζώνη: € 36, Α Ζώνη: € 53 Διακεκριμένη: € 72 │ ΩΡΑ : 20:00  │ www.megaron.gr

 

 

 

dancepress