"Βραδιά ρεπερτορίου" - Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας / Nacho Duato

white-darkness-c_fernando-marcos-2-web--2

Ο Ισπανός χορογράφος Nacho Duato, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας από το 1990 έως το 2010, παρουσιάζει τρία έργα ρεπερτορίου, στα οποία φαίνεται η σταθερή πρόθεσή του τα τελευταία είκοσι χρόνια να δώσει στην ομάδα ένα σύγχρονο χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να προδίδεται το κλασικό λεξιλόγιο και ύφος που τη χαρακτηρίζει από την ίδρυσή της το 1979.

Με το έργο Gnawa μεταφερόμαστε στο κομμάτι εκείνο της Μεσογείου, όπου η Ισπανία συναντά το Μαρόκο. Ο τίτλος παραπέμπει σε λαούς της βορειοδυτικής Αφρικής, ενώ ολόκληρο το έργο είναι χτισμένο πάνω σε ρυθμικούς βηματισμούς, έντονες κινήσεις της λεκάνης και ελευθερία στον κορμό. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τελετουργική, ή και μεταφυσική, η εναλλαγή σόλο, ντουέτων και ομαδικών κομματιών μεταδίδει τελικά την αίσθηση της συλλογικότητας μιας αρχέγονης φυλής.
Το O Domina Nostra, βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Χένρυκ Γκουρέτσκι, ξεδιπλώνεται γύρω από την πρωταγωνιστική φιγούρα της Παρθένου Μαρίας, την οποία περιβάλλει χορός δέκα ανδρών. Εμπνευσμένος από τη σκούρα εικόνα της Παναγίας στο ναό του λόφου Γιάσνα Γκούρα, ο Duato παρουσιάζει εδώ τη γυναικεία φιγούρα ως τον κρίκο μεταξύ θεϊκού και γήινου, ή αθανασίας και θνητότητας, ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και, συγχρόνως, πίστης, ευλάβειας και αιωνιότητας.
Τέλος, το έργο White Darkness, σε μουσική Καρλ Τζένκινς, το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται από το 2006 και στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, αποτελεί έναν ανοιχτό συλλογισμό του Duato γύρω από το σύγχρονο και επίμαχο θέμα των ναρκωτικών. Εάν η έντονη σπασμωδική ποιότητα των κινούμενων σωμάτων μεταδίδει μια αίσθηση αδιέξοδου και εγκλωβισμού, ο λυρισμός που συχνά τη διαδέχεται παραπέμπει σε μια κατάσταση αδυναμίας, εξάρτησης ή και παραίτησης.
Διακρίνει κανείς αδιαμφισβήτητα και στα τρία έργα τη μοναδική ευαισθησία του Nacho Duato απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως επίσης την πίστη και το θαυμασμό του για τις ανεξάντλητες δυνατότητες έκφρασης του ασκημένου σώματος του χορευτή.
 

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας ( Compañía Nacional de Danza ) ιδρύθηκε το 1979 με πρώτο διευθυντή της τον Víctor Ullate. Το 1983, η διεύθυνση των Μπαλέτων  τέθηκε υπό την ευθύνη του María de Avila, ο οποίος «άνοιξε» το ρεπερτόριο της ομάδας με χορογραφίες των George Balanchine και Anthony Tudor. Το Δεκέμβριο του 1987 η Maya Plisetskaya διορίζεται καλλιτεχνική διευθύντρια του μπαλέτου και παραμένει σε αυτή τη θέση για τρία χρόνια μέχρι το 1990 που τη διαδέχεται ο Nacho Duato. Κατά τη θητεία του, ο ισπανός χορευτής και χορογράφος με τις επιλογές του, κάνει το Μπαλέτο της Ισπανίας διεθνώς γνωστό. Ο ίδιος είχε προηγουμένως εργαστεί για αρκετά χρόνια ως μόνιμος χορογράφος των Nederlands Dans Theater μαζί με τον Jirí Kylián. Το 1995 τιμήθηκε με τον τίτλο Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres, από τη Γαλλική Πρεσβεία της Ισπανίας. Το Iσπανικό Κράτος τον τιμά το 1998 με το Golden Medal for Merit in the Fine Arts και το 2010 με το Chile Arts Critics Circle Prize. Τον Ιούλιο του 2010 αποχωρεί από τα καθήκοντά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής και τη θέση του αναλαμβάνει ο Hervé Palito

Gnawa
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: H. Hakmoun / A. Rudolph; J.A. Arteche / J. Paxariño; R. Abou-Khalil,Velez, Kusur and Sarkissian

O Domina Nostra
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: Henryk Gόrecki

White Darkness
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: Karl Jenkins


info : → ΠΟΥ : Κεντρική Σκηνή  -  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα │ ΩΡΑ : 20:30 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : 15€, 20€, 25€, 40€, 60€ Φοιτητικό 10€, 15€, 25€│ Τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονική πώληση εισιτήριων στο www.sgt.gr

dancepress