«Άσπρο Χαρτί» - Χάρης Μανταφούνης

omada-synchronou-horou-tou-hari-mantafouni-web

Τ’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης

Επιστρέφει μόνο εκείνο που ήσουν

…Ζωή σου είναι ό, τι έδωσες

Τούτο το κενό είναι ό, τι έδωσες

Το άσπρο χαρτί. (Γιώργος Σεφέρης)

 

Η  «Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη, ακολουθώντας τη γραμμή που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ένα έργο καθαρά χορευτικό. Η δομή της παράστασης είναι σπονδυλωτή με αυτόνομα επί μέρους χορευτικά μέρη. Πάνω στο άσπρο χαρτί χορευτές και χορογράφος γράφουν τις δικές τους μικρές ιστορίες με πηγή έμπνευσης τη μουσική και κεντρικό άξονα την έρευνα της κίνησης. Στόχος της ομάδας είναι πάντα η μελέτη διερεύνηση και  εξέλιξη του σύγχρονου χορού χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες έκφρασης του σώματος.

O Χάρης Μανταφούνης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1944. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, κλασικό και σύγχρονο χορό στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη. Κατά την εξαετία 1972-1978 συμμετείχε ως χορευτής στην ομάδα χορού του Peter Goss στο Παρίσι, όπου το 1976 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Χορογραφίας του Μπανιολέ. Το 1980 ίδρυσε στην Ελλάδα την «Oμάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη», η οποία από το 1983 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει επανειλημμένα χορογραφήσει για την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα της Βοστώνης, καθώς και για την Deutsche Opera του Βερολίνου, σε μια βραδιά μοντέρνου χορού, με τους Γκλεν Τέτλεϋ και Νάτσο Ντουάτο.
Ήταν για πολλά χρόνια δάσκαλος σύγχρονου χορού στην Κρατική Σχολή Oρχηστικής Τέχνης. Έχει επίσης διδάξει ως προσκεκλημένος στην Διεθνή Ακαδημία Χορού στο Παρίσι, στο Place στο Λονδίνο, στην Σχολή Roudra του Μωρίς Μπεζάρ στην Λωζάννη και αλλού. Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον Διαγωνισμό Χορού της Βάρνας, καθώς και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονου Χορού στο Παρίσι. Το 1998 έλαβε στην Αθήνα το Κρατικό Βραβείο καλύτερης Χορογραφίας για το έργο «Αιωρήσεις».


Χορογραφία:  Χάρης Μανταφούνης
Κοστούμια:  Η ομάδα
Μουσική:  Job Karma, Gia Kancheli, John Lourie, Henry Torgue, Serge Houppin, Peyman Yazdanian
Φωτογραφίες:  Αλεξάνδρα Φωτιάδη
Φωτισμοί:  Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική επιμέλεια:  Αργύρης Ζήλος
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρία Φουντούλη, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιώργος Μποντάρης, Φώτης Νικολάου, Alain Rivero Rodriguez
 

info : Θέατρο Όλβιο, Φαλαισίας 7, Γκάζι, Αθήνα, τηλ 210 3414118  | ΩΡΑ : 3 Ιουνίου στις 22:30 & 4 Ιουνίου στις 21:00  |  Τιμή εισιτηρίου: €15 (€10 φοιτητικά) 

 

dancepress