17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Σεμινάρια και Εργαστήρια

13 - 21 Ιουλίου

 Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού

«Πηγές ενέργειας» με την Laura Arís Álvarez

Το σεμινάριο θα εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κέντρο του σώματος, τη φυσική ενεργειακή μας πηγή. Το μάθημα θα ξεκινήσει με διατάσεις και τεχνικές ασκήσεις για να οδηγηθεί προοδευτικά σε δυναμικές κινητικές φράσεις. Χρησιμοποιώντας τη δομή του σκελετού και τις μυϊκές συνδέσεις, θ’ ανακαλύψουμε τη ροή και την ελευθερία στην κίνησή μας, μαθαίνοντας πώς ν’ ανατροφοδοτούμε συνεχώς την ενέργεια. Θα διερευνήσουμε τρόπους ώστε να ωθούμε το σώμα μας στα κινητικά του όρια, χωρίς όμως να κινδυνεύουμε. Σταδιακά, θα εισάγουμε θεατρικά στοιχεία ως μέσα νοηματοδότησης της κίνησης, ώστε να βιώσουμε την κίνηση μέσα από συγκεκριμένα ενεργειακά τοπία και διακριτές εικόνες, υπερβαίνοντας την τεχνική αντιμετώπιση του χορού.

H Laura Arís Álvarez σπούδασε χορό και χορογραφία στο Ινστιτούτο Θεάτρου / Ανωτάτη Σχολή Χορού και Χορογραφίας στη Βαρκελώνη, απ’ όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικού Σπουδαστή το 1996, ενώ τρία χρόνια αργότερα έλαβε το βραβείο Lladró ως η καλύτερη περφόρμερ, στο Φεστιβάλ της Βαλένθια. Από το 1999 μένει στις Βρυξέλλες και για πολλά χρόνια ήταν μέλος της ομάδας χορού Ultima Vez / Wim Vandekeybus. Έχει προσκληθεί για να διδάξει σύγχρονο χορό σε μερικά από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ (Impulstanz - Βιέννη) και σε σχολές χορού παγκοσμίως (PARTS - Βέλγιο, Royal Swedish Ballet School - Στοκχόλμη, La Raffinerie - Βέλγιο, La Caldera - Βαρκελώνη, Hong Kong Academy for Performing Arts, National Conservatory of Dance -Μάλαγα, κ.ά). Το 2009 η Laura Arís Álvarez με τον Jorge Jáuregui ίδρυσαν την καλλιτεχνική πλατφόρμα Ember, μέσω της οποίας έχουν συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, ενώ οι χορογραφίες τους έχουν παρουσιαστεί διεθνώς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

 


15 - 17 Ιουλίου  

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ με την Maaike Bleeker

«Ο χορός ως τρόπος σκέψης»

Αν ο χορός είναι τρόπος σκέψης, πώς διαμορφώνεται;
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα εξετάσουμε τη χορογραφία, τη δραματουργία αλλά και την εκπαίδευση στο χορό ως μεθόδους που επηρεάζουν ή και διαμορφώνουν τρόπους σκέψης. Συγκεκριμένα, θα προσεγγίσουμε τη χορογραφία ως μια μέθοδο δόμησης της σκέψης, τη δραματουργία ως μια διαδικασία που συμπληρώνει τη χορογραφική μέθοδο συναρμολογώντας τα υλικά που συνθέτουν μια παράσταση και την εκπαίδευση στο χορό ως πρακτική εκμάθησης που κατασκευάζει αντιλήψεις κι ευνοεί νοοτροπίες. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την γενικότερη κατανόηση του χορού ως τρόπου σκέψης, θα μελετήσουμε διαφορές και ομοιότητες στη σκέψη ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν αντίστοιχα στην καλλιτεχνική δημιουργία. Αντλώντας παραδείγματα από τη σύγχρονη χορευτική σκηνή και βασιζόμενοι σε συναφή θεωρητικά κείμενα, θα μελετήσουμε αυτα τα ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και στο πρόσφατο φαινόμενο αναβίωσης παλαιότερων χορογραφιών από νεότερους χορογράφους.
Η ακαδημαϊκός, δραματουργός και θεωρητικός του χορού Maaike Bleeker είναι καθηγήτρια και πρόεδρος θεατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Σπούδασε ιστορία τέχνης, θεατρολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, όπου υποστήριξε το διδακτορικό της, και έχει διδάξει σε διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από το 1991 συνεργάζεται ως δραματουργός με σκηνοθέτες, χορογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες, έχει λάβει μέρος σε περφόρμανς-διαλέξεις, διηύθυνε τη δική της θεατρική ομάδα (Het Oranjehotel) και έχει μεταφράσει πέντε θεατρικά έργα.
Ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνις (artist in residence) στη Σχολή Τεχνών του Άμστερνταμ (2006-2007) και μέλος της κριτικής επιτροπής για το Εθνικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Ολλανδίας (2007-2008). Είναι Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Performance Stud¬ies International, μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής των περιοδικών Maska και Inflexions: A Journal of Research-Creation, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στα αγγλικά και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (χορογράφους, ερμηνευτές, ηθοποιούς κ.ά.) καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές προχωρημένων ετών.13 – 21 Ιουλίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ 7+1

«7 πρόβες + 1 παράσταση» με τις Ομάδες Σύγχρονου Χορού:

Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φοra etc

 

Οι ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα και Φora etc. προτείνουν τη δημιουργία μιας συλλογικής παράστασης. Για επτά ημέρες οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με τις ομάδες για να δημιουργήσουν ένα ερευνητικό έργο που θα παρουσιαστεί στις 21.7, στο Κλειστό Στάδιο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν και να δουλέψουν με ΜΙΑ από τις πέντε ομάδες για τη διάρκεια των επτά προβών. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν με σειρά προτεραιότητας ΤΡΕΙΣ από τις ομάδες με τις οποίες επιθυμούν να συνεργαστούν.

Περισσότερες πληροφορίες από τις ομάδες:

Amorphy | Τζένη Αργυρίου
Συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η Dr. Maybe Darling θα κάνει μια κινησιολογική μελέτη πάνω στο «ψηφιακό και αναλογικό σώμα». Ονομάζω «ψηφιακό σώμα» το σώμα που κινείται μέσα σ’ ένα δυαδικό σύστημα επιλογών (πχ. Ναι-Όχι, 0-1, Πάνω-Κάτω). Ονομάζω «αναλογικό σώμα» το σώμα που δεν περιορίζεται μέσα στο δυαδικό αυτό σύστημα, αλλά έχει την ελευθερία να κινηθεί σε συνεχή ροή μέσα σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα. Ποιο σώμα επιβάλλουν οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες; Μπορούμε να βρούμε τη συνύπαρξη των δύο;

Lemurius | Κατερίνα Σκιαδά & Γιάννης Μανταφούνης,
Μένοντας πιστοί στη βασική αρχή για τη δημιουργία αυτής της ομάδας, που είναι η συνεργασία, καλούμε τους χορευτές που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας να χορογραφήσουν / ερμηνεύσουν το έργο που θα δημιουργήσουμε από κοινού. Αυτό θα έχει ως εργαλεία την κίνηση στην πιο απλή και άμεσή της μορφή, απαλλαγμένη από φόρμα, απαλλαγμένη από τεχνική, βασισμένη περισσότερο στην προσωπικότητα του ερμηνευτή. Θα ερευνήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο έναν κώδικα επικοινωνίας προσωπικό, που θα μας οδηγήσει σε μιαν άλλου είδους «τεχνική» μέσα από τις χορογραφικές ιδέες του καθένα μας.

Νταλίκα | Βάσω Γιαννακοπούλου
Το Χοροθέατρο Νταλίκα θα κινηθεί στο πλαίσιο κινησιολογικής μελέτης και έρευνας βασισμένης στο υλικό του χορευτικού σόλο «Η Μαρία πάει στο ποτάμι», παραγωγής 2010, με στόχο τη μετατροπή της ατομικής χορογραφίας σε ομαδική.

Πρόσχημα | Μαρία Κολιοπούλου
Συνεχίζοντας τη σειρά των έργων πράξεις, η ομάδα σύγχρονου χορού Πρόσχημα προτείνει το έργο [πράξη] 13 - On survival. Ένα έργο in situ, που διαπραγματεύεται τη σταδιακή ανάπτυξη και εξέλιξη της κίνησης από την κατάσταση της ακινησίας.

Φora etc. | Μέντη Μέγα
Η Φora etc. παρουσιάζει ένα έργο site specific, χορογραφημένο ειδικά για το Στάδιο της Καλαμάτας, που έχει τη μορφή ενός ποιητικού παιχνιδιού με τη σημειολογία του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη σχέση δραματουργίας και ερμηνείας, εξερευνώντας συγκεκριμένες ερμηνευτικές και κινητικές ποιότητες. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ποσό συμμετοχής σεμιναρίου σύγχρονου χορού: 180 €
εγγραφή - προκαταβολή: 60 €
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες
Εριφίλη Εφραιμίδου, 6973 034 771, mail@kalamatadancefestival.gr

Ποσό συμμετοχής εργαστηριού maaike bleeker: 70 €
εγγραφή - προκαταβολή: 25 €
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες
Μπετίνα Παναγιωτάρα, 6934 205 070, mail@kalamatadancefestival.gr

Ποσό συμμετοχής εργαστηρίου χορογραφίας 7+1: 150 €
εγγραφή - προκαταβολή: 60 €

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν με σειρά προτίμησης 3 από τις ομάδες με τις οποίες επιθυμούν να εργαστούν.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες : Μπετίνα Παναγιωτάρα, 6934 205 070, mail@kalamatadancefestival.gr

Ειδικές τιμές

Σεμινάριο σύγχρονου χορού + εργαστήρι Maaike Bleeker: 220 €
εγγραφή – προκαταβολή: 80 €

Σεμινάριο σύγχρονου χορού + εργαστήρι χορογραφίας 7+1: 290 €
εγγραφή - προκαταβολή: 80 €

Εργαστήρι Maaike Bleeker + εργαστήρι χορογραφίας 7+1: 200 €
εγγραφή - προκαταβολή: 80 €

Σεμινάριο σύγχρονου χορού + τα δυο εργαστήρια: 340 €
εγγραφή – προκαταβολή: 80 €

  • Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και τα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου 10 €
  • Τα ποσά συμμετοχής εξοφλούνται με την έναρξη του σεμιναρίου και των εργαστηρίων
  • Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2011
  • Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2011

info : Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα Τηλ. 27210 83086 & 908 |  mail@kalamatadancefestival.gr  |  www.kalamatadancefestival.gr