Σεμινάριο καλλιγραφίας & Performance butoh

Τετραήμερο σεμινάριο καλλιγραφίας με την Saiso Shimada

8, 9, 14 και 15 Ιουνίου 2011

Performance με την Saiso Shimada και  τη χορεύτρια butoh Moeno Wakamatsu

8 Ιουνίου 2011

 

«Στην καλλιγραφία μου κυριαρχούν δύο θέματα. Το πρώτο είναι η εξύμνηση της Φύσης και της Ζωής, και το δεύτερο η ευχή και η ελπίδα μου για ειρήνη. Παραδοσιακά στην Ιαπωνία, οι λέξεις είχαν μεταφυσικές προεκτάσεις και κάθε λέξη αναπαριστούσε μια διαφορετική θεότητα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού. Ελπίζω η τέχνη μου να ενσωματώνει ένα μέρος από το πνεύμα αυτής της ζωτικής δύναμης». Saiso Shimada

Η Saiso Shimada, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της τέχνης της καλλιγραφίας παραδίδει τετραήμερο σεμινάριο στις 8-9 και 14-15 Ιουνίου. Η Saiso Shimada γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1937 και από το 1969 μαθήτευσε με τον μεγάλο δάσκαλο καλλιγραφίας Kanaka Kaian. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διδασκαλία της ξεχωρίζει γιατί στηρίζεται στην αναπνοή και την σωστή τοποθέτηση του σώματος. 

Η ανάσα δίνει το  ξεκίνημα κάθε πινελιάς κι είναι αυτή που κινεί και ορίζει το πινέλο μαζί με το κέντρο του σώματος.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με τη διδασκαλία των βασικών αρχών της καλλιγραφίας. Αρχικά θα διδαχθούν οι παραδοσιακές φόρμες και, σταδιακά, οι τρόποι απελευθέρωσης από αυτές για τη δημιουργία μιας πιο ελεύθερης σύνθεσης. Θα παρουσιαστούν επίσης οι διάφορες βαθμίδες πυκνότητας σε μια πινελιά, οι διακλαδώσεις των γραμμών, και τα επίπεδα της σκοτεινότητας. Τέλος, θα αναφερθεί η ιστορική καταγωγή ορισμένων χαρακτήρων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα παρουσιαστεί performance στις 8 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή της χορεύτριας και performer butoh Moeno Wakamatsu. Στη σκηνή, η Saiso Shimada θα σχεδιάζει σε μεγάλες επιφάνειες καλλιγραφικούς χαρακτήρες, ενώ η Moeno Wakamatsu θα εμπνέεται και θα αυτοσχεδιάζει γύρω απ’ αυτούς.

Τα έσοδα από το σεμινάριο και την performance θα διατεθούν στα θύματα του σεισμού της Ιαπωνίας.

 

Σεμινάριο καλλιγραφίας : 8, 9, 14, 15 Ιουνίου 2011 - Τιμή συμμετοχής: €80 (απαραίτητη η κράτηση θέσης)
Performance : 8 Ιουνίου 2011 - Ώρα: 8.30 μ.μ. - Τιμή: €10

info : Χώρος: Aikido Dojo, Λένορμαν 114, 5ος όροφος  |  Πληροφορίες και κρατήσεις: Μαρία Ιωάννου, 6974833304