Η Αυθεντική Κίνηση

Η Αυθεντική Κίνηση είναι μια πρακτική ενδοσκόπησης, που αποκαλύπτει τη σχέση της συνειδητότητας με το ασυνείδητο και με τον αληθινό εαυτό, μέσα από την πηγαία κίνηση. Έχει ρίζες στο χορό και τη ψυχολογία του βάθους του C.G. Jung, και συγγένεια με αρχαίες θεραπευτικές και διαλογιστικές πρακτικές (Ε. Λεβίδη). Μπορεί να εφαρμοστεί σα Χοροθεραπευτική προσέγγιση, προσωπική ανάπτυξη, αλλά και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και εξέλιξης της προσωπικής δημιουργικής διαδικασίας.

Βασίζεται στη σχέση ενός κινούμενου, που παραδίδεται στη κίνηση από μία εσωτερική ώθηση, και ενός μάρτυρα της κίνησης, που προσφέρει ένα βλέμμα χωρίς κριτική και με ευσπλαχνία. Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει και διερεύνηση του τρόπου λεκτικής επεξεργασίας του βιώματος. Χρησιμοποιούνται επίσης και άλλοι τρόποι μορφοποίησης του υλικού όπως είναι η ζωγραφική, γράψιμο, πηλός, χορός, κ.α.

Μέσα από την Αυθεντική Κίνηση διευκολύνεται η ανάδυση και η διερεύνηση προσωπικού και συλλογικού ασυνείδητου και συμβολικού υλικού, με ιδιαίτερο νόημα για τον κινούμενο και για την ενδυνάμωση της συνειδητότητας του. Η εργασία αυτή με την κίνηση γίνεται με έναν ασφαλή τρόπο, καθώς το βίωμα είναι εν-σωματωμένο στην κιναισθητική πραγματικότητα.

Σε αυτό το σεμινάριο θα εμβαθύνουμε στη βιωματική κατανόηση των θέσεων του κινούμενου και του μάρτυρα, αλλά και της σχέσης τους. Μεταξύ άλλων :

  • θα εργαστούμε επάνω στη διάκριση κίνησης, συναισθήματος, εικόνας, μνήμης, σκέψης, σωματικής αίσθησης, διαίσθησης,
  • θα επιχειρήσουμε την αναγνώριση κάποιων στοιχείων προσωπικών κινησιακών σχημάτων.

 

Το σεμινάριο αυτό έχει ενημερωτικό /εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όχι θεραπευτικό. Απευθύνεται σε θεραπευτές, καλλιτέχνες, χορευτές, συγγραφείς, ψυχολόγους και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Δε χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στο χορό. Απαραίτητη είναι η διάθεση για ενδοσκόπηση και σωματική επίγνωση. Στο σεμινάριο θα αγγίξουμε θεμελιώδεις αρχές της Αυθεντικής κίνησης, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι και όλοι όσοι είχαν προηγούμενη εμπειρία.

 

Μαριλένα Καρέττα : είναι πτυχιούχος της Κρατικής Σχολής Χορού. Έκανε  τετραετείς μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη στο σύγχρονο χορό, το placement, τον Αφρικάνικο, το Kinetic Awareness, τον αυτοσχεδιασμό κ.α.  Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακή εκπαίδευση Χοροθεραπείας Χοροκινητικής προσέγγισης  με τη Dr. Marcia Leventhal, PHD, ADTR, CMA. Μελετά την Αυθεντική Κίνηση από το 2000. Παρακολούθησε post masters σπουδές με την Ελένη Λεβίδη MS, BC-DMT, LPC, με ειδικότητα Αυθεντική κίνηση και θεραπεία. Τα τελευταία 30 χρόνια εργάζεται με ενήλικες και παιδιά ως καθηγήτρια Δημιουργικής κίνησης, μουσικοκινητικής αγωγής  και αυτοσχεδιασμού, ως χορεύτρια/performer και έχει χορογραφήσει για θεατρικά, μουσικά και χορευτικά σχήματα και για τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενη με σημαντικούς δημιουργούς. Το 1992 ίδρυσε την ομάδα χορού Πέλματα. Έχει μελετήσει  παραδοσιακά Μεσογειακά κρουστά και φωνή. Από το 1998, για 13 χρόνια εργάζεται ως Χοροθεραπεύτρια με διάφορους πληθυσμούς σε πλαίσια και ιδιωτικά, με ομάδες και ατομικά. Είναι εγκεκριμένο μέλος της Ένωσης Xοροθεραπευτών Ελλάδος και του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Πιστεύει στη δύναμη της κίνησης και τη χρησιμοποιεί σα μέσο έκφρασης, συνειδητότητας και αυτογνωσίας, το οποίο  μπορεί να φέρει πολλά δώρα και μια άλλη ποιότητα παρουσίας στη καθημερινότητα. 

 


 

Ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι αυστηρά περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Φορέστε άνετα ρούχα για κίνηση, και αν θέλετε φέρτε κάτι ελαφρύ για φαγητό στο διάλειμμα.

Προϋποθέσεις: Καλή φυσική και ψυχική υγεία. Το σεμινάριο δεν ενδείκνυται για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά ή ψυχολογικά θέματα ή εξαρτήσεις. Με τη δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι πληρούν τις πάρα πάνω προϋποθέσεις.


info :   Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 │ ΄Ωρα 12:00 – 19:00  │  Δίδακτρα: 155 € με προθεσμία εξόφλησης έως 15 Σεπτεμβρίου 2011  │ Πληροφορίες σχετικά με την Αυθεντική κίνηση και την εγγραφή στο σεμινάριο μπορείτε να επικοινωνήσετε έως 13 Σεπτεμβρίου 2011 στο τηλ.: 6944 880487 και e-mail: pelmata@otenet.gr  │