Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού

με τη Δάφνη Ασημακοπούλου 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

16:00-18:00

Eκτονωθείτε με αυτόν το ρυθμικό, γήινο χορό που ενσωματώνει στοιχεία από διάφορες περιοχές και παραδόσεις της Αφρικής. Χορέψτε και ιδρώστε με live κρουστά!

Σε όλη την Αφρική, ο χορός απορρέει από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από τη φύση (κάποιες μιμούνται κινήσεις ζώων) και από αγροτικές εργασίες της κοινότητας (π.χ. το σκάψιμο και όργωμα της γης, τη σπορά και τη συγκομιδή). Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές σηματοδότησης (rites of passage) για τη γέννα, την ενηλικίωση, την περιτομή, το γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμό κάποιας ειδικής περίστασης. Στην Αφρική υπάρχει μεγάλος πλούτος χορών ανά περιοχή, με πάμπολλες παραλλαγές, και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία. Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ). Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με τον μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους. Περιλαμβάνει ζέσταμα, διδασκαλία παραδοσιακών βηματισμών και χορών της Αφρικής με συνοδεία κρουστών. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθετε σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς. Θα παρουσιαστούν χοροί κυρίως από τη δυτική Αφρική (Γουινέα και Μάλι). Δίνεται έμφαση στην αναπόσπαστη σχέση του ρυθμού των κρουστών με τα βήματα του χορού, διότι το μάθημα αυτό στοχεύει όχι μόνο στην ευχάριστη και πλήρη γύμναση του σώματος, αλλά και στην ανύψωση της ψυχής μέσα από τη δύναμη των κρουστών και την επανασύνδεση του χορευτή με τον πρωταρχικό εσωτερικό παλμό και το ζωικό του ένστικτο.

Η Δάφνη Ασημακοπούλου φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χορού και στη σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών (1990). Σπούδασε στο Bryn Mawr College στις ΗΠΑ όπου έλαβε πτυχίο BA σε Μουσική και Χορό (1994) και στη συνέχεια στο Laban Center for Movement and Dance του Λονδίνου όπου έλαβε πτυχίο ΜΑ σε Χορό και Χορογραφία (1997).
Στη συνέχεια παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων Αφρικάνικου χορού. Ταξίδεψε, και συνεχίζει να ταξιδεύει, σε πολλές χώρες και πόλεις για να φοιτήσει δίπλα σε σημαντικούς χορευτές του είδους.
-Στην Γουινέα, Αφρική φοίτησε κοντά στον Youssouf Koumbassa, πρώτο χορευτή του Εθνικού Μπαλέτου της Γουινέας "Ballet Djoliba", και με μέλη του "Ballets Africains."
-Στο Μάλι, Αφρική με τον Issa Sissoko και τον Moise Kourouma, χορευτές του Εθνικού Μπαλλέτου του Μάλι.
-Στη Νέα Υόρκη με τον Djoniba Mouflet, ιδρυτή του "Ballet D' Afrique Djoniba", όπου παρακολούθησε μαθήματα balafon με τον Abu Sylla και σεμινάρια σύγχρονου και Αφρικάνικου χορού στη σχολή Alvin Ailey.
-Στο Παρίσι με τον Georges Momboye, Lamine Keita, την Aisha Diallo και την Germain Agogny, διευθύντρια της ομάδας "Mudra Afrique" της Σενεγάλης.
-Στο Λονδίνo με την ομάδα Adzido Pan African Dance Company.
-Στο Βερολίνο με την Oumou Kurito και τον Drissa Kone (Mali).
-Στην Ιταλία στο φεστιβάλ “Mama Africa” (2011) όπου παρακολούθησε εντατικά μαθήματα χορού, κρουστών και balafon με δασκάλους του είδους από την Δυτική Αφρική (Assetou Coulibaly, Gerard Diby, Fatoma Dembele, Sourakhata Diabate, Naby Camara).

Από το 2000 διδάσκει Αφρικάνικο χορό στην Αθήνα και παραδίδει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 2003 ίδρυσε την ομάδα anasa δίνοντας παραστάσεις σε θέατρα, σχολεία και πνευματικά κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Ιωάννινα. Από τότε χορεύει, χορογραφεί, παίζει keyboards και αφρικάνικα κρουστά (djembe, dun dun) σε πλήθος συναυλιών με Τα Κρουστά της Τάκη. Επίσης, το 2004 η Δάφνη εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Pilates mat στη σχολή Power Pilates της Νέας Υόρκης και από τότε παραδίδει ομαδικά και ιδιαίτερα μαθήματα.

info : Artistic Studio Oriental Expression, Λ.Βουλιαγμένης 272 Α, δίπλα στο Athens Metro Mall - (ΜΕΤΡΟ :  Άγ. Δημήτριος – έξοδος Βουλιαγμένης) - Τηλ. 2109735888– κιν.6992553320  |  Κόστος συμμετοχής : 25€ (20€ για τα μέλη του Στούντιο) Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 26 Σεπτεμβρίου 2011