Σεμινάριο butoh με την Yumiko Yoshioka

11, 12 & 13 Νοεμβρίου 2011

Η Yumiko Yoshioka  χορογράφος, χορεύτρια, εκπαιδεύτρια χορού, είναι από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο του butoh στο κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος του TEN PEN CHii Artlabor στη Γερμανία. Από το 2007 συνεργάζεται με την indigo fera art productions, για παραστάσεις και σεμινάρια.

Body Resonance: Όταν το σώμα αντηχεί

"Το σώμα είναι δοχείο χρόνου. Βουτώντας στην απύθμενη δεξαμενή της συλλογικής μας μνήμης, μπορούμε να χτυπήσουμε μια πολύτιμη φλέβα ανεξάντλητης αφθονίας, εμπλουτίζοντας έτσι την ουσία της ζωής μας. Επιθυμώ να ενεργοποιήσω αυτές τις ξεχασμένες μνήμες επικεντρώνοντας στην εσωτερική μας φωνή, τη ζωτική ενέργεια Ki και την κυκλοφορία της. Το ‘Body Resonance’ είναι ένα κλειδί που ανοίγει τον διαρκώς εναλασσόμενο κόσμο μέσα και έξω από εμάς.Ας απολαύσουμε το χάος!"  - Yumiko Yoshioka

Το butoh είναι εμπνευσμένο από το Γερμανικό εξπρεσιονισμό, το σουρεαλισμό και το κίνημα dada, ξεκίνησε το 1959 από τον Tatsumi Hijikata. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί το σώμα σαν ένα ζωντανό, μεταλλασσόμενο γλυπτό, που δημιουργός του είναι η ίδια η ζωή. Αυτή η αντίληψη έχει ένα φιλοσοφικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο Χορό, αλλά και στο Θέατρο, τη Λογοτεχνία, τη Μουσική και τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες.

”NIKUTAI”, το σώμα που απηχεί τη δική του επιθυμία, ο χορός του εμπεριέχει προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, εσωτερικά τοπία και χρόνους. Το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή, ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει. Το σώμα, ένα μεταβαλλόμενο γλυπτό, διαμορφώνεται από τη ζωή και ειδικότερα από την ατομική ζωή καθενός από εμάς. Αναζητά τη καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή. Παράγει το δικό του χώρο και χρόνο, προβάλλοντας εσωτερικές, προσωπικές και αρχέγονες ποιότητες κρυμμένες μέσα μας.

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη βαθύτερη φωνή του σώματος και του πνεύματός τους. Ολοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες, το butoh είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να εκφράσουν αυτή τους την πλευρά.

Στο σεμινάριο συμμετέχει η ψυχολόγος και χορογράφος Ρένα Κωνσταντάκη, η οποία θα δώσει μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε με κάποιες τεχνικές να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, με σκοπό τη διεύρυνση και την απελευθέρωση του δυναμικού μας ως καλλιτέχνες ειδικότερα, αλλά και ως άνθρωποι γενικότερα, μιάς και σώμα, ψυχή και πνεύμα είναι ποιότητες αλληλένδετες. Πρόκειται για μία μικρή εισαγωγή, η οποία θα διαρκέσει στο σύνολο περίπου μία ώρα.

O αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

info : θέατρο Αλκμήνη,  Αλκμήνης 8-12, Αθήνα | 11, 12, 13 Νοεμβρίου 2011, Παρασκευή 17.30 - 20.30,  Σάββατο & Κυριακή 15.30 - 20.30  |  διάρκεια: 13 ώρες  |  Κόστος: 110€ + ΦΠΑ, προκαταβολή: 60 € έως 31 Οκτωβρίου 2011, η εξόφληση γίνεται τη πρώτη ημέρα του σεμινάριου. Σε περίπτωση ακύρωσης, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται, εκτός εάν για έκτακτο λόγο ακυρωθεί το σεμινάριο. |   Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής : indigoart07@gmail.com και τηλ.: 6948076345