Master classes στο Κινητήρας Στούντιο

Στα πλαίσια του Kinitiras Choreography Lab έχουν προσκληθεί και θα φιλοξενηθούν στο Κινητήρας studio-Artistic Residency Centre οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο χώρο του χορού, της χορογραφίας και όχι μόνο, John Paul Zaccarini, Michael Klien και η ομάδα του Unterwegs Theatre (Yolanda Gonzales, Ini Dil και Σταύρος Αποστολάτος). Σκοπός είναι να διδάξουν και να προσφέρουν τη βαθιά γνώση και εμπειρία τους, ο καθένας σε ένα ξεχωριστό κομμάτι της χορογραφίας και να καταφέρουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τους ορίζοντες των χορευτών προς νέες κατευθύνσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικότερα τα βιογραφικά των καλλιτεχνών και η θεματολογία των master classes:


Τρίτη 11 Οκτωβρίου και Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 12.00 – 15.00:

John Paul Zaccarini: ανεξάρτητος χορογράφος και performer, σκηνοθέτης του F/Z Company στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην μέλος του DV8 Physical Theatre. O John Paul είναι υποψήφιος για PhD στο University of Stockholm Department of Theatre Studies. Η δουλειά του εστιάζει σε διεπιστημονικούς διαλόγους μεταξύ χορού, θεάτρου, φιλμ και τσίρκου. Ανήκει στο πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό του The Circus Space London and Bristol’s Circomedia.

«Σκηνοθετώντας την αποτυχία: Το ρίσκο στη σύγχρονη χορογραφία και στο φυσικό θέατρο»

Βασισμένα στη δουλειά του σε τσίρκο, τα μαθήματα του John Paul θα εξερευνήσουν πώς σκηνοθετεί κανείς στη σκηνή μία πιθανή «αποτυχία» και την αντοχή των ανθρώπινων ορίων. Όταν ένας καλλιτέχνης δουλεύει με εξοπλισμό τσίρκου έρχεται αντιμέτωπος με φυσικούς περιορισμούς. Τι δημιουργικές πιθανότητες υπάρχουν υπό αυτούς τους περιορισμούς? Πώς μπορούν οι χορευτές να εξερευνήσουν τις ιδέες του περιορισμού και της αποτυχίας, χωρίς εξοπλισμό τσίρκου? Τι χορογραφικές πιθανότητες κρύβονται πίσω από τον κλόουν, ο οποίος αποτυγχάνει πιο θεαματικά από όλους? Αυτό το master class, εμπνευσμένο από το τσίρκο, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη αποτυχία και την συσχέτισή της με το τραγικό και το κωμικό.

Κόστος: 40 € 

 

Σάββατο 5 Νοεμβρίου και Κυριακή 6 Νοεμβρίου 16.00 – 19.00:

Michael Klien: ανεξάρτητος χορογράφος και ερευνητής, πρώην σκηνοθέτης του Ιρλανδικού Dagdah Dance Company. Ο Klien ήταν βοηθός χορογράφου στο Frankfurt Ballet με τη σκηνοθετική επίβλεψη του William Forsythe. Είναι κάτοχος PhD από το University of Edimburgh. Είναι συντάκτης του www.choreograph.net.


“Η χορογραφία ως αισθητική της αλλαγής ή Τι κόσμους χτίζουν οι δημιουργίες?”

Τα μαθήματα του Klien προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ του χορού και της χορογραφίας, εξετάζοντας την προσωπική καλλιτεχνική πρακτική απέναντι στο ευρύτερο οικολογικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Το master class αυτό εμπλέκει την πρακτική με τη θεωρία, παίρνοντας στοιχεία από τομείς όπως η ανθρωπολογία, οι καλές τέχνες, η θεολογία, η φυσική, η φιλοσοφία και η συστημική θεωρία.

Κόστος: 40€ 

 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου και Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 12.00 – 15.00:

Yolanda Gonzales, Bernhard Fauser και Wal Mayans: οι ιδρυτές του UnterwegsTheater το 1988 στο Heidelberg. Από τότε παράγουν χορευτικές παραστάσεις με πολλή επιτυχία, όπως το “Sensaciones” το οποίο έκανε παγκόσμια περιοδεία με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε, το “Guell”, το οποίο έλαβε το βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας, στο Saitama του Τόκυο και το “Middle of Nowhere” το 1999 που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1991, η ομάδα εδραίωσε το φεστιβάλ “DANCE internationally”, ένα ετήσιο event σύγρονου χορού, το οποίο πραγματοποιήθηκε χάρη στη στήριξη της πόλης του Heidelberg και το οποίο φιλοξενεί καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως William Forsythe, Amanda Miller, Hans van Mannen, Sasha Waltz, Jerome Bell and Xavier Le Roy. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.unterwegstheater.de/index.htm

«Δύο σε ένα: μοιράζοντας το χορό: νέες εκδοχές στις φόρμες του ντουέτου»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Unterwegs, Yolanda Gonzales και τα μέλη της ομάδας Σταύρος Αποστολάτος και Ini Dil, για αυτά τα master classes θα χρησιμοποιήσουν υλικό από το ρεπερτόριο της ομάδας. Θα εστιάσουν στη δράση, αντίδραση, ενεργητικότητα, παθητικότητα, κατεύθυνση, βάρος, παρόρμηση, τέλος, απόσταση, ρυθμό σε συγκεκριμένα πλαίσια ντουέτου, όπου «δύο δουλεύουν σαν ένας».

Κόστος: 40 €

Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσουν 3 παραστάσεις, Παρασκευή 2, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

 

Προσφορά για όλα τα master classes 100 €

info :  Κινητήρας studio  - artistic residency centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 2109248328  |  www.kinitirastudio.com  |   www.kinitiras.com