Σεμινάρια Τέχνης και Αυτοσχεδιασμού Κρητικών Χορών

Οκτώ πρωτότυπα σεμινάρια κρητικών χορών αφιερωμένα στον αυτοσχεδιασμό

" Όραμα της ομάδας μας είναι να διαδώσει και να προβάλει την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο με παραστάσεις, με σημερινά μέσα και τεχνικές αλλά βασισμένες στη βαθιά ιστορία μας. Είναι δύσκολο εγχείρημα και το γνωρίζουμε καλά. Ο κρητικός χορός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το flamenco, το tango, τους ιρλανδικούς χορούς και πολλά άλλα χορευτικά είδη άλλων κρατών τα οποία έχουν καταφέρει με πολύ σκληρή δουλειά και με τη στήριξη όλων στη χώρα τους να γίνουν παγκοσμίως γνωστά. Χρειάζεται να αποβάλουμε τη γραφικότητα και το φολκλόρ από την παράδοσή μας. Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών δημιουργήθηκε για αυτή την αποστολή. Ελπίζουμε να έχουμε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας, αλλά και των συμπατριωτών μας. Είμαστε έτοιμοι με ένα πολύ καλό έμψυχο και τεχνικό υλικό να ταξιδέψουμε παντού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης να συνεχίζουμε να καταγράφουμε και να ερευνούμε σε ολόκληρη την Κρήτη τους χορούς μας, τα έθιμά μας, τη μουσική μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές την ''αλήθεια και την ομορφιά του λαού μας'' που για εμάς αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν την λέξη: παράδοση" - Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών

 

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, ΩΡΕΣ 12:00 - 16:00.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ:

Το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης. Για μας ο χορός είναι τρόπος να εκφραζόμαστε. Γιατί η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν. Αυτό σημαίνει για εμάς παράδοση: κάτι που έρχεται από παλιά, αλλά έχει και σήμερα τη δύναμη να σε συγκινεί. Η αντιγραφή είναι μια στείρα παράδοση. Κάθε νέα γενιά έπαιρνε ένα στοιχείο και το έκανε δικό της. Στόχος μας είναι να κάνουμε την παράδοση πιο φρέσκια, ζωντανή, να την ανανεώσουμε, να την κάνουμε σημερινή. Η αγάπη, είναι ο κινητήριος μοχλός της ανανέωσης και της φρέσκιας ματιάς και άποψης, που μπορείς να δώσεις στην τέχνη του κρητικού χορού, χωρίς να αλλοιώσεις τη ρίζα του.

Το όραμα της διδασκαλίας μας είναι ο μαθητής να γνωρίσει και να αγαπήσει την Κρήτη και να τον αφήσουμε ελεύθερο να δημιουργήσει ανάλογα με τον χαρακτήρα του, την πνευματική του καλλιέργεια και παιδεία, τα βιώματα του, την ηλικία του και το χορευτικό του ταλέντο. Δεν μας ενδιαφέρει ο μαθητής μας να αντιγράψει αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Μέσα από διαφόρους μεθόδους διδασκαλίας αποκτά χορευτική προσωπικότητα και ελευθερώνει τα συναισθήματα του. Στόχος είναι να ξεπεράσει το επίπεδο του μαθητή και να νιώσει χορευτής.

Τα σεμινάρια τέχνης & αυτοσχεδιασμού περιλαμβάνουν τετράωρη διδασκαλία αυτοσχεδιασμών από τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη. Θα πραγματοποιηθούν 8 σεμινάρια κατά την διάρκεια της διδακτικής χρονιάς 2011-2012. Θα πραγματοποιείται ένα σεμινάριο κάθε μήνα στο χώρο της διδασκαλίας του Κέντρου Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού. Θα δοθεί έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς-φιγούρες σε Συρτό και Μαλεβιζιώτη, σε ανδρικές και γυναικείες φιγούρες στην έκφραση και το ύφος του χορευτή-τριας, στην ανάπτυξη χορευτικού ταλέντου του κάθε συμμετέχοντα και στον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών-φιγούρων. Θα πραγματοποιηθεί προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού. Προσκαλούμε όσους θέλουν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από την τέχνη του κρητικού χορού, καθώς και όλους τους χοροδιδασκάλους ελληνικών χορών.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

  1. Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 , ώρες 12:00 - 20:00
  2. Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 , ώρες 12:00 - 20:00
  3. Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 , ώρες 12:00 - 20:00
  4. Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 , ώρες 12:00 - 20:00
  5. Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 , ώρες 12:00 - 20:00
  6. Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 , ώρες 12:00 - 20:00
  7. Σάββατο 5 Μαΐου 2012 , ώρες 12:00 - 20:00
  8. Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 , ώρες 12:00 - 20:00


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ & ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ

 

Κατάγονται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό. Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. To 1997 χορεύει ο Γιάννης Μεγαλακάκης στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα. Το 1998 ιδρύουν την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".
Το 2002 συμμετέχουν  με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό "ΔΙΦΩΝΟ" στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα. Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 2005 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα, την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη», στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού. Η παράσταση ''Όταν ακούω Κρήτη'' παρουσιάστηκε σε καταξιωμένους χώρους και φεστιβάλ, όπως το θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου, στο φεστιβάλ "Υακίνθεια" στα Ανώγεια της Κρήτης και αλλού.                                                                              
Το ίδιο έτος οι αδερφοί Μεγαλακάκη κυκλοφορούν το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό «Όταν ακούω Κρήτη». Ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.
Το 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

Το 2008 παρουσιάζουν με τη χορευτική τους ομάδα την χοροσυναυλία  «Η Κρήτη των ονείρων» με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων, στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα. Το 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.

Το 2009 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα. Ένα τέτοιο εγχείρημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο παραδοσιακού χορού.
To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Χορογράφοντας'' από τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες, το χορό και την ποίηση. Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
Το 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει τη διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς ''Το νησί'' η οποία προβλήθηκε στο Μega, μεταφορά στην τηλεόραση του best seller της Victoria Hislop
Το 2010 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης» στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.
Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη». Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς. Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας μας από παραστάσεις και πρόβες τα τελευταία 5 χρόνια.
Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Παράλληλα τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του ως τέχνη.

Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τους Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γιάννη Ξυλούρη ,Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και πολλούς άλλους. Πολλά άρθρα του Γιάννη Μεγαλακάκη σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών στις εξής πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κιλκίς, Βέροια, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ικαρία, Ρόδο, Κώ, Ηράκλειο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βασιλεία Γαλλίας, Λονδίνο, Ζυρίχη, Παρίσι και άλλες πόλεις.

info : Kέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού, Πριάμου 120, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα,17343  |  Επικοινωνία τηλ. 2109766770 και 6938844066  |  e-mail: gmegal@hotmail.com