Making a Hip-hop Videodance CLIP

Workshop

Making a Hip-hop Videodance CLIP

με την Χρυσάνθη Μπαδέκα ( video group )

και την Αφροδίτη Βερβενιώτη ( hip-hop group )

 

Στις αρχές του 1970, ο DJ Kool Herc ξεκίνησε να οργανώνει χορευτικά πάρτυ στο σπίτι του στο Bronx. Τα πάρτυ έγιναν τόσο δημοφιλή που μεταφέρθηκαν σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να χωρούν περισσότερους ανθρώπους. Οι έφηβοι της πόλης, μετά από χρόνια βίας σε συμμορίες, ξεκίνησαν να ψάχνουν νέους τρόπους να εκφράσουν τους εαυτούς τους. Αυτά τα πάρτυ, που φιλοξενούνταν σε πάρκα, έγιναν μέσο έκφρασης και διέξοδος για τους εφήβους, οι οποίοι ‘‘αντί να μπλέκουν και να μαλώνουν στους δρόμους, τώρα είχαν ένα μέρος να διοχετεύουν την καταπιεσμένη τους ενέργεια’’. Ενώ η πρώιμη hip hop του ’70 βοήθησε στη μείωση της γκανγκστερικής βίας στο εσωτερικό της πόλης (αντικαθιστώντας τη βία με το χορό και μάχες artwork) τώρα πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας.
Ο χορός Hip-hop είναι χορός που συνδυάζει τη γύμναση του σώματος, τη χορογραφία και τον αυτοσχεδιασμό βασισμένα στις κινήσεις της Hip-hop σκηνής με τη συνοδεία rap, hip-hop και rn’b μουσικής.

Το Videodance είναι μία σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα που συνδυάζει την τέχνη της κίνησης και του ρυθμού, με την τέχνη της κινούμενης εικόνας, της σκηνοθεσίας και του μοντάζ.

Το MAKING A Hip-hop Videodance CLIP workshop αφορά τον οποιονδήποτε θα ήθελε να δοκιμαστεί μπροστά από την κάμερα σε κίνηση Hip-hop (dance group) ή οποιονδήποτε θα ήθελε να δοκιμαστεί πίσω από την κάμερα (video group). Στο dance group, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να συντονίζουν τα διάφορα μέλη του σώματος τους αποκτώντας αρμονία στην κίνηση, θα διδαχθούν μία μικρή χορογραφία, στην οποία θα επέμβουν αυτοσχεδιαστικά και θα βοηθήσουν συμβουλευτικά την επεξεργασία του clip. Στο video group, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το χειρισμό της κάμερας, τις βασικές κινηματογραφικές αρχές, το storyboard και την επεξεργασία της εικόνας (μοντάζ). Οι δύο ομάδες θα δουλέψουν ανερξάρτητα αλλά και μαζί προκειμένου από κοινού να οργανώσουν την ιστορία του video-clip, τα γυρίσματα και την επεξεργασία του υλικού τους.

Το 4ήμερο workshop αποσκοπεί στη δημιουργία σύντομων video-clip τα οποία θα παρουσιαστούν στον Κινητήρα μία εβδομάδα μετά τη λήξη του σεμιναρίου.

 

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ : 19-20 & 26-27 Νοεμβρίου (15:00 – 20:00)
  • Παρουσίαση των video clips : 4 Δεκεμβρίου (16:00 )
  • ΚΟΣΤΟΣ: 80 €
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (για το video group) : 1 ) Laptop (τουλάχιστον : windows xp ή Mac Tiger OSX, 1GB RAM, 60GB ελεύθερα, με περασμένο το PREMIERE  Pro CS5, CS4 ή CS3 ),  2)  Ψηφιακή κάμερα, που να συνδέεται με τον υπολογιστή, ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, που τραβάει βίντεο.

 


Αφροδίτη Βερβενιώτη  : Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2002), της Rotterdamse Dansacademie στην Ολλανδία (2005) και PG/ Ma Choreography, Tilburg, Ολλανδία (2007). Υπότροφος του ΙΚΥ (2004) καθώς και του Jacob’s Pillow Contemporary Tradition, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α. (2002). Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού της Νατάσσας Ζούκα, Αίρεσις, 58+3, χοροθέατρο Αrt, Ακιν, Memento Bodyworks. Από το 2004 συνεργάζεται με την χοροθεατρική ομάδα Κινητήρας. Από το 2008 είναι Ιέρεια στην Αφή της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2007 διδάσκει Hip-hop σε σχολές χορού. Έχει παραδώσει σεμινάριο Ηip-hop στη δραματική σχολή Θεοδοσιάδη (2007) και χορογραφίας, όπου συνεργάστηκε με τον μουσικό Ορέστη Τάνη (Σύμπραξις 2010). Έχει χορογραφήσει τα χορευτικά κομμάτια Sargam, Lost Thought, Alternative (Ολλανδία, Tilburg Fontys University 2005-2007) και Towards (Kινητήρας Residency Center 2010). Έχει επιμεληθεί κινητικά τα Electra The Rewrite του Edward Pomerantz (Athens Fringe Festival 2010, παραγωγή Κινητήρας) και Έξι Κρυμμένα Αρχεία του Θωμά Διάφα (2011).

Χρυσάνθη Μπαδέκα : Η Χρυσάνθη Μπαδέκα αφού αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου (Αθήνα), συνέχισε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του New York University τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Tisch School of the Arts, NYU (Νέα Υόρκη) έχοντας ως εξειδίκευση την χορογράφια και το Videodance. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρακολουθεί ως ακροάτρια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) ενώ το ενδιαφέρον της μετατοπίζεται στην διδασκαλία εργαστηρίων Videodance (Κέντρο Duncan, Athens Video Dance Project, Ludens Labs, White Lemon Studio) στο performing, στην δημιουργία Χορών για την Κάμερα, video-εγκαταστάσεων και multimedia παραστάσεων, στα οποία η διάδραση του κινητικού αυτοσχεδιασμού με τα οπτικοακουστικά μέσα αποτελεί βασικό πεδίο πειραματισμού. Έχει χορογραφήσει το Hark, Last, Status Entropus (GSO βραβείο, ΝΥ), I am a prisoner in my skull, The new Normal και Fin de Partie #2, ένω έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει τα Videodances: s_p, BREATH/e (Athens Videoart Festival 2010), Σαν το ψάρι μες στην γυάλα, amen, vortex και δημιουργήσει την βίντεο-εγκατάσταση performance Κ 26 (Athens Video Dance Project 2010). Στην Νέα Υόρκη έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τους Second Avenue Dance Company και Ch.B.Christiensen (NYU), A.Yavin (Whitney Museum), M.Zira (The Kitchen), E.Poulinas (DNA), Johannes Wielend Dance Company (The Yard Festival/ Residency), Κλεόνη Μανουσάκη (Abc No Rio) ενώ στην Ελλάδα με τους Vis Motrix (ΚΘΒΕ), Ελληνικό Χορόδραμα (Μουσείο Μπενάκη), ‘Οπερα Θεσσαλονίκης (La Traviata), Mesomorph, 58+3, v.void. Από τον Οκτώβρη του 2010 συνεργάζεται ως χορεύτρια με τις ομάδες χορού κι όμΩς κινείται και 58+3.

 

info :   Κινητήρας studio  - artistic residency centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 2109248328  |   www.kinitirastudio.com  |   www.kinitiras.com