Εργαστήριο Χορογραφικής Σύνθεσης με τη Ζωή Δημητρίου

10 -11 Δεκεμβρίου 2011

στο Κέντρο Χορού "Ι. & Ρ. Ντάνκαν"

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξερεύνηση τρόπων για τη δημιουργία και ανάπτυξη σόλο υλικού,  έτσι ώστε να δώσει στον κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό την καλλιτεχνική του προσωπικότητα.Τα υλικά, που ενδυνάμει θα χρησιμοποιηθούν είναι η κίνηση,  το κείμενο/λόγος και η χρήση αντικειμένων. Σημαντικό κομμάτι θα είναι και η δημιουργία καταστάσεων σε σχέση με τον προτεινόμενο χώρο και χρόνο.

Το εργαστήρι αυτό συνδέεται με την επόμενη δημιουργία της Ζωής Δημητρίου ''You May'', που θα παρουσιαστεί τον Μάιο του 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα είναι μία ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εργαστούν πάνω στη θεματολογία του ρίσκου και της υπέρβασης, και να αποτελέσει μία ισχυρή στιγμή ανταλλαγής, σύνθεσης πληροφοριών και αμοιβαίου εμπλουτισμού.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

 

ΖΩΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Χορογράφος, χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συνέχισε τις σπουδές της με Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Τρίσα Μπράουν στη Νέα Υόρκη. Το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Laban στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα χόρεψε με πολλές σύγχρονες ομάδες χορού και στο εξωτερικό συνεργάστηκε ως χορεύτρια με καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων η Υβόν Ράινερ, Κίρστυ Σίμσον, Φίλιξ Ρούκερτ και Σιόμπαν Ντέιβις. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο θέατρο Μπόνι Μπέρντ, The Place, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Πίκολο του Μιλάνο, στο Φεστιβάλ ‘Europe in Motion’ στο Βουκουρέστι κ.α. Χορογράφος-ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, η Ζωή Δημητρίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει χορό και χορογραφία μεταξύ άλλων στο Laban, The Place, Independence Dance, και Central School of Speech and Drama.

Ως ανεξάρτητη χορογράφος, παρουσίασε το 2007 την δουλειά Limen για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση της Λύν Σέυμουρ. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ρόμπιν Χάουαρντ για την παραγωγή της δουλειάς ‘Goddesses in Exile’ και η τελευταία της δουλειά ‘In The Process of….’ βραβεύτηκε με το 2009 Bonnie Bird Choreography Fund Award και επιλέχθηκε στην πρώτη δεκάδα καλύτερων έργων του Aerowaves. Πρόσφατα τιμήθηκε με το 2010 CFC Award (Βραβείο Χορογραφίας για παιδιά), μια συμπαραγωγή μεταξύ του θεάτρου Sadlers Wells, της θεατρικής ομάδας Company of Angels και του London Contemporary Dance School για το νέο έργο Little creatures που παρουσιάστηκε στο θέατρο Lilian Baylis και The Place του Λονδίνου.

 

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν είναι ένα δυναμικό κέντρο χορού, αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα και δημιουργία, ένα διεθνές σημείο συνάντησης για προτάσεις και ερευνητικά προγράμματα, πλατφόρμα παρουσίασης έργων μικρής κλίμακας (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγής ιδεών για τους καλλιτέχνες, το κοινό και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Πρωταρχικός του στόχος παραμένει η πλαισίωση και υποστήριξη νέων ή αναδυόμενων χορογράφων, στο διάστημα που αναζητούν και αρθρώνουν το δικό τους ‘χορογραφικό λόγο’, καθώς και η καλλιέργεια και διεύρυνση του κοινού του χορού. Είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου EDN (European DanceHouses Network), με το οποίο έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα modul dance (Culture 2007-13). Σε συνεργασία με τους διεθνείς και τοπικούς εταίρους του, θέτει και υπηρετεί ένα νέο στόχο: να υποστηρίξει και να δώσει χώρο σε όλα τα στάδια της χορογραφικής διαδικασίας: την έρευνα, τη φιλοξενία και κινητικότητα του καλλιτέχνη, την παραγωγή, παρουσίαση και προβολή του καλλιτεχνικού του έργου. Βασικό άξονα του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου αποτελεί η Σχολή Χορού που, μαζί με το παράρτημα Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών, αριθμεί πάνω από 600 μαθητές, παιδιά και ενήλικες. Ανήκει στο Δήμο Βύρωνα και διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τη Ρένα Παπαγεωργίου.  

info:  Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου, Βύρωνας/Αθήνα | τηλ: 210 7621234 | Ημέρες & Ώρες Εργαστηρίου : Σάββατο 10/12  11:00-14:30 και Κυριακή 11/12  11:00-14:30  | Τιμή σεμιναρίου: 80€