Σεμινάριο με τον Roberto Olivan

  

Approach of the performance (creation and vision)”

«Προσεγγίζοντας την παράσταση (δημιουργία και όραμα)»

19-23 Δεκεμβρίου 2011

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές, performer και ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στην κίνηση. Πώς σωματοποιούμε τον εαυτό μας; Πώς προσεγγίζουμε τον εαυτό μας; Πώς το όραμα και η δημιουργία της παράστασης μπορεί να γίνει σύνθετη και απλή την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;
Το σεμινάριο αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποβάλλουν το φόβο, να έρθουν σε επαφή με τις άπειρες δυνατότητες του σώματός τους και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή τους σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στη σταδιοδρομία τους στο χορό. «Στο σεμινάριο θα επικεντρωθούμε στο να παράγουμε χορευτικές κινήσεις με βάση τα ζωώδη ένστικτά μας και στην προσωπική μας δημιουργικότητα. Θα δυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση μέσω της ομαδικότητας και μέσω ασφαλών συμπερασμάτων από δύσκολες καταστάσεις», τονίζει ο Roberto.

Ο Roberto Olivan, έχοντας περάσει από όλες τις παραδοσιακές μεθόδους χορού, δέχεται την αναγκαιότητα των συμβατικών  τεχνικών, όπως επίσης και τους περιορισμούς τους. Επιχειρεί  μια συνεχή αναζήτηση για την τελειοποίηση της τεχνικής του, ώστε να αναπτύξει μια μοναδική γλώσσα με επίκεντρο την ταχύτητα και την ακρίβεια. Ψάχνει νέους τρόπους για να αποδώσει μέσω του χορού τη συναισθηματική ομορφιά, η οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με απλές κινήσεις, είτε με σύνθετες. Ο Roberto πρεσβεύει ότι η συνείδηση των εσωτερικών αισθήσεων ενώνει το μυαλό με τη σωματική δομή, που σχετίζονται με χωροχρονικές ενέργειες, με άλλους και με τον εαυτό.
Με αυτή την έννοια, το σώμα γίνεται ένα εργαλείο προβολής της σωματικής και συναισθηματικής  ροής.


Roberto Olivan : Γεννημένος στην Tortosa της Καταλονίας (Ισπανία), ο Roberto Olivan είναι χορογράφος και διευθυντής του καλλιτεχνικού κινήματος ENCLAVE (ENCLAVE ARTS DEL MOVIMENT. Ο Roberto ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Θεάτρου στην Βαρκελώνη και συνέχισε στο P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες,Βέλγιο). Χόρεψε σε όλο τον κόσμο με την ομάδα ROSAS (Anne Teresa de Keersmaeker) και δούλεψε με μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στο χώρο των τεχνών, όπως τον θεατρικό διευθυντή και σεναριογράφο Robert Wilson, τον συνθέτη Josse de Pauw και τον ηθοποιό Tom Jansen . To 2001 δημιούργησε τη δική του ομάδα, την ENCLAVE Dance Company και το 2004 το Deltebre  Dansa Festival, το οποίο ξεκίνησε από ένα workshop για να εξελιχθεί σε διεθνούς φήμης φεστιβάλ. Τα έργα του παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αφού έχει χορογραφήσει για ομάδες χορού όπως επίσης και για χορωδίες, κινηματογράφο, τσίρκο και συμβούλους ηθοποιών.
Έχει διδάξει και έχει δημιουργήσει έργα μεταξύ πολλών για τους: Vertigo Dance Company(Ισραήλ), P.A.R.T.S. (Βέλγιο), SEAD (Αυστρία), Szeged Contemporary Dance Company (Ουγγαρία), Iceland Dance Company (Ισλανδία), The Royal Ballet School of Antwerp (Βέλγιο), Centre National des Arts du Cirque (Γαλλία), Race & Rhythm Space (Ηνωμένο Βασίλειο), Ecole Superiore des Arts du Cirque (Βέλγιο), Τhe Galician Choreographic Centre (Ισπανία), National University of Arts -KNUA ( Σεούλ, Νότια Κορέα) και το  Ensemble Walpurgis (Βέλγιο).

«Ο Roberto Olivan ζει και εργάζεται κατά κύριο λόγο στις ετερόκλητες πόλεις των Βρυξελλών και της Βαρκελώνης. Στη δουλειά του καταφέρνει να συνδυάσει αυτές τις φαινομενικά αντιτιθέμενες επιρροές, χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από καλλιτεχνικές γλώσσες με σκοπό να δημιουργήσει ένα αρχέγονο σωματικό θέατρο γεμάτο θαυμάσιες αντιφάσεις. Εμπνέεται σταθερά από την καταγωγή και εμπειρία του και χρωματίζεται από αυτές των ερμηνευτών μαζί με τους οποίους δημιουργεί. Παρόλο που έχει εκπαιδευτεί άριστα σε πολλά είδη, κατέχοντας την τέχνη του ελέγχου και της ακρίβειας, ο Olivan δουλεύει όχι με διάνοια, με μυαλό, αλλά με συναίσθημα, σωματικότητα και αγάπη. Επιζητεί να κάνει τη δουλειά του προσβάσιμη σε κοινά, συνδυάζοντας την δύναμη και ενέργεια του τσίρκου με την σκληρή πραγματικότητα το κόσμου στον οποίο ζει. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματικά διεγερτική τελετή, φανταστική αλλά και με κάποιο τρόπο εγκάρδια και προσγειωμένη.» - Απόσπασμα από το άρθρο του καθηγητή πολιτιστικής δημοσιογραφίας  και κριτικού χορού Joaquim Noguero «Olivan, ο χορογράφος της διασταύρωσης/σύγκλισης», περιοδικό Transversal.

Παρουσίαση της δουλειάς του σεμιναρίου, ανοιχτή στο κοινό στις 23 Δεκεμβρίου 2011, στις 16.00.

 info : Κινητήρας Στούντιο Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα, Τηλ: 210.9248 328  |  εγγραφές μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011, κόστος 80 ευρώ. Για εγγραφές από την 1η  Δεκεμβρίου 100 ευρώ  | Ώρες σεμιναρίου 12.00-16.00