Σεμινάριο Αφρικάνικου χορού και Αφρικανικής άρπας

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού  

με τον GERARD DIBY

4 - 5 Φεβρουαρίου 2012, 11:00 - 14:00


Σ’ αυτό το σεμινάριο, θα διδάξει τους χορούς zoua και temate. Ο χορός Zoua είναι χορός μάσκας από την δυτική μεριά της Ακτής Ελεφαντοστού και ο χορός Temate, που είναι από την ίδια περιοχή, είναι χορός των κοριτσιών κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους στους αγρούς, ένας χορός πολύ πλούσιος σε ομορφιά, αλλά και σε ρυθμό. Το σεμινάριο θα συνοδεύσουν οι: Issouf Touré και Bachir Sanogo και μέλη της ομάδας Seli Kanou.

Ο Issouf Touré έχει εκπαιδευτεί στην παραδοσιακή σχολή της Ακτής Ελεφαντοστού, από τα εννιά του χρόνια. Είναι κρουστός, τραγουδιστής, χορευτής και ακροβάτης. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού και κρουστών «Possoumbo», που έχει την βάση της στο Abidjan. Έχει δουλέψει σαν σολίστας σε μεγάλες παραγωγές όπως το Mother Africa ή Mama Africa κάνοντας διεθνείς περιοδείες. Από την στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, έγινε μέλος της ομάδας «Papson» και δημιούργησε το δικό του γκρουπ «Faama». Δίνει μαθήματα αφρικάνικων κρουστών και συνοδεύει σεμινάρια και μαθήματα πολλών αναγνωρισμένων δασκάλων.

 

JEAN LANDRUPHE GERARD DIBY : γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού. Από τα 10 του χρόνια άρχισε να χορεύει, μαθητεύοντας αρχικά στο χωριό κοντά στον πατέρα του και τη μητέρα του που ήταν χορευτές και τραγουδιστές. Πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς χορού και στην συνέχεια μπήκε στα μπαλέτα «Marawhet», «Coteban», και μετά στα εθνικά μπαλέτα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου έμαθε τους παραδοσιακούς χορούς και ρυθμούς, και περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Αποφασίζοντας να μείνει στην Ευρώπη, σπούδασε σύγχρονο χορό και τζαζ, και το 2000 άρχισε να δουλεύει με τον George Momboye, όπου δημιούργησαν παραστάσεις όπως οι «Adjaya»,  « Tahama», «Boyacoda», κ.ά. Το 2005 συνεργάστηκε με την Merlin Niayacam, και μετά το μιούζικαλ «Kirikou et Karaba» σε σκηνοθεσία Wayne McGregor, ξεκίνησε την δική του ομάδα χορού. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το καινούριο του έργο, στην Ιταλία. Χάρη στα διάφορα είδη χορού που έχει μελετήσει, είναι ένας πολυδιάστατος χορευτής. Τον αποκαλούν ο Woody του χορού (το αγόρι του χορού).

 

 


 

      Σεμινάριο Αφρικανικής Άρπας (KAMELE N'GONI)

με τον BACHIR SANOGO

4 - 5 Φεβρουαρίου 2012,  17:00 - 19:00

 

BACHIR SANOGO : Η μαγεία της παραδοσιακής αφρικάνικης μουσικής έχει τη δύναμη να ξυπνάει τις αισθήσεις. Η δύναμη των κρουστών, η γλύκα του balafon και η μελωδία των τραγουδιών δημιουργούν πρωτόγονες αισθήσεις, συχνά ξεχασμένες. Ο δυτικός κόσμος γνωρίζει καλά τα πιο κλασσικά όργανα της Δυτικής Αφρικής, όπως τη μεγάλη ποικιλία των τυμπάνων mandingues. Αλλά δίπλα από αυτούς τους πρωταγωνιστές του ρυθμού, υπάρχουν και άλλα όργανα των οποίων ο ήχος μαγεύει τις καρδιές : Kora, Djeli N’Goni.

Γεννημένος στο Αμπιτζάν, η μουσική πολύ γρήγορα σημάδεψε το δρόμο του και επιβλήθηκε σαν πραγματικό πάθος. Το τραγούδι (στις γλώσσες Μπαμπαρά και Μοσσί) γίνεται γρήγορα ο κυριότερος τρόπος έκφρασης του, αλλά μελετά επίσης και τα κρουστά (djembe, dumdum, calebasses, congas) αλλά κυρίως το Kamele n’goni το οποίο και διαλέγει σαν βασικό του όργανο. Αφού εκπαιδεύτηκε από τους δύο μεγάλους maîtres SEKUBA TRAORÉ και MOUSSA KONÉ, η εμπειρία του αρχίζει στην αφρικανική γη για να συνεχιστεί στην Ευρώπη. Ζει στο Παρίσι από το 2000. Η περιέργεια του και η δίψα του να ανακαλύψει διαφορετικούς μουσικούς ορίζοντες κατάφερε να ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια. Δε διστάζει να αναμείξει την κουλτούρα του με άλλες μουσικές φόρμες εμπλουτίζοντας και διεγείροντας την δημιουργικότητα του. Από το 2001 είναι μέλος της ομάδας Georges Momboye, στην οποία είναι πρώτη φωνή και μουσικός σε πολλά έργα στη Γαλλία και ανά τον κόσμο. Πολλαπλασίασε τις συνεργασίες του με παγκόσμια γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Frédéric Galliano, Mina Agossi, Trilok Gurtu,Yan Garbarek, Jean Philippe Rikiel.
Ευχόμενος να συγκεντρώσει το σύνολο αυτών των καλλιτεχνικών και ανθρώπινων εμπειριών του σε ένα έργο πιο προσωπικό, δημιουργεί το 2003 το συγκρότημα Denssiko. Στη γλώσσα Bambara «Denssiko» σημαίνει «παιδικό όνειρο-όνειρο του παιδιού». Και είναι σε ένα μελωδικό όνειρο που μας παραπέμπουν οι νότες αυτού του καλλιτέχνη. Αυτό το γκρουπ είναι το μέσο για να οικοδομηθεί μια έρευνα μουσική, αλλά και αδελφική, στη διασταύρωση πολλών μουσικών στυλ, η αφρικάνικη παράδοση αναμεμειγμένη στις επιρροές της τζαζ, των μπλουζ και της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο Bachir Sanogo, που συνθέτει αυτά τα τραγούδια μπορεί έτσι να εξερευνήσει την πολυπλοκότητα μιας ευαισθησίας που χαρακτηρίζεται πριν απ’ όλα από τον εκλεκτισμό της.

 

KAMELE N'GONI: Πολύ αρχαίο έγχορδο όργανο, και πολύ ειδικό αφού είναι μέρος του κόσμου των griots (τραγουδιστές, αφηγητές, ιστορικοί, maitres της ευγλωττίας, αληθινοί άξονες της κουλτούρας της Δυτικής Αφρικής). Οι μουσικοί που κατέχουν τη ρευστή αρμονία και τις χίλιες και μια αποχρώσεις του Kamele N’goni, δεν το θεωρούν αποκλειστικά σαν μουσικό όργανο, αλλά πιο πολύ σαν μια πνευματική συνοδεία των πιο βαθιών απόκρυφων σκέψεων. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που στην Αφρική, αυτοί οι παίκτες θεωρούνται σαν "εκλεκτοί", έχοντας θείο δώρο. Μελωδικό παραδοσιακό όργανο της Δυτικής Αφρικής, το βρίσκουμε στο Μάλι, Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη.... Αποτελείται από μια μεγάλη αδειασμένη κολοκύθα, σφαιρικής ή μακρόστενης φόρμας, που χρησιμεύει σαν ηχείο, σκεπασμένη από δέρμα κατσίκας. Αυτή η κολοκύθα είναι διαπερασμένη από ένα μακρύ κομμάτι ξύλου που στην άκρη του είναι τοποθετημένα τα κλειδιά, παραδοσιακά από ξύλο ή στην μοντέρνα του έκδοση από μέταλλο.Οι χορδές, από νάιλον, είναι τεντωμένες χάρη σε μια μικρή «γέφυρα» που ακουμπάει στο δέρμα. Το KAMELE N’GONI, αποτελείται από 8 χορδές παρ’ ότι μπορούμε να το βρούμε μέχρι και με 14 χορδές.

 


 

Κόστος σεμιναρίων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
Προπληρωμή μέχρι και 29/01 : 85€
Προπληρωμή μέχρι και 29/01 για τους μαθητές της Σχολής : 80€
Μετά τις 29/01 : 100€
Μετά τις 29/01 για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 90€


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ KAMELE N'GONI
Προπληρωμή μέχρι και 29/01 : 45€
Προπληρωμή μέχρι και 29/01 για τους μαθητές της Σχολής : 40€
Μετά τις 29/01 : 55€
Μετά τις 29/01 για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 50€

 

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα των σεμιναρίων, τον τρόπο πληρωμής, κάποιον άλλο συνδυασμό παρακολούθησης, το τμήμα κρουστών που σας ταιριάζει ή οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Τα σεμινάρια απευθύνονται σε δάσκαλους & μαθητές, σε επαγγελματίες & ερασιτέχνες.

 


info: African Culture Center STUDIO SELI KANOU, Αχιλλέως 53, μετρό Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. (0030) 210 524 70 70, 6932 130 805, 6948 27 33 99  |  www.selikanou.com