Σεμινάρια με την Ann Cooper Albright

Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων

 

Η συνεργασία του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων με την Ann Cooper Albright που ξεκίνησε με την παρουσία, την ομιλία και το ανοιχτό μάθημά που προσέφερε στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Χορού το 2010, συνεχίζεται τον Μάρτιο 2012 με μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών σεμιναρίων που θα δώσει στην Αθήνα.

Τα πρακτικά μαθήματα που προτείνει είναι:

 1. Contact Improvisation
 2. Physical Mindfulness
 3. Dancing With Difference: A Professional Development Seminar for Educators and Dancers (Ένα επαγγελματικό αναπτυξιακό σεμινάριο για εκπαιδευτές και χορευτές)

Τα θεωρητικά μαθήματα που προτείνει είναι:

 1. Moving Words: an integrated approach to writing and dancing (Κινούμενες λέξεις: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο γράψιμο και το χορό)
 2. Autobiography and Performance (Αυτοβιογραφία και περφόρμανς)
 3. Engaging Bodies: The Politics and Poetics of Corporeality (Συμμετέχοντα Σώματα: Η πολιτική και ποιητική της σωματικής ύλης)

Με υπο-ενότητες:
α. Για τη σάρκα και τη φιλοσοφία/ σωματοποίηση στη δυτική σκέψη
β. Πολιτισμικά σώματα/ πολιτισμικές διαφορές
γ. Κατασκευάζοντας το «ικανό» σώμα
δ. Το σώμα στην ακαδημία- κάνοντας την θεωρία πρακτική και την πρακτική θεωρία


Η Ann Cooper Albright είναι performer, χορογράφος και φεμινίστρια και Professor of Dance στο Oberlin College. Συνδυάζοντας το ενδιαφέρον της για το χορό και την πολιτισμική θεωρία, ασχολείται με την εκπαίδευση και διδασκαλία στο χορό, τα performance studies και gender studies, με πρόθεση να εξασκήσει τους μαθητές τόσο σε πρακτικές, αλλά και σε θεωρίες για το σώμα. Είναι η συγγραφέας των βιβλίων Modern Gestures: Abraham Walkowitz Draws Isadora Duncan Dancing (2010); Traces of Light: Absence and Presence in the Work of Loie Fuller (2007); Choreographing Difference: the Body and Identity in Contemporary Dance (1997) and co-editor of Moving History/Dancing Cultures(2001) και Taken By Surprise: Improvisation in Dance and Mind (2003). Encounters with Contact Improvisation (2010) είναι μια από τις τελευταίες της περιπέτειες με το γράψιμο και το χορό μαζί με άλλους! Η Ann δουλεύει σε ένα διεπιστημονικό project με τον τίτλο Gravity Matters, που εξετάζει τη σύγχρονη σωματοποίηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

 


 

Προτεινόμενα Σεμινάρια με την Ann Cooper Albright:

 

 • Contact Improvisation

Μεταξύ ανθρώπων, υπάρχουν πολλά σημεία επαφής- το οπτικό, το σωματικό, το ρυθμικό, το συναισθηματικό και όλα αυτά διαμορφώνουν το τοπίο του χορού Contact Improvisation. Σε αυτό το σεμινάριο θα αποκτήσουμε σωματικές ικανότητες (όπως το να κυλάμε, να μάθουμε πότε να δίνουμε βάρος, πως και πότε να λαμβάνουμε και διαχειριζόμαστε το βάρος του άλλου, πως να πέφτουμε μαλακά) τις οποίες χρειαζόμαστε για να διευκολύνουμε, τον χορό μεταξύ μας, με συνειδητότητα.

 

 • Physical Mindfulness (σωματική συνειδητότητα)

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε κάποιες από τις body/mind πρακτικές (όπως yoga, authentic movement, Body-Mind Centering και αυτοσχεδιαστικός χορός) έτσι ώστε να γίνουμε περισσότερο συνειδητοί στο πως ζούμε, μέσω του σώματός μας. Το πώς κινούμαστε αντανακλά, αλλά και επηρεάζει το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, θα εστιάσουμε την πρόθεση και προσοχή μας στις εμπειρίες σωματοποίησης, στις σχέσεις με τους άλλους και το περιβάλλον μας.

 

 • Moving Words: an integrated approach to writing and dancing - Κινούμενες λέξεις: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο γράψιμο και το χορό.

Αυτό το σεμινάριο εκκινεί από την εξής υπόθεση: ο χορός και το γράψιμο, αρθρώνουν τις σωματικές και διανοητικές εμπειρίες μας και άρα είναι και τα δυο στενά συνδεδεμένα με τη διαδικασία του πως εντοπίζει/τοποθετεί κανείς τον εαυτό του στον κόσμο. Μέσα από γραπτούς και επιτελεστικούς (performative) αυτοσχεδιασμούς, θα εστιάσουμε στην κίνηση ως πηγή για γράψιμο, αλλά και στη γλώσσα ως υποστηρικτικό εργαλείο του χορού. Δίνοντας προσοχή στο σχήμα, τους ήχους, τους ρυθμούς, την αισθητηριακή και σημειωτική υφή των λέξεων, αλλά και στο προσωπικό αλλά και πολιτισμικό νόημα που εμπεριέχεται στην σωματική μας ‘γραφή’- θα δημιουργήσουμε κείμενα και χορό τα οποία προκαλούν τα συμβατικά όρια ανάμεσα στις γλώσσες του σώματος και τις γλώσσες της διανόησης.

 

 • Dancing With Difference: A Professional Development Seminar for Educators and Dancers - Χορεύοντας διαφορετικά- ένα επαγγελματικό αναπτυξιακό σεμινάριο για εκπαιδευτές και χορευτές.

Σε αυτό το συμμετοχικό σεμινάριο, θα εξερευνήσουμε κινητικές εμπειρίες, που είναι προσβάσιμες για μαθητές με σωματικές και γνωστικές ικανότητες. Αντλώντας από τις τεχνικές στις οποίες η Ann Cooper Albright έχει εκπαιδευτεί, όπως Contact Improvisation, Body-Mind Centering και άλλες σωματικές τεχνικές - η Ann Cooper Albright θα συστήσει τους συμμετέχοντες σε ιδέες και δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην εκπαίδευση των μαθητών τους, μέσα από την αμεσότητα του σώματος.

 

 • Autobiography and Performance - Αυτοβιογραφία και περφόρμανς

Το Autobiography and Performance, είναι ένα μάθημα το οποίο συνδυάζει παραστατικές πρακτικές με διανοητικές θεωρίες, για να εξερευνήσει τους τρόπους τους οποίους υιοθετούν οι άνθρωποι, και τις επιλογές που κάνουν όταν κατασκευάζουν μια αναπαράσταση του εαυτού τους. Θα εξετάσουμε το πώς η προσωπική ιστορία του καθενός, φύλο, εθνική ταυτότητα, φυλή, σεξουαλικότητα και ικανότητες του, διαμορφώνουν τη δημιουργία μιας αυτοβιογραφικής παράστασης. Πως επηρεάζεται η ανάγνωση της κάθε αυτοβιογραφικής ‘γραφής ‘ απο την παρουσία του σώματος του περφόρμερ?

 

 • Engaging Bodies: The Politics and Poetics of Corporeality - Συμμετέχοντα Σώματα: Η πολιτική και ποιητική της σωματικής ύλης

Αυτό το σεμινάριο, θα αντλήσει υλικό από τις πρόσφατες εξελίξεις στα ακαδημαϊκά πεδία της φιλοσοφίας, της πολιτιστικής θεωρίας, somatics, φεμινισμού, ανθρωπολογίας και queer theory για να εξερευνήσει το πώς το σώμα εκπροσωπείται, συλλαμβάνεται, βιώνεται στη σύγχρονη εποχή. Θα χρησιμοποιήσουμε σωματικούς αλλά και διανοητικούς τόπους, έτσι ώστε να ασχοληθούμε τόσο με βιωματικούς, αλλά και επιστημονικούς τρόπους σκέψης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, για να μπορέσουμε να πειραματιστούμε και να ρισκάρουμε να πάμε πέρα από τις παραδοσιακές και συχνά βολικές μεθόδους εκπαίδευσης – έτσι ώστε να συναντήσουμε και αντιμετωπίσουμε τις θεωρητικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις των δικών μας πολιτισμικών σωμάτων.

Συμπεριλαμβάνονται ενότητες όπως:

Α. Για τη σάρκα και τη φιλοσοφία/ σωματοποίηση στη δυτική σκέψη
Σε αυτήν την ενότητα, θα επικεντρωθούμε στο σύνολο των έργων από το παρελθόν πάνω στη φεμινιστική φιλοσοφία και τη λογοτεχνική κριτική, για να εξερευνήσουμε το διχασμό ανάμεσα στο σώμα και το νου κατά τη Δυτική επιστημολογία. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης πρόσφατα έργα των Elizabeth Gosz, Sidonie Smith, και Iris Young ως υπόβαθρο για τις συζητήσεις μας σε σχέση με το διαχωρισμό ανάμεσα στο βασίλειο της διανόησης και το βασίλειο της σωματικότητας, ιστορικά. Θα αναρωτηθούμε πως αυτές οι ιδέες έχουν ενσωματωθεί στον πολιτισμό μας, παρατηρώντας ποια σώματα ( θηλυκό, ανάπηρο, γηραιό, μαύρο, ομοφυλόφιλο) αντιπροσωπεύουν την ‘αποτυχία’ μπρος στην υπεροχή κατά την συγκεκριμένη διανοούμενη παράδοση. Θα εξερευνήσουμε επίσης, το πώς επιτελεστικές πτυχές της καθημερινότητας μας, είτε αναπαράγουν, είτε αντιστέκονται σε αυτό το διαχωρισμό.

Β. Πολιτισμικά σώματα/ πολιτισμικές διαφορές
Πως κατασκευάζονται τα σώματα ως ένφυλα, ταξικά, φυλετικά, ή σεξουαλικά σώματα? Γιατί αυτές οι κατηγορίες είναι οι πρωταρχικές καταχωρήσεις διαφορετικότητας στον πολιτισμό μας, ενώ ταυτόχρονα βάλλονται από τη σύγχρονη κουλτούρα? Σε αυτό το μέρος του σεμιναρίου, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια νέα οπτική σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα ειδικά μέσα από την ματιά προγενέστερων συζητήσεων μας πάνω στο θέμα της ενσωμάτωσης (embodiment). Θα εξετάσουμε επίσης το πως αυτές οι διαφορές δημιουργούν τη διαφορά ανάμεσα μας, στις διαφορετικές τάξεις στα διαφορετικά γκρουπ.

Γ. Κατασκευάζοντας το «ικανό» σώμα.
Κάθε συζήτηση για την ενσωμάτωση (embodiment) του καθενός μας σώματος, αναπόφευκτα αναδύει διαφορετικές προσωπικές εμπειρίες, πολλές εκ των οποίων περιστρέφονται γύρω από τον άξονα-‘δεν αισθάνομαι άνετα με το σώμα μου’. Σε αυτή την ενότητα θα ωθήσουμε τους συμμετέχοντες σε μια ενδελεχή διανοητική εξέταση των προσωπικών τους αμφιβολιών και αμφιθυμιών για το σώμα. Αυτή η ενότητα θα λειτουργήσει και ως εισαγωγή στο νέο πεδίο ‘σπουδές αναπηρίας’ (disability studies) ενώ ταυτόχρονα θα εστιάσουμε στην πολιτισμική κατασκευή του αποτελεσματικού, τεχνολογικά εξελιγμένου και τέλεια λειτουργικού «ικανού» σώματος.

Δ. Το σώμα στην ακαδημία- κάνοντας την θεωρία πρακτική και την πρακτική θεωρία
Τι έχει να κάνει τα ο σώμα με τη θεωρία; Σε αυτήν την τελική ενότητα θα ωθήσουμε τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν ο καθένας για τον εαυτό του το συνδυασμό του διανοητικού και του φυσικού σώματος του μέσα στην τάξη. Θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους τρόπους με τους όποιους μπορεί κανείς να κινείται ανάμεσα στον εμπειρικό/θεωρητικό διαχωρισμό- τον επικρατέστερο στον ακαδημαϊκό χώρο σήμερα.

 


info: Χώρος Τέχνης14η μέρα, Καλλιρρόης 10, Μετρό Ακρόπολη, Τραμ Στάση Βουλιαγμένης |  Επικοινωνία Μαρία Αγγέλου, κιν 6932195393 - e-mail: dance14day@gmail.com  | Τηλέφωνα Κρατήσεων (ώρες 10.00-13.00) : 210 9234345, 6932195393, 69376369

 • Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνουν: 27, 28, 29 Φεβρουαρίου και 1,2 ,5,6,7,8 και 9 Μαρτίου |  Ώρεςμαθημάτων : 14.00-18.00 |  Συμμετοχή : 120 € για τα μη μέλη μας και 70€ για τα μέλη μας.
 • Τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνουν: Σάββατα 3 και 10 Μαρτίου 2012  - Ώρες: 17.00-21.00 - Κυριακές 4 και 11 Μαρτίου 2012 – Ώρες: 14.30-17.30.  |  Συμμετοχή 70 € για τα μη μέλη μας και 50 € για τα μέλη μας.