"The listening body/music"

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

20 - 22 Απριλίου 2012

 

Τεχνικές ανάλυσης της κίνησης και η σχέση μουσικής και χορού

Συντονίζουν η Δάφνη Στεφάνου & ο Γιώργος Αμέντας

 

 

Το σεμινάριο αναλύεται σε τρία μέρη, δίνοντας έμφαση:

  1. στη συνειδητή κίνηση του σώματος
  2. στη σχέση μεταξύ των σωμάτων, στο χώρο και στο χρόνο 
  3. στο διάλογο μεταξύ ήχου/μουσικής και κίνησης/χορού

 

Δουλεύοντας κυρίως με τη κιναισθητική αντίληψη*, εστιάζουμε στο μηχανισμό της αναπνοής, στη σκελετική δομή και στην επαφή. Έτσι το σώμα υποστηριζόμενο από τις βασικές αρχές της μηχανικής φυσικής και απελευθερωμένο από την περίσσια ένταση, ενδίδει στις δυνάμεις της βαρύτητας, επιτρέποντας την κίνηση του στο χώρο.

Εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ των σωμάτων στο χώρο και το χρόνο, δημιουργούμε στιγμιαίες χορογραφικές συνθέσεις μέσα από κινητικές ασκήσεις. Εξετάζουμε έμπρακτα έννοιες όπως: η μουσικότητα, η ποιητική της γεωμετρίας και το ‘πότε’ συμβαίνουν τα γεγονότα μέσα στο χρόνο (timing) κατά τη διάρκεια της σύνθεσης.

Εισάγοντας τον ήχο/μουσική ώς ένα ακόμα στοιχείο της σύνθεσης, αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε τον παραπάνω διάλογο, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού επί σκηνής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και σε άτομα που ασχολούνται με τον αυτοσχεδιασμό.

* Σύμφωνα με τον Gerig, κιναίσθηση είναι η αισθητηριακή ετοιμότητα της φυσικής θέσης, παρουσίας, ή κίνησης που προκαλείται από τον ερεθισμό των άκρων των αισθητηριακών νεύρων στις αρθρώσεις, τους τένοντες και στους μύες.


Παρασκευή 20 Απριλίου :  18:00 – 22:00
Σάββατο 21 Απριλίου : 11:00 – 16:00
Κυριακή 22 Απριλίου : 11:00 – 16:00

------------

Η Δάφνη Στεφάνου είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου (1998) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1999). Υπότροφος του PARTS και της φλαμανδικής κυβέρνησης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα x-group project (Βρυξέλλες 2000). Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια - performer και βοηθός χορογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως οι: Αγγελική Στελλάτου, Αγγελική Παπαδάτου, Βασιλική Τσαγκάρη, Billie Hanne, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα, Esther Klinkers, Γιώργος Αμέντας, Θεοδωσία Στάθη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Julyen Hamilton, Jonas Kocher, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Kris Verdonck, Κωσταντίνος Μίχος, Lily Kiara, Marjolaine Charbin, Pak Yan Lau, Sato Endo, Susanne Muller Nelson και Τζένη Αργυρίου. Από το 1999 κάνει τις δικές της ανεξάρτητες παραγωγές χορού και video dance, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην Κέρκυρα, στο Λονδίνο και στο Μάαστριχτ. Τα τρία τελευταία χρόνια η πρακτική της εστιάζει σε τεχνικές σκηνικού αυτοσχεδιασμού και η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει την τεχνική Skinner Releasing, της Joanne Skinner. Απο το 2000 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό για τη σκηνή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Αμέντας είναι μουσικός, χορευτής και συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Αποφοίτησε από το Τ.Ε.Ι. Αθήνας το 2010. Σπούδασε μουσική στο Μαιάνδριο Ωδείο, κλασική κιθάρα με τον Νίκο Μελίδη (1988 -1996) και ηλεκτρικό μπάσο με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου (2001 – 2005). Με το χορό και τα ακροβατικά ασχολείται από το 2002. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με τους «Bitter Harvest» (jazz – swing), «Μητέρα φάλαινα τυφλή» (Διαμαντής Διαμαντίδης), με τον Κλέωνα Αντωνίου (Mode Plagal), με τον Δημήτρη Αποστολάκη (Χαΐνηδες), με τον Πέτρο Παπαβασιλείου (snooze loop) και είναι ιδρυτικό μέλος των «96 sexual dyslectic.!» (experimental). Έχει κάνει τη μουσική επένδυση σε παραγωγές της ομάδας χορού «Οδοντογλυφίδα» και της ομάδας «Eekuipoiz». Έχει συνεργαστεί με τη χορογράφο Νένα Παπαγεωργίου ως μουσικός σε μαθήματα αυτοσχεδιασμού. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τον Camilo Bentancor και τη Χριστίνα Σουγιουλτζή σε δύο παραγωγές της ομάδας «κι όΜως κινείται», με την Ολύβια Θανάσουλα σε τρεις παραγωγές της ομάδας «Οδοντογλυφίδα» και έχει συμμετάσχει σε μία παράσταση της σχολής χορού Νένα Παπαγεωργίου. Τον τελευταίο χρόνο διδάσκει χορό και partnering με τη Χριστιάνα Σαρασίδου.
 


info: Θέατρο Αλκμήνη Άκης Δαβής - Αλκμήνης 8, Γκάζι, Αθήνα – Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3428650  │ Κόστος σεμιναρίου: 85€ και 60€ για τους μαθητές της σχολής │ Λήξη προθεσμίας εγγραφών: Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 │ Πληροφορίες - εγγραφές: dafnistefanou@hotmail.com - pavemend@gmail.com