Βιωματικό σεμινάριο κίνησης με τη Χριστίνα Κλεισιούνη

Βιωματικό σεμινάριο κίνησης και αυτοσχεδιασμού

με βάση τις τεχνικές Somatics & Release

με τη Χριστίνα Κλεισιούνη

28-29 Απριλίου 2012

Η σπονδυλική στήλη. Κυματοειδής & Σπειροειδής κίνηση.

 

Απευθύνεται σε ερασιτέχνες, σπουδαστές και επαγγελματίες χορού και θεάτρου, εκπαιδευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές και φυσικοθεραπευτές με ενδιαφέρον για την έρευνα στην κίνηση και κάποια εμπειρία σε αυτήν.

 

 

Τί συμβαίνει στο σώμα όταν συναντάει το πάτωμα, πώς οργανώνεται προκειμένου να μετακινηθεί στο χώρο;

Στο σεμινάριο αυτό θέλουμε να αισθανθούμε το σώμα μας μέσα και έξω από το δέρμα μας σαν ένα ενιαίο δίκτυο όπου όλα συνδέονται. Η κάθε παρόρμηση και το κάθε ερέθισμα δημιουργούν εσωτερικές διαδρομές σαν κύματα που μεταδίδονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο εύρος μέσω της εσωτερικής κίνησης που αναδύεται. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους άξονες και τα κέντρα της σπονδυλικής στήλης σε σχέση με τη βαρύτητα καθορίζουν τη ροή και την εκφραστικότητα του χορευτή. Αφυπνίζοντας κάθε στοιχειώδες μέρος της στήλης, απελευθερώνουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν η σπειροειδής και η κυματοειδής κίνηση συνδέοντας το κέντρο με την περιφέρεια. Εξερευνούμε έτσι το εσωτερικό τοπίο χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την εμπειρική ανατομία, είτε μέσα από την ελεύθερη κίνηση, είτε ακολουθώντας κινητικά πρότυπα και χορευτικούς συνδυασμούς με στόχο την ετοιμότητα, τη φυσικότητα, την ευελιξία, την αντιληπτική ικανότητα, το συγχρονισμό, την ισορροπία ανάμεσα στην παρατήρηση και τη δράση, τη λειτουργικότητα της κίνησης. Βιώνοντας όλες τις διακυμάνσεις της ενέργειας, από την ενεργή χαλάρωση έως την απελευθέρωση της έντασης που κινητοποιεί και μεταφέρει το σώμα στο χώρο συνδέουμε το βάθος με την επιφάνεια, γινόμαστε διαπερατοί και αποκαλύπτουμε διαφορετικές ποιότητες έκφρασης με απροσδόκητο τρόπο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κάποια εμπειρία στην κίνηση, έστω και σε αρχικό στάδιο.

 

Η Χριστίνα Κλεισιούνη διδάσκει, χορεύει και ερευνά την τεχνική του Contact Improvisation εδώ και 25 χρόνια. Σπούδασε σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και τεχνικές ενσωμάτωσης της κίνησης στη Νέα Υόρκη. Από το 1991 διδάσκει συστηματικά χορό/ αυτοσχεδιασμό /CI /somatics σε πλαίσιο μαθημάτων συστηματικής εκπαίδευσης, εργαστηρίων και σεμιναρίων, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χορεύει και χορογραφεί, συμμετέχει σε συνέδρια και φεστιβάλ της τεχνικής καθώς συνεργάζεται με πρωτοπόρους του CI όπως η Nita Little (USA), ο Ray Chung (USA) και άλλους, πολύ σημαντικούς δασκάλους – ερμηνευτές όπως η Ka Rustler, η Nien Mari Chatz (Germany), η Mary Prestidge (England), η Catherine Hossenlopp (France), η Andjela Doni (Russia), ο Shahar Dor (Israel) και ο Suprapto Suryodarmo (Indonesia). Δίδαξε και χόρεψε στο Βερολίνο, στο Όσλο, στη Ν. Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στην Αγία Πετρούπολη, στο Freiburg (International Contact Improvisation Festival), στη Βουδαπέστη (International Improvisation Festival), στο Άμστερνταμ και στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο στούντιο Present Body που δημιούργησε η ίδια στο κέντρο της Αθήνας. Το 1992 ίδρυσε την ομάδα χορού Έλιξ με την οποία έχει χορογραφήσει και χορέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την Τέτη Νικολοπούλου, τον Τίμο Ζέχα και τον Κωνσταντίνο Ρίζο δημιουργώντας από κοινού ένα συλλογικό έργο δομημένου αυτοσχεδιασμού, με τίτλο Present Bodies, που παρουσιάστηκε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στη Θεσσαλονίκη.

 


info: Waves Dance Studio, Ελ. Βενιζέλου 154 (είσοδος από οδό Αντιγόνης) Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΤΕ, Καστρί, 14671 | Ώρες σεμιναρίου 12:30 – 16:30  |  Κόστος :  80ευρώ - Κρατήσεις θέσεων έως την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 με προκαταβολή 35 ευρώ  |   πληροφορίες Χριστίνα Κλεισιούνη, τηλ. 210 3605964 & 6932 190273