Kinitiras choreography lab – 2012

18 Ιουλίου - 11 Αυγούστου 2012

 

Το Kinitiras Choreography Lab ξεκίνησε την Άνοιξη του 2011 για να ανοίξει τις πόρτες στους επαγγελματίες χορευτές, με σκοπό να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Το Kinitiras Choreography Lab αποσκοπεί στο να καταστήσει διαθέσιμο το χρόνο, το χώρο και την υποστήριξη ενός μέντορα, προκειμένου οι καλλιτέχνες να καταφέρουν ξανά να αναρωτιούνται και να πειραματίζονται, να αναπτύσσουν διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, όπως επίσης και να έρχονται σε επαφή με νέες πρακτικές και συζητήσεις πάνω στο χορό. Το Lab επιδιώκει να γαλουχήσει καλλιτέχνες που είναι ικανοί να συμβαδίσουν με τα τρία χαρακτηριστικά της δημιουργικής παραγωγής: ιδέες, πρακτική και ανάλυση, τα οποία είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα στον καλλιτεχνικό πειραματισμό.

Το Lab είναι μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα. Σχεδιάστηκε ως αυτοδημιούργητος και ανεξάρτητος οργανισμός, σε επίπεδο ΜΑ, προβάλλοντας την ιδέα της δια βίου εκπαίδευσης. Αναφορικά με τις δεξιότητες που αποκτούν, οι συμμετέχοντες του Lab εισάγονται στην έννοια της στοχαστικής συγγραφής και τη διαδικασία της αρχειοθέτησης. Οι συμμετέχοντες, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποιητικό μάθησης με το ECTS, το οποίο αναφέρει αναλυτικά τις ώρες διδασκαλίας και τα αποτελέσματα.

Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον από καλλιτέχνες του χορού από το εξωτερικό, φέτος διαμορφώσαμε το Lab σε εντατικό καλοκαιρινό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί 18 Ιουλίου – 11 Αυγούστου. Η συνολική διάρκεια του lab παραμένει ίδια, με 100 ώρες που περιλαμβάνουν εργαστήρια με καλεσμένους καλλιτέχνες, ανεξάρτητο χρόνο έρευνας και παραγωγής για την τελική παρουσίαση στο στούντιο.

Το καλοκαίρι του 2012 το Kinitiras Choreography Lab  θα φιλοξενήσει τους:

  • Ana Sanchez-Colberg : καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre enCorps, συντονίστρια του Τομέα Χορού του DEREE College, Καθηγήτρια Χορογραφίας και Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Χορού και Τσίρκου της Στοκχόλμης. Η Ana θα είναι η συνολική μέντορας και διευθύντρια του Lab. 
  • Michael Klien : ένας σημαντικός συνεργάτης του Lab από το πρώτο Lab το 2011. Το καλοκαίρι του 2012 θα μοιραστεί το ρόλο του μέντορα του Lab μαζί με την Ana Sanchez-Colberg.  
  • Robert Clark : είναι καλλιτέχνης in residence του Dance 4, του Εθνικού Οργανισμού Χορού στο Νοτινγκχαμ. Γνωστός ερμηνευτής σύγχρονου χορού, χορογράφος και δάσκαλος που εργάζεται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Χορογραφίας Simone  Michelle του Laban (2003). Έλαβε το Dance U.K Choreographic Observership για να συνεργαστεί με τον Siobhan Davies (2004). Οι  χορογραφίες του Robert έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και χώρους στο Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βενετία, το Μιλχάουζ, τη Ραβέννα, κλπ.   

Η πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος και έρευνας θα επικεντρωθεί στις προσδοκίες μας και την άνεση με τις ιεραρχίες εξουσίας που μπορούν να υπάρξουν μέσα σε δημιουργική πρακτική και την εμπειρία που το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν πλαισιώνεται με ειλικρίνεια και / ή φαντασία. Πώς εμείς οι ίδιοι εντοπίζουμε τους εαυτούς μας σε σχέση με αυτά τα θέματα και τι μπορούμε να επιλέξουμε να πούμε από αυτό το μέρος της "επίγνωσης", θα διερευνηθούν αφήνοντας ανοιχτή την έκβαση. Ένα δεύτερο σκέλος της έρευνας θα αναφερθεί στην αντίληψη του Robert ότι πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του) και πράγματι η πολλή από την καλλιτεχνική πρακτική φαίνεται να επικεντρώνεται στις αρνητικές πτυχές της ύπαρξης και το γεγονός ότι αυτό μπορεί να λειτουργεί ως ένα μη-απολογητικό θετικό, ενώ παραμένει ευφυές, δεν είναι μόνο σπάνιο αλλά ενδεχομένως πολύτιμο.

  • Rootless Root Dance Company : Η ομάδα χορού Rootless Root αναπτύσσει μια γλώσσα σωματικής έκφρασης που είναι χαοτική, ωμή και ψάχνει πιο αληθινές ψυχολογικές χειρονομίες που μπορούν να επικοινωνήσουν με το κοινό. Η προσέγγιση τους γεννιέται από την πεποίθηση ότι οι εποχή των ηρώων δεν έχει παρέλθει – το σώμα μπορεί ακόμα να εκφράσει τις πιο κρυφές μας επιθυμίες, συναισθήματα και οράματα. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν από την χορογραφική μεθοδολογία τους πάνω στο partnering και τα ντουέτα, με προσοχή στο άδειασμα και την αφουγκρασμό με σκοπό να καλλιεργήσει και να διεγείρει το σώμα για μια «πισίνα δράκου». Η πισίνα δράκου δημιουργεί επίγνωση για την σημασία του να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε τους εαυτούς μας στο μέσο του κόσμου. Χρησιμοποιώντας τη δυσκολία και τον κίνδυνο για να αναπτύξει δύναμη και ικανότητα προσαρμογής, το Fighting Monkey αναζητεί μια κεντρική νευρική σύνδεση με το πιο ανοιχτό «Μηδενικό» σημείο, μέσα από το οποίο μπορούμε να δρούμε να αντιδρούμε και να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον.
  • Roberto Olivan : Γεννημένος στην Tortosa της Καταλονίας(Ισπανία), ο Roberto Olivan είναι χορογράφος και διευθυντής του καλλιτεχνικού κινήματος ENCLAVE (ENCLAVE ARTS DEL MOVIMENT). Ο Roberto ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Θεάτρου στην Βαρκελώνη και συνέχισε στο P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες,Βέλγιο). Χόρεψε σε όλο τον κόσμο με την ομάδα ROSAS (Anne Teresa de Keersmaeker) και δούλεψε με μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στο χώρο των τεχνών, όπως το θεατρικό διευθυντή και σεναριογράφο Robert Wilson, το συνθέτη Josse de Pauw και τον ηθοποιό Tom Jansen. To 2001 δημιούργησε τη δική του ομάδα, την ENCLAVE Dance Company και το 2004 το Deltebre  Dansa Festival, το οποίο ξεκίνησε από ένα workshop για να εξελιχθεί σε διεθνούς φήμης φεστιβάλ. Από την αρχή της πορείας του, αυτό που αντανακλάται από τις δημιουργίες του είναι το χορό και την ανάγκη να καθιερώσει έναν διάλογο με άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους. «Ο Roberto Olivan ζει και εργάζεται κατά κύριο λόγο στις ετερόκλητες πόλεις των Βρυξελλών και της Βαρκελώνης. Στη δουλειά του καταφέρνει να συνδυάσει αυτές τις φαινομενικά αντιτιθέμενες επιρροές, χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από καλλιτεχνικές γλώσσες με σκοπό να δημιουργήσει ένα αρχέγονο σωματικό θέατρο γεμάτο θαυμάσιες αντιφάσεις. Εμπνέεται σταθερά από την καταγωγή και εμπειρία του και χρωματίζεται από αυτές των ερμηνευτών μαζί με τους οποίους δημιουργεί.

Το εργαστήριο του Roberto θα επικεντρωθεί στην εξελισσόμενη μέθοδό του «Το ένστικτο ως πηγή κίνησης», το οποίο βασίζεται στην ταχύτητα και την ακρίβεια. Εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα γίνεται πηγή συναισθημάτων και εικόνων που χρειάζονται να πάρουν μορφή μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, χωρίς να χάσουν την αρχική τους ένταση.
http://www.enclave.cat/ http://www.youtube.com/watch?v=N2UiNBBSUXU&feature=player_embedded

  • Kiriakos Spirou : Ο Kiriakos Spirou επιστρέφει φέτος στο Lab για να συνεισφέρει σε ζητήματα διεπιστημονικής πρακτικής, γύρω από τη σχέση μεταξύ ήχου/σώματος-μουσική/χορογραφία. Ο Κυριάκος προσφέρει επίσης τεχνική υποστήριξη στους συμμετέχοντες σε όλα τα θέματα που αφορούν την ακουστική και την τεκμηρίωση των εργασιών.

 


info: Για ερωτήσεις και αιτήσεις συμμετοχής: kinitiraschoreolab@gmail.com   |  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παλαιότερα Lab, κάντε κλικ εδώ   |  Κόστος: 450 ευρώ |   www.kinitiras.com