playforKERKYRA

Ένα σεμινάριο-πείραμα που στήνεται, παίζεται και παρουσιάζεται επι τόπου.

 

με τις Σοφία Μαυραγάνη και Μαίρη Ράντου

26 / 6 – 1 / 7 / 2012

 

Το playforKERKYRA είναι ο πρώτος σταθμός του playforPLACE, ενός ερευνητικού σεμιναρίου χορού “εν κινήσει”, το οποίο μελετά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Σε κάθε τόπο-σταθμό προσκαλεί καλλιτέχνες για να συν-διαμορφώσουν παραστατικά παιχνίδια “επί τόπου”. To σεμινάριο ερευνά την έμφυτη δύναμη του παιχνιδιού και τη δυνατότητά του να εναλλάσσει το φανταστικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, το τοπικό με το ου-τοπικό.Περιλαμβάνει δημιουργία και εξέλιξη κινησιολογικού υλικού, ενθάρρυνση προσωπικών ιδεών, διάλογο μεταξύ κίνησης και μουσικής, έρευνα πάνω στις αρχές και δομές της χορογραφικής σύνθεσης. Ενεργοποιεί την ετοιμότητα, τη συγκέντρωση και τη συνεργασία, προκαλεί την φαντασία και διευρύνει τα κινησιολογικά, ερμηνευτικά και διανοητικά εργαλεία του καθενός. Κάθε παιχνίδι καταλήγει σε παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

Εμμένοντας στην πρακτική της συλλογικής διδασκαλίας και έμπρακτης καλλιτεχνικής ανταλλαγής,το playforKERKYRA συνδιαμορφώνουν οι Σοφία Μαυραγάνη (χορογράφος) και Μαίρη Ράντου (χορεύτρια). Tο σεμινάριο αποτελεί την πρώτη δράση του κέντρο παραστατικών τεχνών GARAGE, που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα με στόχο να γίνει σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης ελλήνων και ξένων δημιουργών. Καλούνται να συμμετάσχουν χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες καθώς και άνθρωποι με ανησυχίες και ταλέντο.

Το GARAGE είναι ένας χώρος καλλιτεχνικής δράσης και έρευνας, στον οποίο διοργανώνονται και φιλοξενούνται, φεστιβάλ, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, performances και προβολές. Έχει την δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μέσα στο χώρο και στη συνέχεια μέσα απο σεμινάρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις μοιράζονται την έρευνά τους με το κοινό. Στόχος του είναι να γίνει σημείο συνάντησης ελλήνων και ξένων δημιουργών προβάλλοντας το έργο τους, αλλά και ένας χώρος έρευνας, πρακτικής και ανάπτυξης, δημιουργίας και ανταλλαγής. Το GARAGE δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα, θέλοντας να δώσει την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν ένα νέο κοινό αλλά και την δυνατότητα στον κόσμο της Κέρκυρας να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και διαφορετικές τεχνικές.

____________________________________________________________

  • Τρίτη-Κυριακή 17.30-21.30: εργαστήριο
  • Kυριακή 21.00: ανοιχτή παρουσίαση

____________________________________________________________

Σοφία Μαυραγάνη / χορογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων / marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και στη συνέχεια χορογραφία / dance maker στο EDDC-European Dance Development Centre / ArtEZ-University of Arts, Arnhem / Ολλανδία (2001-2005). Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX (Αργεντινή, Ισπανία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελλάδα) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την έρευνα και προώθηση των παραστατικών τεχνών FINGERSIX/Athens.
Εργάζεται ως χορογράφος, κινησιολόγος σε θεατρικές παραστάσεις, σύμβουλος δραματουργίας σε έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και ως υπεύθυνη παραγωγής και συντονισμού καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, διδάσκει αυτοσχεδιασμό, χορογραφία / σύνθεση στην Ελλάδα (Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν / Αθήνα) και το εξωτερικό (K3-Kampnagel / Αμβούργο, Cati Dance Studio / Κωνσταντινούπολη, [la oTra] compania be baile /Buenos Aires.

Μαίρη Ράντου / χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Eίναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με ομάδες και χορογράφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, X-it Dancetheatre - Noema Dance Works - Floating Islands - Akin - Hellenic Dance Company -  Εθνική Λυρική Σκηνή - Risa Steinberg - Richard Alston - Martin Lawrence - Αποστολια Παπαδαμάκη - Κωνσταντίνο Ρήγο,  Έχει ζήσει και εργαστεί στο Dusseldorf της Γερμανίας κάνοντας περιοδείες σε διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης με την ομάδα Νoema dance works της Α. Waierstall. Από το2008 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με την Κύπρια χορογράφο Αριάννα Οικονόμου και την Echo Arts. ‘Εχει χορογραφήσει το έργο ¨Chaos¨- επίσημη πρεμιέρα του στο 3o Nobody Dance Festival στην Κύπρο,  Ως καθηγήτρια διδάσκει σύγχρονο χορό και κίνηση από το 2004 σε Studio και Σχολές υποκριτικής και χορού.

 


info: GARAGE performing arts center, Εθνική Πέλεκα, Κουλίνας 21, Κέρκυρα  |  Kόστος συμμετοχής: 60€ / Δηλώσεις συμμετοχής: 6979146582, mrandou@hotmail.com - Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν διαμονής για ανθρώπους εκτός  Κέρκυρας, που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο.  |   Πληροφορίες: sofia@fingersix.com