Τριήμερο Εργαστήριο για την σπονδυλική στήλη

Τριήμερο Εργαστήριο για την σπονδυλική στήλη

σε σχέση με την κίνηση στην Χορευτική Τέχνη

Με τον Τίμο Ζέχα

29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012

 


Η σπονδυλική στήλη αποτελεί τον πυλώνα του σώματος και αφορά τόσο στην στήριξη, όσο και στη λειτουργικότητα του. Είναι ικανή να προσφέρει βάση στήριξης για το κεφάλι και τα εσωτερικά όργανα, καθώς και μια σταθερή βάση για τους συνδέσμους, τα οστά και τις μύο-περιτονίες των άνω και κάτω άκρων, του θώρακα και της λεκάνης. Επίσης, συνδέει το άνω και κάτω μέρος του σώματος και δίνει κινητικότητα στον κορμό. Επιπρόσθετα, η σπονδυλική στήλη προσφέρει προστασία στο νωτιαίο μυελό. Η φυσική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης όμως, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι απαιτήσεις για στήριξη, πολύ συχνά, αντιτίθενται στις απαιτήσεις για κίνηση καθώς κάποιες λειτουργίες απαιτούν σταθερότητα και κάποιες άλλες περισσότερη κινητικότητα.

Σε αυτό το εργαστήριο θα ερευνήσουμε λειτουργικούς τρόπους κίνησης εστιάζοντας στην επίγνωση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και πώς εκφράζεται αυτή η επίγνωση προσωπικά στον καθένα, καθώς κινούμαστε στο χώρο. Θα δοθούν απλά, μικρά κινητικά μοτίβα αλλά και μοτίβα  αυτοσχεδιασμού, ώστε να υπάρχει η ευκαιρία συνειδητής παρατήρησης του τι κάνω ενώ κινούμαι. Μέσα από αυτήν την έρευνα θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερα χορευτικά μοτίβα βρίσκοντας τη δύναμη μέσα από τη λειτουργικότητα. Η αρμονική, λειτουργική κίνηση της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει στην πολύπλοκη δομή της να διατηρεί σε καλή σύνδεση, υγεία και επικοινωνία όλα τα υπόλοιπα συστήματα του σώματος που εξαρτώνται από εκείνην.

----------

Τίμος ΖΕΧΑΣ : Ασχολούμαι με την κίνηση από το 1990 ξεκινώντας με κοινωνικούς χορούς. Είμαι ενεργός χορευτής και πιστοποιημένος καθηγητής χορού και τεχνικής Πιλάτες. Το 1999 αποφοίτησα από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή την Νίκης Κονταξάκη-Μπακάλη με δίπλωμα χορευτή και καθηγητή χορού. Έχω συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο 1996/99 και υπήρξα μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2000 έως το 2002. Το 2002-03, με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright, μελέτησα στο στούντιο της Trisha Brown Dance Company, τεχνική release, αυτοσχεδιασμό, σύνθεση χορογραφίας, partnering και ρεπερτόριο της ομάδας. Έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με διάφορα χορευτικά σχήματα και καταξιωμένους χορογράφους της σύγχρονης χορευτικής σκηνής όπως: Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Μαρίνα Μαυρογένη, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Τέτη Νικολοπούλου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Igor Zelinski, Carol Armitage κ.α. Έχω λάβει μέρος σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα, όπως στο Θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ χορού στο Γκάζι, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, ΚΘΒΕ κ.α. και στο εξωτερικό: Πράγα (Τσεχία), Τρέντο (Ιταλία), Κουόπιο (Φιλανδία), Ίπσουιτς (Αγγλία)…κ.τ.λ.   Έχω παρουσιάσει προσωπική χορογραφική δουλειά στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων στην Αθήνα, και στην 1η Βαλκανική Πλατφόρμα Αγοράς Χορού «Farewell», Θεσσαλονίκη 2006, στη Λοζάνη, Ελβετία «ΕΝΑ» 2007 και στην Αθήνα ξανά στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων «Όλα Όσα Είναι» τον Μάιο του 2009.

Τα τελευταία χρόνια η δουλειά μου είναι επηρεασμένη από την μέθοδο Feldenkrais, Axis Syllabus, release technique, Contact Improvisation, αυτοσχεδιασμό, διαλογισμό κ.α.. Υποστηρίζω ένα λειτουργικό τρόπο κίνησης που βοηθά το σώμα να εξελίσσει τις δυνατότητές του μέσα από μια  υγιή διαδικασία. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α διδάσκω μέθοδο Πιλάτες και κίνηση σε συν - ανθρώπους μας που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το 2012 εντάχθηκα στο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για practitioner στη μέθοδο Feldenkrais (1o έτος) και επίσης παρακολουθώ το teachers’ training της μεθόδου Axis Syllabus.

 


info: Χώρος Τέχνης 14η Ημέρα, Καλλιρρόης 10, Αθήνα, Μετρό: Ακρόπολη, τραμ: στάση Βουλιαγμένης | Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: Τίμος Ζέχας, Τηλ. 6973826166 και e-mail: timos.zechas8@gmail.com  | Ωρες εργαστηρίου : Παρασκευή 29/6 18:00 – 21:00, Σαββάτο 30/6 11:00-14:00, Κυριακή 1/7 11:00-14:00  |  Τιμή: 45 ευρώ